viomhxania

19/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΑΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Στην ουρά για… κούρεμα οι βιομήχανοι

Συντονισμένες πιέσεις για μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ και για απαλλαγές από τους φόρους και τα ειδικά τέλη στην ενέργεια ασκούν οι βιομήχανοι.
      Pin It

Ζητούν μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ και απαλλαγή από τα ειδικά τέλη στην ενέργεια

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

Συντονισμένες πιέσεις για μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ και για απαλλαγές από τους φόρους και τα ειδικά τέλη στην ενέργεια ασκούν οι βιομήχανοι, με φόντο την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου υπέρ του ομίλου Μυτιληναίου, ζητώντας εδώ και τώρα να μετατρέψουν τις ελαφρύνσεις τους σε επιβαρύνσεις για τους υπόλοιπους.

 

Επιχειρώντας να αποσπάσουν όσα περισσότερα οφέλη μπορούν, ενόσω η ΔΕΗ βρίσκεται ακόμη υπό δημόσιο έλεγχο, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, με αιχμή τον ΣΕΒ και την ΕΒΙΚΕΝ, ζητούν γενικευμένες μειώσεις τιμολογίων με οδηγό το κούρεμα τιμολογίων που επέβαλε η Διαιτησία της ΡΑΕ υπέρ της Αλουμίνιον της Ελλάδος (36,6 ευρώ/μεγαβατώρα) και μεγάλες φοροαπαλλαγές προκειμένου να μη βάλουν λουκέτο.

 

Αυτό που δεν «φωνάζουν» οι βιομήχανοι είναι πως το όποιο κόστος προκύψει από τις μειώσεις και τις φορολογικές απαλλαγές που ζητούν θα κληθούν να το επωμιστούν τα νοικοκυριά και οι μικρότερες επιχειρήσεις με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, καθώς η ΔΕΗ υποστηρίζει πως ήδη ζημιώνεται πουλώντας κάτω από το κόστος παραγωγής της το βιομηχανικό ρεύμα.

 

Η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), που εκπροσωπεί τις 17 μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες (χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, μεταλλουργίες, υαλουργίες κ.ά.) έθεσε χθες θέμα πλήρους απαλλαγής των βιομηχανιών από το τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν σήμερα όλοι οι καταναλωτές, επιδότησης του κόστους εκπομπής ρύπων, αλλά και δραστικής μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια, με επιχείρημα ότι «τα μέτρα αυτά ήδη εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη και είναι απαραίτητα για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας».

 

Θέτουν ζήτημα επιβίωσης

 

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΒΙΚΕΝ, «το τελικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία στην Ελλάδα πρέπει να καταστεί εφάμιλλο του κόστους που αντιμετωπίζουν οι ανταγωνιστές μας στην Ευρώπη, προκειμένου να επιβιώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και να προσελκυστούν ξένες επενδύσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας».

 

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΒΙΚΕΝ, από τα 1.000 ευρώ ενός τιμολογίου ρεύματος στη βιομηχανία, μόνον τα 550 ευρώ είναι η κατανάλωση ενέργειας και τα 450 ευρώ είναι οι φόροι και οι άλλες χρεώσεις, όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (5-7%), το τέλος ΑΠΕ (7%), το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (7%) και οι υποχρεωτικές αγορές δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Στο ίδιο πνεύμα ακολούθησε χθες παρέμβαση και εκ μέρους του ΣΕΒ, ο οποίος υποστηρίζει πως πρέπει να χαραχτεί εθνική πολιτική για την ενέργεια με αιχμή την υποστήριξη της βιομηχανικής παραγωγής πριν αυτή υποστεί «ανήκεστο βλάβη». Στο πλαίσιο αυτό έθεσε και αυτός θέμα ανακαθορισμού του ενεργειακού μείγματος (δηλαδή τιμολόγια με βάση τον λιγνίτη για τη βιομηχανία), μειώσεις των ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα κατώτατα επίπεδα της Ε.Ε., μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και προστατευτικό πλαίσιο για τις πρόσθετες επιβαρύνσεις από το κόστος των ρύπων.

 

Την κουρτίνα για τον νέο γύρο διεκδικήσεων, που προβάλλει τώρα η ελληνική βιομηχανία, σήκωσε ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, όταν, σχολιάζοντας την απόφαση της Διαιτησίας να επιβάλει μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος για την Αλουμίνιον της Ελλάδος, είπε ότι «είναι υπό συζήτηση το πώς θα λειτουργήσει η ΔΕΗ, όχι μόνο απέναντι στον συγκεκριμένο πελάτη, αλλά με τη βιομηχανία στο σύνολό της».

 

Scroll to top