21/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συντονισμός για Κυπριακό

Συναντήσεις του προέδρου της κυπριακής Βουλής Γ. Ομήρου με Παπούλια-Σαμαρά.
      Pin It

Συναντήσεις του προέδρου της κυπριακής Βουλής Γ. Ομήρου με Παπούλια-Σαμαρά

 

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου συνέδεσε ευθέως την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας σε Ελλάδα και Κύπρο με την επίλυση του Κυπριακού

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Ενδεικτικές του αδιεξόδου στο οποίο έχουν βρεθεί πριν καλά καλά αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της κυπριακής Βουλής, μετά τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, στο φως της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης με αφορμή τις «χιαστί» συνομιλίες.

 

«Η τουρκοκυπριακή, η τουρκική πλευρά, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, εξακολουθεί να μη συνεργάζεται για να διαμορφωθεί ένα κοινό ανακοινωθέν, μια επαρκής διαπραγματευτική βάση σαφής, αποκρυσταλλωμένη, μη επιδεχόμενη οιασδήποτε αμφισβήτησης, με τις βασικές αρχές της λύσης, που -υποτίθεται- επιδιώκουμε με τις συνομιλίες.

 

Ενα κράτος – μία κυριαρχία

 

Δηλαδή, ένα κράτος με μία διεθνή νομική προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και με εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως προβλέπονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο», απάντησε ο Γιαννάκης Ομήρου, στην ερώτηση του Κάρολου Παπούλια για την πορεία του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι η λύση πρέπει να είναι συμβατή με την ιδιότητα της χώρας ως χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου μιλάει για δύο κυριαρχίες, ότι υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη». «Παλιό παραμύθι», σχολίασε με έμφαση ο κ. Παπούλιας και συμφώνησε με την παρατήρηση του κ. Ομήρου ότι πρέπει και η Ε.Ε. πλέον να αναλάβει κάποιες επιπλέον ευθύνες και να συνδράμει επικουρικά στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, γιατί το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα.

 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά στο μέγαρο Μαξίμου συνέδεσε ευθέως την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας σε Ελλάδα και Κύπρο με την επίλυση του Κυπριακού. «Εκφράσαμε τη σαφή βούληση των κυβερνήσεων να εργαστούμε για την ανασυγκρότηση των οικονομιών. Γιατί είναι βαθιά η πεποίθησή μας ότι η αναγέννηση, η ανασυγκρότηση και το ξαναζωντάνεμα των οικονομιών στην Κύπρο και στην Ελλάδα είναι προϋπόθεση, όχι απλώς για την ευημερία και την κοινωνική συνοχή των λαών μας, αλλά και για τον επιτυχή χειρισμό και τη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων, και ασφαλώς του Κυπριακού. Γιατί είναι βασική παράμετρος και θεμελιώδης προϋπόθεση μια ισχυρή οικονομία και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, μαζί, ασφαλώς, με μια σωστή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, μαζί με ισχυρή άμυνα», τόνισε. Παράλληλα, σημείωσε: «Στόχος δεν πρέπει να είναι συνομιλίες χάριν των συνομιλιών, γιατί τέτοιες συνομιλίες έχουμε τα τελευταία 39 χρόνια, χωρίς κανένα απολύτως θετικό αποτέλεσμα.

 

Ως χώρα-μέλος της Ε.Ε.

 

Θέλουμε συνομιλίες στις οποίες εξ αρχής θα υπάρχει συμφωνία ότι αποσκοπούν στο να μας οδηγήσουν σε μια λύση στη βάση των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και μια λύση η οποία να είναι συμβατή με την ιδιότητα της Κύπρου ως χώρας–μέλους της Ε.Ε.». Σ' αυτό το πλαίσιο επισήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Αρα θα πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή προσωπικότητα η οποία να ενεργεί ως ειδικός απεσταλμένος –special envoy– όπως ονομάζεται στη διπλωματική γλώσσα, για να επαγρυπνεί και να εποπτεύει ότι όποιες πρόνοιες της λύσης συζητούνται στις συνομιλίες, είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

 

Στο πλαίσιο του συντονισμού Αθήνας-Λευκωσίας την Παρασκευή θα έχει διαβουλεύσεις ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, με τον Κύπριο ομόλογό του, πρέσβη Αλέξανδρο Ζήνων.

 

Scroll to top