19/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Παρουσίαση βιβλίου

 

Το βιβλίο του Μάκη Τσίτα «Μάρτυς μου ο Θεός» (εκδ. Κίχλη) παρουσιάζεται σήμερα (18.00), στον Ιανό (Σταδίου 24). Θα μιλήσουν ο συγγραφέας Στρατής Χαβιαράς και η κριτικός λογοτεχνίας-συγγραφέας Μαρία Στασινοπούλου. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Δήμος Μυλωνάς.

 

 Συνεχίζεται το «Πανόραμα»

 

Με δύο ταινίες συνεχίζεται σήμερα το 26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: «Ουρανός» του Τάκη Κανελλόπουλου (1962, 87΄) και «Η μαμά και η πουτάνα/La maman et la putain» του Ζαν Εστάς (1973, 217΄). Οι προβολές αρχίζουν στις 18.30 και 20.15, αντίστοιχα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134–136, Κεραμεικός, τηλ.: 210-3612046).

 

 Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

 

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μη κερδοσκοπική οργάνωση που ξεκίνησε τη δράση της το 2000 υπό την προεδρία της Μυρσίνης Ζορμπά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού στις 20 Νοεμβρίου, συμπράττει με 50 φορείς -ιδρύματα, μουσεία, καλλιτεχνικούς χώρους – και διοργανώνει δράσεις. Παράλληλα σήμερα (5.30-7.30 μ.μ.) οργανώνει την εκδήλωση «…γιατί χωρίς δικαιώματα δεν θα μεγαλώσω» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη (Δομοκού 2, έναντι Μετρό Στ. Λαρίσης). Ομιλήτριες οι Κυριακή Πατσιαντά (Δ. Ν. Πανεπιστημίου Monpellier I, δικηγόρος) και Στέλλα Τσίτουρα (παιδίατρος, διευθύντρια Κοινωνικής Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Π&Α Κυριακού»).

«Χάπινες μπλουζ»

 

Τέσσερις καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους, η Κίκα Γεωργίου (φωτ.) που παίζει πιάνο και γιουκαλίλι, η Τάνια Παλαιολόγου (φωνή, ακορντεόν, πιάνο), ο Τάσος Μισυρλής (τσέλο), ο Γιώργος Γκικαπέππας (κείμενα-κιθάρες) συναντιούνται στη σκηνή και αυτοσχεδιάζουν με γνωστά τραγούδια του 20ού αιώνα, μπλουζ, μπαλάντες, μιούζικαλ, τζαζ, παίζοντας με τις άγνωστες ιστορίες τους. Στο Γυάλινο Up Stage η μουσική παράσταση «Χάπινες μπλουζ – Τραγούδια ανάμεσα σε δύο κραχ», σήμερα και στις 25 και 26 Νοεμβρίου.

 

Η ερωτική αναζήτηση του Κ.Π. Καβάφη

 

Στο πλαίσιο του έτους Καβάφη, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών διοργανώνει σήμερα μια βραδιά με την πρωτότυπη οπτική «Ο ομοφυλόφιλος Καβάφης», με το σκεπτικό ότι η ερωτική του αναζήτηση βρισκόταν στην καρδιά της ποίησής του. Η εκδήλωση αποτελείται από τρία διαφορετικά μέρη, με εκλεκτούς καλεσμένους από τη Γαλλία και την Ελλάδα: Παρουσίαση του ειδικού τεύχους του περιοδικού «Europe», που είναι αφιερωμένο στον ποιητή, από τους Μαρία Τσούτσουρα (συγγραφέα, επισκέπτρια καθηγήτρια στην ΕNS) και Stéphane Sawas (καθηγητή στην INALCO). Προβολή της ταινίας «Τρώες» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, με γαλλικούς υπότιτλους και παρουσίαση από τον Stephane Sawas και τον σκηνοθέτη.

 

Συζήτηση στην οποία συμμετέχουν οι Michel Grodent (μεταφραστής), Stephane Sawas, Δημήτρης Δημηρούλης (καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, συγγραφέας), Γιώργος Μπλάνας (ποιητής, μεταφραστής), Δημήτρης Παπανικολάου (λέκτορας Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης)

 

Συντονισμός: Δημοσθένης Κούρτοβικ (συγγραφέας, μεταφραστής). Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση, ώρα έναρξης 18.30 (Σίνα 31).

