Να μην ανοίξει το «παραθυράκι» της παραγραφής που βάζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, εισηγήθηκε ο αρμόδιος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στο Ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο, προτείνοντας να κρίνει νόμιμη την ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος του από τη Βουλή για την υπόθεση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ.
Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος, με την εισήγησή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο, προτείνει την έναρξη της ανάκρισης για την υπόθεση του πρώην υπουργού από τον αρεοπαγίτη Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, η οποία θα κρίνει εάν τελικά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα λογοδοτήσει ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με τη χθεσινή οκτασέλιδη πρόταση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού είναι νόμιμη: «διότι ασκήθηκε εντός της υπό του άρθρου 86 παρ. 3ε του Συντάγματος τασσομένης αποσβεστικής προθεσμίας, ενόψει του ότι, η από τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 προελθούσα Βουλή της ΙΔ΄ περιόδου, ουδόλως λειτούργησε και, επομένως, αντικειμενικώς ήταν αδύνατο να ασκήσει την κατά τα άνω αρμοδιότητά της. Δηλαδή, να επιληφθεί της περιπτώσεως του υπουργού των Οικονομικών, να συγκροτήσει την προς τούτο Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή και εν συνεχεία η Ολομέλεια να ασκήσει κατ’ αυτού την άνω ποινική δίωξη».
Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισήγησης Κανελλόπουλου η αποσβεστική προθεσμία για την άσκηση δίωξης εκτείνεται μέχρι το πέρας της Β’ τακτικής συνόδου της μεθεπόμενης περιόδου.
Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με σκοπό να προσπορίσει σε άλλον αθέμιτο όφελος και να βλάψει παράνομα το Δημόσιο, και της απιστίας σχετική με την υπηρεσία για την τέλεση της οποίας μεταχειρίσθηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα καθώς και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος όσον αφορά τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ από την οποία αφαιρέθηκαν τα ονόματα τριών συγγενικών προσώπων.
Μαρία Δήμα