«Εχουμε ένα κοινό νόμισμα, συνεπώς και ένα κοινό πρόβλημα», ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών
ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
Χωρίς κανένα τρακ –χαλαρός και γελαστός- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, πέρασε χθες το μεσημέρι την πύλη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Εξω χιόνιζε. Θερμοκρασία, έξι βαθμοί υπό το μηδέν. Οι δημοσιογράφοι τουρτούριζαν από το κρύο, όμως ο Τσίπρας και το επιτελείο του, στο εσωτερικό του κτιρίου, βρήκαν μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα.
Προς έκπληξή τους, η ομάδα του Σόιμπλε τούς υποδέχτηκε θερμά και, όπως έλεγαν μετά τη συνάντηση, «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι ένας ευγενικός και προσηνής άνθρωπος».
Τώρα, στα επί της ουσίας, για να συνοψίσουμε τι έγινε στο Βερολίνο στη χθεσινή επαφή Σόιμπλε-Τσίπρα.
Ο καθένας ανέπτυξε τα επιχειρήματά του, τα οποία ήταν εκ διαμέτρου αντίθετα με του συνομιλητή του. Παρ' όλα αυτά, η συνάντηση ανέδειξε την ευρωπαϊκή κουλτούρα, ότι δηλαδή όποιες και αν είναι οι αντιθέσεις μας, μπορούμε να συζητούμε μεταξύ μας.
Η συνάντηση αρχικά είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει μισή ώρα, τελικά κράτησε μία. Και όπως αναφέρουν πηγές της «Εφ.Συν.», ο κ. Σόιμπλε εξήγησε στον αρχηγό της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος σωτηρίας για την Ελλάδα από αυτόν των μεταρρυθμίσεων.
Πρόσθεσε δε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες και για την επόμενη γενιά των Ελλήνων. Συνεπώς, με το να τις στηρίξει, δεν σημαίνει ότι στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά.
Στηρίζει το μέλλον της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, μόνο με το πρόγραμμα λιτότητας, η Ελλάδα θα καταφέρει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Παράλληλα, οι δομικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για τη χώρα μας. Με δυο λόγια, ο Σόιμπλε ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και αν όχι, να ασκεί τουλάχιστον μια πιο ήπια αντιπολίτευση, η οποία και δεν θα βγάζει τον κόσμο στους δρόμους.
Ο Τσίπρας είχε τα δικά του όπλα στη φαρέτρα του. Εξήγησε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών πως η πολιτική λιτότητας έχει καταστρέψει την Ελλάδα, έχει διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό, οδηγεί σε κοινωνική καταστροφή και άνοδο των φασισμού ενώ απειλεί με κατάρρευση ολόκληρη την ευρωζώνη.
Αυτό που προέχει τώρα, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του Μνημονίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφωνεί με τις διαρθρωτικές αλλαγές, αντίθετα τις επιθυμεί. Και ζητά ένα αποτελεσματικό κράτος.
Επίσης εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ και στον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία –αντίθετα με την Ελλάδα- κατόρθωσε να συλλέξει χρήματα.
Εφερε το παράδειγμα διαγραφής του χρέους της Γερμανίας το 1953 και είπε χαρακτηριστικά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Εχουμε ένα κοινό νόμισμα, συνεπώς και ένα κοινό πρόβλημα».
Παράλληλα, έθεσε και δύο συγκεκριμένες προτάσεις στη γερμανική πλευρά: να δοθεί στην Ελλάδα η κατάθεση Χριστοφοράκου για το σκάνδαλο Ζίμενς, ενώ –σύμφωνα με πληροφορίες- τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την πρωτοβουλία, με επικεφαλής τον βουλευτή του Μανώλη Γλέζο, για επιστροφή του κατοχικού δανείου.
Σε γενικές γραμμές και οι δύο πλευρές έμειναν πολύ ικανοποιημένες από τη συνάντηση, μια πρώτη επαφή μεταξύ δύο συνομιλητών που επιφανειακά δεν έχουν κανένα κοινό μεταξύ τους.
Ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χθες στο Βερολίνο, «οι διαφορές μας είναι πολιτικές και όχι προσωπικές».