Οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για τη λήψη και άλλων μέτρων λιτότητας το 2014 έχουν πάρει πολιτικές διαστάσεις, με την κυβέρνηση να επισείει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης.
Κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», έκανε λόγο για «τρελές» απαιτήσεις της τρόικας στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης και για κίνδυνο να «γίνει επανάσταση», αν ληφθεί έστω και «μισό» μέτρο.
Στο δημοσίευμα με τίτλο «Εν μέσω οργής για τη λιτότητα συνεχίζονται οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους δανειστές» περιγράφεται η ένταση στις σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, που κλονίζονται από την έλλειψη εμπιστοσύνης. «Μας πιέζουν να υιοθετήσουμε πολιτικές που είναι τρελές» λέει Ελληνας αξιωματούχος και προσθέτει: «Εάν αναγκαστούμε να πάρουμε έστω και μισό μέτρο παραπάνω, θα γίνει επανάσταση σε αυτή τη χώρα. Είναι τυφλοί;» Αλλος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρει ότι «είναι άσχημα, είναι σαν να έχουμε επιστρέψει στο 2010».
Η βρετανική εφημερίδα γράφει, μάλιστα, ότι υπάρχει μια αίσθηση επανάληψης των διαπραγματεύσεων της περιόδου εκείνης με τους διεθνείς πιστωτές, εν μέσω αυξανόμενης οργής για τα μέτρα λιτότητας.
Οπως αναφέρει, «σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την έκρηξη της κρίσης χρέους της Αθήνας (η οποία ανάγκασε τους μανδαρίνους της Ε.Ε. να ξαναγράψουν το βιβλίο των δημοσιονομικών κανόνων), η δυσπιστία, ο θυμός και ο συγκαλυμμένος πανικός έχουν επιστρέψει, δημιουργώντας εντάσεις στις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της στην Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ».
Για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά η εφημερίδα σημειώνει ότι «ο εύθραυστος συνασπισμός της κυβέρνησής του περνά την πιο δύσκολη περίοδο από την ανάληψη της εξουσίας τον Ιούνιο του 2012.
Με μια πολύ μικρή πλειοψηφία, και με ολοένα και πιο εχθρική αντιπολίτευση κατά των μέτρων λιτότητας, η κυβέρνηση πρέπει να περάσει μια σειρά από εξαιρετικά αμφιλεγόμενα μέτρα, αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, που θα παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη. Ο φόρος ακίνητης περιουσίας και οι πλειστηριασμοί είναι ανάμεσα σε αυτά».
Ωστόσο, αυτό που, σύμφωνα με την εφημερίδα, ανησυχεί περισσότερο του Ελληνες αξιωματούχους είναι η προοπτική περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και η αύξηση φόρων.
Η εφημερίδα παραθέτει τη δήλωση ενός ακόμα κυβερνητικού αξιωματούχου, ο οποίος υπογραμμίζει τους φόβους περί πολιτικής αστάθειας: «Αυτό που η τρόικα δεν πιστεύει ή δεν καταλαβαίνει είναι ότι η κυβέρνηση θα πέσει αν πιεστεί υπερβολικά. Εχοντας επιτύχει τόσα πολλά, αξίζουμε λίγο περισσότερο σεβασμό».