 

 «Ο Θεός να το κάμει sketch»

 

Ενα σκίτσο της στιγμής απ’ το χέρι του Κ.Π. Καβάφη, που αποτυπώνει πρόχειρα μια κάτοψη των δρόμων της πόλης της Πάτρας, εμπνέει 18 νέους καλλιτέχνες να προσεγγίσουν εικαστικά τον έσω και τον έξω κόσμο της ποίησής του. Η έκθεση «Ο Θεός να το κάμει sketch» αποτελεί μια «εικαστική προσέγγιση της ποιητικής πολεοδομίας» στον Αλεξανδρινό. Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης (ομότιμος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών) επιμελείται αυτή την εικαστική έκθεση νέων δημιουργών που υπήρξαν όλοι μαθητές του, απόφοιτοι του Ζ΄ εργαστηρίου της ΑΣΚΤ.

 

Η έκθεση αναζητά τον διάλογο ανάμεσα στη ζωγραφική και την ποίηση και προσπαθεί να συγκεράσει την αίσθηση και τον στοχασμό νέων καλλιτεχνών με τις αισθήσεις και τους στοχασμούς της καβαφικής ποίησης. Η καλλιτεχνική πράξη, μέσα από την πολυποίκιλη γλώσσα της, μετατοπίζει εδώ με φαντασία και τόλμη τα όρια της τέχνης προς νέα απερπάτητα μονοπάτια.

 

Εκθέτουν οι: Αλέξανδρος Βέργης, Αγγελική Λόη, Παρασκευή Μουστάκα, Αννα Λέκκα, Ελίνα Θεοδωροπούλου, Γιάννης Δελαγραμμάτικας, Ελενα Χασαλεύρη, Γιάννης Σινιόρογλου, Φωτεινή Παλπάνα, Γιάννης Χειμωνάκης, Δήμητρα Χανιώτη, Αλίκη Παππά, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Αντα Αναστασέα, Κανούτο Κολάν, Ιβάν Ματσερόπουλος, Λίζα Καρατζά, Χρίστος Αβραάμ. Μέχρι τέλος του μήνα στο Art Bar Poems ‘n’ Crimes (Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι). Ωρες λειτουργίας: καθημερινά 9 το πρωί με 9 το βράδυ, εκτός Κυριακής.

 

 Ο οδηγός για το Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά

 

Παρουσίαση του οδηγού «Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά» οργανώνει η Εταιρεία Αρχιπέλαγος σήμερα (19.00) στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1 και Βασ. Σοφίας). Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η Τέτη Χατζηνικολάου (ιστορικός, πρόεδρος ελληνικού τμήματος του ICOΜ) και η Ελένη Παπαθωμά (ιστορικός-λαογράφος, επιμελήτρια της έκδοσης). Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο καθηγητής Αγγελος Δερηβορριάς (διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη), ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος (πρόεδρος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος) και ο ποιητής Λευτέρης Παπαδόπουλος (αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος).

 

Next Step Quintet με τζαζ

 

Η Μουσική Σκηνή Αρχιτεκτονική υποδέχεται σήμερα, για μια ξεχωριστή παράσταση το Νext Step Quintet. Το κουιντέτο δημιουργήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2011 από πέντε νέους μουσικούς, με σκοπό να παρουσιάσουν τη δική τους πρόταση για την τζαζ του σήμερα μέσα από τις επιρροές και τα βιώματά τους. Εχοντας μοιραστεί πολλές μουσικές εμπειρίες ως συμφοιτητές στο Μουσικό Τμήμα της Κέρκυρας και με την προσθήκη του Ορφέα Τσουκαλά στο τενόρο σαξόφωνο προχώρησαν στη δημιουργία του γκρουπ και άρχισαν να δουλεύουν σε δικές τους συνθέσεις καθώς και σε συνθέσεις καλλιτεχνών από τον χώρο της σύγχρονης τζαζ σκηνής. Επειτα από μία σειρά συναυλιών στην Αθήνα και τη συνεργασία τους με τον Τάκη Πατερέλη στο σαξόφωνο, ολοκλήρωσαν τον πρώτο τους δίσκο, που περιλαμβάνει εννιά συνθέσεις των μελών του γκρουπ. Ελασιδών 6, Γκάζι, τηλ. 210-9014428, ώρα έναρξης 22.00, είσοδος 10,00 ευρώ (με κρασί ή μπίρα).

 

Scroll to top