20/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ΟΟΣΑ ΨΑΛΙΔΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αργή ανάκαμψη, τρωτή σε σοκ

      Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

unnamed

Χαμηλώνει κι άλλο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στα επόμενα δύο χρόνια ο ΟΟΣΑ και μιλά πλέον για μια αργή ανάκαμψη, ιδιαίτερα τρωτή σε σοκ. «Η ανάκαμψη είναι πραγματική, αλλά με χαμηλότερη ταχύτητα και ενδεχομένως να υπάρξει ταραχή στον ορίζοντα» προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Ανχελ Γκουρία, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εξαμηνιαίας έκθεσης World Economic Outlook.

 

Σε αυτήν, ο ΟΟΣΑ προχωρεί σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομία κατά μισή περίπου ποσοστιαία μονάδα, τόσο φέτος όσο και το 2014. Συγκεκριμένα εκτιμά πλέον ανάπτυξη 2,7% για το 2013 έναντι 3,1% που προέβλεπε πριν από 6 μήνες και 3,6% για το 2014 έναντι 4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή του.

 

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες

 

Ο οργανισμός επιρρίπτει την ευθύνη για την υποβάθμιση των εκτιμήσεών του στην επιβράδυνση των αναπτυσσόμενων οικονομιών, αλλά και στην αδυναμία των ανεπτυγμένων να καλύψουν το κενό που δημιουργείται. «Οι ΗΠΑ αναπτύσσονται αλλά πρέπει να λύσουν το δημοσιονομικό τους πρόβλημα. Η ευρωζώνη επιστρέφει στην ανάπτυξη, αλλά με πολύ αργό ρυθμό, ενώ υπάρχουν ερωτήματα για το αν η ανάκαμψη της Ιαπωνίας είναι βιώσιμη», τονίζει. Η εκθεση τονίζει μια σειρά από πτωτικούς κινδύνους για την ανάκαμψη όπως η ανησυχητική επιβράδυνση της ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου, των ξένων άμεσων επενδύσεων όπως και η επίμονα υψηλή ανεργία.

 

Υπογραμμίζει ότι «τους πρόσφατους μήνες τρία γεγονότα κλόνισαν την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα των αγορών. Πρώτον, η πολύ ισχυρή αντίδραση στη συζήτηση που ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού για την απόσυρση της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί η αμερικανική Fed. Πολιτική η οποία, όπως επισημαίνει, επιδρά ήδη αρνητικά σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία και η Ινδονησία. Δεύτερον, οι αυξανόμενες ανησυχίες για τις εξελίξεις σε κάποιες αναδυόμενες οικονομίες που προσέθεσαν ένταση στις αγορές και οδήγησαν σε εκροές κεφαλαίων. Τρίτον, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πλησίασαν στον γνωστό δημοσιονομικό γκρεμό λόγω της εμπλοκής που δημιουργήθηκε στο Κογκρέσο με τα επίπεδα του χρέους. Αυτά τα γεγονότα υπογραμμίζουν τη συνέχεια των αρνητικών σεναρίων και κινδύνο καθυστέρησης της ανάκαμψης. Αυτά τα επεισόδια θα μπορούσαν εύκολα να επαναληφθούν» προειδοποιεί ο οργανισμός.

 

Τέλος, υπογραμμίζει ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει χαλαρή. Ζητά σταδιακή αποκλιμάκωση της ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed και από την ΕΚΤ να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών και άλλων εταιρικών ομολόγων προκειμένου να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό στην οικονομία της ευρωζώνης.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Υπέρ νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

 

unna22med

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν και χαμηλότερη, ύφεση συνεχίζει να βλέπει για την Ελλάδα το 2014 ο ΟΟΣΑ, που καλεί την κυβέρνηση σε συνέχεια της δημοσιονομικής προσαρμογής και του πιστωτές να μην αποκλείσουν το ενδεχόμενο μιας «νέας ελάφρυνσης του χρέους». Στην έκθεσή του World Economic Outlook, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει μικρότερη συρρίκνωση του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά, -0,4% έναντι -1,2% που εκτιμούσε έξι μήνες πριν, βλέπει την ανεργία πάνω από το 27% και διατήρηση του αποπληθωρισμού. Υπογραμμίζει ότι «η ανάπτυξη αναμένεται να περάσει σε θετικούς ρυθμούς στη διάρκεια του 2014 και να ενισχυθεί τον επόμενο χρόνο, καθώς η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται περαιτέρω, το διεθνές εμπόριο επεκτείνεται και οι επενδύσεις αυξάνονται». Προειδοποιεί, όμως, από την άλλη πλευρά, ότι η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή και οι αδύναμοι ισολογισμοί τραπεζών θα περιορίσουν την εγχώρια ζήτηση, η υψηλή ανεργία θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και ότι ο ο πληθωρισμός θα παραμείνει αρνητικός.

 

Επισημαίνει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να συνεχιστεί όπως έχει προγραμματιστεί -λόγω του υψηλού χρέους, αλλά και να επιτραπεί από την άλλη πλευρά στους αυτόματους σταθεροποιητές να λειτουργήσουν, εάν η οικονομική δραστηριότητα είναι πιο αδύναμη σε σχέση με αυτήν που έχει προβλεφθεί. Τονίζει ότι η ανάγκη μιας περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και ότι οι τραπεζικοί ισολογισμοί θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν έτσι ώστε να επαναληφθεί η πιστωτική ανάπτυξη. Σημειώνει ακόμη ότι ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την κοινωνική σύγκλιση, ενώ θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει στις αγορές αγαθών θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των τιμών και την επανατοποθέτηση των πόρων σε κατευθυνόμενες προς το εξωτερικό δραστηριότητες.

 

Μπάμπης Μιχάλης

 

 

Scroll to top