Η προσφυγή κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της κωλυσιεργίας του υπουργείου που είχε δεσμευτεί να την αντικαταστήσει το καλοκαίρι, αλλά έκτοτε τηρεί σιγήν ιχθύος
Του Δημήτρη Αγγελίδη
Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας απαντούν οργανώσεις στον Αδωνι Γεωργιάδη που επανέφερε την υγειονομική διάταξη 39Α, τη γνωστή διάταξη Λοβέρδου που έχουν καταδικάσει ως ρατσιστική διεθνείς και ελληνικοί φορείς. Η προσφυγή κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της κωλυσιεργίας του υπουργείου Υγείας που είχε δεσμευτεί να την αντικαταστήσει κατεπειγόντως το καλοκαίρι, αλλά έκτοτε τηρεί σιγήν ιχθύος.
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία προσφυγής, στο Δ' Τμήμα του ΣτΕ κατατέθηκαν δύο αιτήσεις ακύρωσης της διάταξης: στις 12 Νοεμβρίου από την PRAKSIS και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και στις 14 Νοεμβρίου από την Act Up.
Με την προσφυγή οι οργανώσεις απαντούν στις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού τον Ιούλιο στη Βουλή: «Αν η υγειονομική διάταξη είναι αντισυνταγματική, και το πιστεύετε αυτό, θα πάτε σε ένα Διοικητικό Πρωτοδικείο και θα ζητήσετε να προσβληθεί η συγκεκριμένη διάταξη. Οταν πει το δικαστήριο ότι είναι αντισυνταγματική, εμείς θα την αποσύρουμε αυτομάτως. Προς το παρόν το ότι είναι αντισυνταγματική είναι ο δικός σας ισχυρισμός».
Δεν είναι η πρώτη φορά που αίτηση ακύρωσης της ΥΓ39Α έχει κατατεθεί στο ΣτΕ. Τον Μάιο ήταν να εκδικαστεί αίτηση ακύρωσης, αλλά πρόλαβε και υπέγραψε την κατάργηση της διάταξης η υφυπουργός Φωτεινή Σκοπούλη. Με το που ανέλαβε ο Αδωνις Γεωργιάδης, την επανέφερε εσπευσμένως.
«Στερείται εξουσιοδότησης»
«Η ΥΓ39Α στερείται εξουσιοδότησης και αιτιολογίας όσον αφορά τις γνωμοδοτήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και του γενικού γραμματέα Υγείας, στις οποίες είχε βασιστεί. Είναι χαρακτηριστική η έκθεση του Συνηγόρου, που σπάνια παίρνει θέση για τη νομιμότητα μιας νομοθετικής πράξης», μας λέει ο Νίκος Χαμτζούδης από την Act Up.
Η διάταξη προβλέπει υποχρεωτικό ιατρικό έλεγχο μεταναστών, όπως επίσης εξώσεις και καραντίνα ειδικών ομάδων πληθυσμού. Βάσει αυτής διώχθηκαν δεκάδες οροθετικές τοξικοεξαρτημένες, που σήμερα έχουν αθωωθεί.
«Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι η μετανάστευση και η δημόσια υγεία είναι προτεραιότητα για την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. και να έχουμε σε ισχύ την ΥΓ39Α. Το δίλημμα δημόσια υγεία ή ανθρώπινα δικαιώματα δεν ισχύει. Μπορούν και επιβάλλεται να προστατεύονται και τα δύο» λέει στην «Εφ.Συν.» η Μαριανέλλα Κλώκα από την PRAKSIS.
«Η διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τη διεθνή νομοθεσία και με τον ιατρικό κώδικα. Οταν το κράτος δεν εξασφαλίζει στους αιτούντες άσυλο στέγη και επίδομα, όπως τα δικαιούνται, είναι εντελώς παράλογο και σκανδαλώδες να τους πετά στον δρόμο με παράνομες διαδικασίες. Μιλάμε για ανθρώπους που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα για αξιοπρεπή στέγη και δεν έχουν και τη δυνατότητα να εργαστούν, γιατί ο νόμος δίνει προτεραιότητα στους πολίτες της Ε.Ε.», μας λέει ο Σπύρος Κουλοχέρης από το ΕΣΠ.