20/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαφωνίες Σαμαρά – Βενιζέλου αποκαλύπτονται μέσω Αγκυρας

Τουρκική εφημερίδα παρουσιάζει τον Ελληνα πρωθυπουργό να εγκαλεί τον υπουργό Εξωτερικών για την αποδοχή συμμετοχής στις χιαστί συνομιλίες στο Κυπριακό.
      Pin It

Τουρκική εφημερίδα παρουσιάζει τον Ελληνα πρωθυπουργό να εγκαλεί τον υπουργό Εξωτερικών για την αποδοχή συμμετοχής στις χιαστί συνομιλίες στο Κυπριακό

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Ενας υπόγειος ενδοκυβερνητικός διαγκωνισμός, ο οποίος μαίνεται εδώ και καιρό, μέσω φίλιων ΜΜΕ και διαρροών, με επίδικο το ποιος θα χρεωθεί τους χειρισμούς στην εξωτερική πολιτική, έρχεται στην επιφάνεια μέσω Τουρκίας, αναγκάζοντας το υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει ανακοίνωση διάψευσης.

 

Το δημοσίευμα

 

Συγκεκριμένα, η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» έγραψε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ως προς τη συνάντηση του διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τον γενικό γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο των «χιαστί» συνομιλιών για το Κυπριακό. Φέρει, μάλιστα, τον Ελληνα πρωθυπουργό να εγκαλεί τον υπουργό Εξωτερικών ότι «πρόσθεσε ακόμα ένα θέμα στο κεφάλι μας».

 

«Στη στρατηγική και τους χειρισμούς της εξωτερικής πολιτικής υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων και συμφωνία του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή επαφή», τονίζει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, προσθέτοντας: «Οπως έχει, κατ’ επανάληψη, τονίσει ο κ. Βενιζέλος τόσο στη Βουλή όσο και στα ΜΜΕ, η ελληνική κυβέρνηση -άρα από κοινού ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- αποδέχθηκε τη σχετική πρόταση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακριβώς για να διευκολυνθεί η απευθείας επαφή του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας με την τουρκική κυβέρνηση. [...] Συναντήσεις των ηγετών ή των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων γίνονται συνεχώς, χωρίς ποτέ να τεθεί ζήτημα έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Εχει, επίσης, κατ’ επανάληψη, τονισθεί και από την ελληνική και από την κυπριακή κυβέρνηση ότι ούτε τίθεται ούτε πρόκειται να γίνει αποδεκτό, άμεσα ή έμμεσα, οποιοδήποτε σχήμα δήθεν “τετραμερούς”».

 

Φυσικά, η τουρκική πλευρά μόνο να κερδίσει έχει απ’ αυτή τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία εμφανίζει ως, έστω και μικρή, υποχώρηση, τη στιγμή που η Αγκυρα, διά στόματος Ερντογάν, διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει κράτος που να λέγεται Κύπρος» και απειλεί με διχοτόμηση το νησί σε περίπτωση που δεν μοιραστούν μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων τα κέρδη από τους υδρογονάνθρακες.

 

Εμμεση αναγνώριση

 

Εδώ και καιρό, πάντως, η συγκεκριμένη διαδικασία έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Κύπρο, ενώ στο εσωτερικό φιλικά στη Ν.Δ. μέσα ενημέρωσης έχουν επανειλημμένως επιτεθεί στον Ευ. Βενιζέλο, τον οποίο χαρακτηρίζουν «επικίνδυνο» και «γκαφατζή», αποδίδοντάς του «προσωπικές στρατηγικές», αλλά και διολίσθηση σε «τετραμερή» και, ως εκ τούτου, έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους. Οι αιτιάσεις αυτές εκκινούν από το ότι η απόφαση για τις λεγόμενες «χιαστί» συναντήσεις ελήφθη κατά τη συνάντηση Βενιζέλου-Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη, ενώ στο ίδιο κλίμα ήταν και οι επιθέσεις κατά του υπουργού Εξωτερικών μετά την επίσκεψή του στα Τίρανα, όταν η αλβανική πλευρά έθεσε θέμα εμπολέμου και Τσάμηδων.

 

Το Κυπριακό, πάντως, παραμένει ψηλά στην ατζέντα των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, να δηλώνει, μετά τη συνάντησή του με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι όλες οι πλευρές πρέπει να εκμεταλλευτούν όσο περισσότερο μπορούν το «σημερινό παράθυρο ευκαιρίας» και να επανεκκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες για συνολική επίλυση του προβλήματος. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διαπραγματευτές σημειώνουν σημαντική πρόοδο».

 

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, παρότι έριξε το μπαλάκι στην κυπριακή πλευρά για τις «χιαστί» συνομιλίες, δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχτεί στην Αθήνα τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Οσμάν Ερτούγ, εάν οι δύο πλευρές στην Κύπρο δεν συμφωνήσουν σε κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων.

 

Scroll to top