Οι μηχανικοί θα υποβάλλουν όλα τα προβλεπόμενα έντυπα και μελέτες από το γραφείο τους και οι πολίτες θα ενημερώνονται άμεσα μέσω υπολογιστή
Της Χαράς Τζαναβάρα
Από τις πολεοδομικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων αναμένεται να ξεκινήσει σε ένα δεκαπενθήμερο η εφαρμογή του ηλεκτρονικού τρόπου έκδοσης αδειών δόμησης. Οι μηχανικοί θα υποβάλλουν όλα τα προβλεπόμενα έντυπα και μελέτες από το γραφείο τους και οι πολίτες θα ενημερώνονται για την πορεία της υπόθεσή τους με ένα «κλικ» στον υπολογιστή τους.
Το νέο μέτρο φιλοδοξεί να καταργήσει το περίφημο «γρηγορόσημο», αλλά μόνον από τη στιγμή που ο φάκελος θα φθάνει στην πολεοδομία. Σε περιπτώσεις που απαιτείται έγκριση από άλλες υπηρεσίες, όπως δασαρχείο, αρχαιολογική υπηρεσία κ.λπ., δεν αλλάζει τίποτα, αφού ο ενδιαφερόμενος θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται. Απλώς με το ηλεκτρονικό σύστημα θα υπάρχει η δυνατότητα των υπηρεσιών να ελέγχουν τη γνησιότητα των εγγράφων, γιατί πολλές φορές έχουν εντοπιστεί κρούσματα λαθροχειρίας. Το ηλεκτρονικό σύστημα, εκτός από ταχύτητα και διαφάνεια, θα επιτρέπει τον άμεσο εντοπισμό του ακινήτου στους χάρτες που διαθέτει το Κτηματολόγιο για ολόκληρη τη χώρα, γιατί στο παρελθόν είχαν παρουσιαστεί και… περιφερόμενες οικοδομικές άδειες!
Ελεγχοι παρανομιών
«Είναι ένα εργαλείο που μας λύνει τα χέρια», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος που θα λειτουργεί με ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ). Πρόσθεσε ότι με το σύστημα αυτό θα απελευθερωθούν δυνάμεις από τις υπηρεσίες που θα διατεθούν για τον έλεγχο των πολεοδομικών παρανομιών.
Τα γραφειοκρατικά προβλήματα, που υπάρχουν πριν από την «πόρτα» της πολεοδομίας και παραμένουν και μετά την εφαρμογή των ηλεκτρονικών συστημάτων, αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΤΕΕ. «Υπάρχουν περιπτώσεις που στην έκδοση μιας οικοδομικής άδειας εμπλέκονται έως και 60 φορείς», τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος πρόσθεσε στον ίδιο αποκαλυπτικό τόνο ότι το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος δεν μερίμνησε να εφαρμοστεί νωρίτερα το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών δόμησης, παρόλο που έχει θεσπιστεί εδώ και ενάμιση χρόνο. «Είμαστε έτοιμοι μέσα σε 15 ημέρες να εγκαταστήσουμε το ηλεκτρονικό σύστημα σε όλα τα δασαρχεία», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, «ξεχνώντας» πάντως ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες αλλά η έλλειψη των δασικών χαρτών.
«Φακέλωμα» οικοδομών
Το μεγαλύτερο όφελος από το ηλεκτρονικό σύστημα θα είναι το σταδιακό «φακέλωμα» όλων των οικοδομών, όπως έχει ήδη ξεκινήσει για τα αυθαίρετα, που θα συμπληρωθεί με την «ταυτότητα» του ακινήτου.
Εχει ενδιαφέρον ότι οι δηλώσεις των ημιυπαίθριων, που είχαν υποβληθεί μέσω των πολεοδομικών γραφείων, δεν υπάρχουν σε ηλεκτρονικό σύστημα, με αποτέλεσμα σήμερα να μην είναι γνωστά τα τετραγωνικά των υπερβάσεων που έχουν γίνει μέσα στο νόμιμο περίγραμμα των οικοδομών. Το σπουδαιότερο είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε για τα πρόστιμα που έχουν καταβληθεί!
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ άφησε πολλές αιχμές για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος την τελευταία τριετία, για την οποία είπε ότι δεν διευκόλυνε την εφαρμογή συνολικού προγράμματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ύψους 2,5-3 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Οι δηλώσεις των ημιυπαίθριων, που είχαν υποβληθεί μέσω των πολεοδομικών γραφείων, δεν υπάρχουν ακόμη σε ηλεκτρονικό σύστημα και δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία για τις παραβάσεις