21/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πετάει το μπαλάκι στην τρόικα το Βερολίνο

Στήριξη με υποσημειώσεις δίνει στον Αντ. Σαμαρά η Μέρκελ που ακόμη δεν έχει σχηματίσει κυβέρνηση. Λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα αναγνωρίζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, επιμένοντας πάντως στη γραμμή του Μνημονίου.
     
Pin It

Στήριξη με υποσημειώσεις δίνει στον Αντ. Σαμαρά η Μέρκελ που ακόμη δεν έχει σχηματίσει κυβέρνηση. Λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα αναγνωρίζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, επιμένοντας πάντως στη γραμμή του Μνημονίου

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Ο εκπροσωπος του γερμσνικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν ΚοτχάουζΔεν πρόκειται για μια συνάντηση διαπραγματεύσεων μεθαύριο στο Βερολίνο, είπε χθες στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ρίχνοντας το μπαλάκι για ακόμη μία φορά στην τρόικα, τονίζοντας πως αυτή ελέγχει και αξιολογεί το ελληνικό πρόγραμμα στην Αθήνα.

 

Εκανε λόγο για φερεγγυότητα της Αθήνας, η οποία και θα έχει ανάλογη ανταπόδοση από τους εταίρους, ενώ για πρώτη φορά και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας παραδέχτηκε πως έχουν γίνει λάθη από την τρόικα στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας όμως πως λάθη έχει κάνει και η ελληνική πλευρά.

 

Σε ερώτηση που θέσαμε στον εκπρόσωπο της καγκελαρίου Μέρκελ, απάντησε ότι «δεν πρόκειται για μια συνάντηση διαπραγματεύσεων, αλλά για μια καλή ευκαιρία να ενημερωθεί η καγκελάριος Μέρκελ από τον Ελληνα πρωθυπουργό για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα, σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Το πρόγραμμα στην Ελλάδα το ελέγχει και το αξιολογεί η τρόικα. Εμείς έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία με την Αθήνα. Σεβόμαστε τις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού, βλέπουμε τα πρώτα σημάδια επιτυχίας και πιστεύουμε ότι ο μέχρι τώρα δρόμος είναι μακροπρόθεσμα ο σωστός για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση».

 

Εδώ να συμπληρώσουμε πως η Γερμανίδα καγκελάριος σίγουρα θα συζητήσει όλο το φάσμα των προβλημάτων στην Ελλάδα, σε καμιά όμως περίπτωση δεν μπορεί να δεσμευθεί απέναντι στον Ελληνα πρωθυπουργό, καθώς είναι επικεφαλής μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης και παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες.

 

Πάντως, χθες, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού μπρίφινγκ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαουζ, παραδέχυηκε εμμέσως πως έχουν γίνει λάθη και από την τρόικα στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

 

Δεν χρησιμοποίησε τη λέξη λάθος, έκανε λόγο για διορθώσεις που χρειάστηκε να γίνουν και τις απέδωσε στο γεγονός ότι δεν υπήρξε στο παρελθόν περίπτωση όπως αυτή της Ελλάδας.

 

Ο κ. Κοτχάουζ είπε πως για να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση κλήθηκαν να συνδράμουν τρεις θεσμοί με τη μεγαλύτερη πείρα που μέχρι τώρα υπήρχε στο σχετικό πεδίο.

 

Ομως, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι γεγονός ότι για την Ελλάδα χρειάστηκε διόρθωση στο πρώτο πρόγραμμα, αφού βαδίζαμε σε αχαρτογράφητα εδάφη. Δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία, αλλά έγινα και λάθη στην Ελλάδα, έγιναν καθυστερήσεις, δεν πάρθηκαν τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί. Θα πράξουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την Ελλάδα και επιθυμία μας είναι να υπάρξει ένα ανάλογο success story με αυτό της Ιρλανδίας».

 

Πρόσθεσε βέβαια ότι για να φτάσει η Ελλάδα στη θέση της Ιρλανδίας ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και σκληρός. Οι προβλέψεις ωστόσο για τη χώρα μας είναι ευοίωνες.

 

Ο ίδιος σημείωσε πως η τρόικα «δεν έπεσε από τον ουρανό στην Ελλάδα, την κάλεσε η διεθνής κοινότητα και την ζήτησε και η Ελλάδα». Αποφάνθηκε δε πως «η τρόικα κάνει θετικό έργο στην Ελλάδα». Καταληκτικά, επισήμανε ότι στο τέλος του 2014 θα επανεξεταστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αν χρειαστεί η Ελλάδα θα στηριχτεί ξανά με ποσά όμως που θα είναι κατά πολύ μικρότερα από τα μέχρι τώρα.

 

Ο κ. Κοτχάουζ, παρά την –έστω και έμμεση- παραδοχή του ότι έγιναν λάθη και από την τρόικα, επιμένει πως ο μέχρι τώρα δρόμος που έχει ακολουθηθεί είναι ο σωστός για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση.

 

Οσο για το αν η τρόικα έχει συνταγματική και δημοκρατική νομιμοποίηση να ενεργεί όπως ενεργεί στην Ελλάδα, είπε πως η τρόικα και το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είχαν τη δημοκρατική νομιμοποίηση όλων των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της ευρωζώνης, περιλαμβανομένου και του ελληνικού.