Μπορεί το αφιέρωμα «Μεξικάνικος κινηματογράφος: θρησκεία, οικογένεια και επανάσταση» που διοργανώνεται στην Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης (21 με 24 Νοεμβρίου) να περιλαμβάνει μόνον τέσσερις ταινίες, ωστόσο είναι εμβληματικές. Η μία, μάλιστα, «Το ακατάβλητο Μεξικό» του Πολ Λεντούκ έχει κι ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς ο Αλέξης Γρίβας είναι υπεύθυνος για την έξοχη φωτογραφία της.
Οι άλλες δύο είναι οι: «Ναζαρέν» (1959) και «Ανέβασμα στον ουρανό» (1952) του Λουίς Μπουνιουέλ από την εποχή που έζησε και δημιούργησε στο Μεξικό (1946 έως 1960). Η πρώτη, βραβευμένη στις Κάνες, θεωρείται η καλύτερη της μεξικανικής περιόδου του και σίγουρα η πρώτη από τις μεγάλες «βλάσφημες και ιερόσυλες» ταινίες του. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο ιερέας Ναζαρέν, που εφαρμόζει πιστά τις διδαχές του Ευαγγελίου, κυρίως σε ό,τι αφορά την αγάπη προς τον πλησίον και την αλληλεγγύη. Προσφέρει καταφύγιο στην καταζητούμενη πόρνη Ανταρα και βοηθά την Μπεατρίς, την οποία εγκατέλειψε ο εραστής της. Ο Ναζαρέν δέχεται αυστηρότατες επικρίσεις από τις εκκλησιαστικές αρχές. Τότε αποφασίζει να γίνει αναχωρητής και να ζει σαν «φτωχούλης του Θεού». Σ’ ένα χωριό ξανασυναντά τις γυναίκες οι οποίες τον ακολουθούν σαν άγιο. Ο κόσμος όμως θεωρεί ανήθικο και αιρετικό ένας ιερέας να συνοδεύεται από δύο γυναίκες… Αντιθέτως το «Ανέβασμα στον ουρανό» είναι από τις πιο ανάλαφρες και διασκεδαστικές κωμωδίες του Ισπανού σκηνοθέτη, με την αισθησιακή Λίλια Πράντο στον ρόλο της Ρακέλ.
Ο Πολ Λεντούκ (1942), από τους σημαντικότερους Μεξικανούς σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ της δεκαετίας του ’70, βάσισε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «Το Ακατάβλητο Μεξικό» σε ένα ρεπορτάζ του 1914 του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζον Ριντ, για τον Πάντσο Βίλα και την επανάστασή του. Ταινία-θρύλος στον μεξικανικό κινηματογράφο, έχει θέμα όχι μονάχα την επανάσταση, αλλά και τη στάση του διανοούμενου απέναντι και μέσα σ’ αυτήν. Είναι ένα παράδειγμα ανεξάρτητης παραγωγής, βασισμένης στην κινηματογραφική ομάδα «Cine 70». Ανάμεσα στα ιδρυτικά της μέλη και ο διευθυντής φωτογραφίας Αλέξης Γρίβας. Τέλος θα προβληθεί «Το κάστρο της αγνότητας» (1973) του Αρτούρο Ριπστάιν. Ο πιο σπουδαίος ίσως σύγχρονος Μεξικανός σκηνοθέτης βασίζεται σ’ ένα πραγματικό γεγονός της δεκαετίας του ‘50 και δημιουργεί ένα κλειστοφοβικό δράμα.
Info: Αίθουσα «Τάκης Κανελλόπουλος» στο λιμάνι. Εισιτήριο: 4 ευρώ και 3 για τα μέλη. Ωρα προβολών: 18.30, 21.00