panepistimia-diadilosi-dioikitikoi-ipalliloi

21/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η τελευταία «μπλόφα»

Κυβέρνηση και δικαστές δημιουργούν κλίμα αστυνομικής εισβολής σε ΕΚΠΑ - ΕΜΠ. Πανεπιστημιακοί και διοικητικοί απαντούν μέσω της «Εφ.Συν.» για οικογενειοκρατία και κομματικά ρουσφέτια.
      Pin It

Κυβέρνηση και δικαστές δημιουργούν κλίμα αστυνομικής εισβολής σε ΕΚΠΑ – ΕΜΠ. Πανεπιστημιακοί και διοικητικοί απαντούν μέσω της «Εφ.Συν.» για οικογενειοκρατία και κομματικά ρουσφέτια

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα τελευταία της χαρτιά παίζει η κυβέρνηση στο κρίσιμο στοίχημα για την πολιτική της επιβίωση και ένα από αυτά είναι τα Πανεπιστήμια. Αποφασίζοντας να κάνει την κίνηση που απέφευγε επιμελώς τις τελευταίες ημέρες, χθες εξαπέλυσε ομοβροντίες προειδοποιήσεων για αστυνομική εισβολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ, πυροδοτώντας έτσι τον μηχανισμό που μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες εκρήξεις στα Πανεπιστήμια. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και εισαγγελέας Πρωτοδικών θέτουν επιτακτικά θέμα αυτόφωρων αδικημάτων (που αντιμετωπίζονται με αστυνομικές επιχειρήσεις) εξαιτίας της συνέχισης της απεργίας των διοικητικών που και χθες κηρύχθηκε παράνομη αλλά όχι καταχρηστική. Την ίδια στιγμή, οι αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας κορυφώνονται με τη Σύγκλητο του ΑΠΘ να τελεί υπό παραίτηση, ακολουθώντας το αντίστοιχο όργανο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ αύριο, Παρασκευή, συγκαλείται εκτάκτως και η Σύγκλητος του ΕΜΠ όπου αναμένεται να τεθεί το ίδιο θέμα.

 

Καταλήψεις

 

Οι διοικητικοί υπάλληλοι των δύο Ιδρυμάτων συνεχίζουν απτόητοι. Προχωρούν στη δεύτερη 48ωρη σήμερα και αύριο, οπότε και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ληφθεί νέα απόφαση για νέα 48ωρη την ερχόμενη εβδομάδα. Ο αναβρασμός έχει επεκταθεί και στα Πανεπιστήμια της περιφέρειας όπου πληθαίνουν οι αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις, στο ΑΠΘ, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Πατρών. Σήμερα συνεδριάζει και ο σύλλογος μελών ΔΕΠ του ΕΜΠ κατόπιν αιτήματος του οποίου θα συγκληθεί εκτάκτως η Σύγκλητος, αύριο. Αναμένεται να φανεί η στάση των φοιτητών, που από τη μια κατεβαίνουν σε καταλήψεις και από την άλλη πιέζονται –ακόμα- να ανοίξουν εκείνοι τα Ιδρύματα.

 

Χθες, πάντως, από το πρωί, τον τόνο έδωσε ο διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός των δικαστικών οργάνων που χειρίζονται την υπόθεση της ανώτατης εκπαίδευσης. Αρχικά εξεδόθη η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία η νέα απεργία των διοικητικών κρίθηκε πάλι παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική. Ακολούθησε η εντολή για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου, με σκοπό να διερευνηθεί αν συνεχίζεται η απεργία που έχει κηρυχθεί παράνομη. Το ερευνώμενο και αυτόφωρο αδίκημα είναι η παραβίαση της δικαστικής απόφασης. Περί του ιδίου αποφάσισε να ενημερώσει, λίγες ώρες αργότερα και διά ζώσης, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη ο οποίος παρέστη συνοδεία του αναπληρωτή νομικού συμβούλου του Ιδρύματος κ. Αργυρό. Αν και δεν επιβεβαιώνεται ούτε από τη μια ούτε από την άλλη πλευρά, η συνάντηση έγινε και, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας ζήτησε από τον κ. Πελεγρίνη να παρέμβει και για την ακρίβεια να κάνει ό,τι μπορεί ώστε ν’ ανοίξουν τα Ιδρύματα. Με την επισήμανση φυσικά του αυτοφώρου αδικήματος… Απαντώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών επιβεβαίωσε τη συνάντηση αλλά όχι το θέμα: «Μαζί με τον νομικό μας σύμβουλο πήγαμε για άλλη υπόθεση του Πανεπιστημίου».

 

Πόλεμος στοιχείων

 

Παράλληλα με τις δικαστικές παρεμβάσεις, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο «πόλεμος» των στοιχείων για την πραγματική κατάσταση στα Ιδρύματα και ιδίως στα δύο κορυφαία, για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

 

● Διπλασιάστηκε ο αριθμός των υπαλλήλων στο ΕΚΠΑ την τελευταία δεκαετία, λέει ο υπουργός. Ο υπουργός μπερδεύτηκε, λένε οι διοικητικοί υπάλληλοι και δηλώνουν ότι το 2002 ήταν διπλάσιο το προσωπικό απ’ ό,τι σήμερα.

 

● Οικογενειοκρατία σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ καταγγέλλει ο υπουργός. «Τα ανίψια των υπουργών που δεν έχουν το ίδιο επώνυμο υπάγονται στην οικογενειοκρατία;» ρωτούν οι υπάλληλοι.

 

● Αθρόες οι προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, επισημαίνει ο υπουργός. Τις προσλήψεις τις έκαναν οι κυβερνήσεις με τους νόμους της Βάσως Παπανδρέου και του Προκόπη Παυλόπουλου χωρίς τη συμμετοχή των Ιδρυμάτων, απαντούν οι διοικήσεις.

 

Συγκεκριμένα, με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, επισήμανε: «Τις προσλήψεις αυτές για τις οποίες ο υπουργός Παιδείας κατηγορεί τα πανεπιστήμια τις έκαναν διαχρονικά οι κυβερνήσεις με Π.Δ. επί εποχής Βάσως Παπανδρέου και Προκόπη Παυλόπουλου, τηρώντας τους όρους νομιμότητας και τις προϋποθέσεις που έθετε ο ΑΣΕΠ. Τώρα αν οι προσλήψεις αυτές γίνονταν όχι με αξιοκρατικά αλλά πελατειακά ή κομματικά κριτήρια, αυτό το ξέρει ο υπουργός ως μέλος του πολιτικού συστήματος καλύτερα και δεν ευθύνονται τα πανεπιστήμια τα οποία δεν συμμετείχαν καθόλου στη διαδικασία αυτή».

 

Εκτός ΑΣΕΠ

 

Χρήσιμο είναι, πάντως, να υπενθυμιστεί ότι το τεράστιο κομμάτι των χιλιάδων εκδιώξεων από το Δημόσιο αφορά τις προσλήψεις (σε θέσεις αορίστου χρόνου) που εκ νόμου είχαν γίνει εκτός ΑΣΕΠ ακριβώς βάσει των προαναφερόμενων νόμων και κυρίως του νόμου Παυλόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου (βάσει προδιαγραφών ΑΣΕΠ) μπορούσαν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

 

● Τέλος, σε ό,τι αφορά υπαλλήλους που είναι αποσπασμένοι σε γραφεία υπουργών, βουλευτών, στη Βουλή και άλλους φορείς του ευρύτερου Δημοσίου, ο υπουργός γίνεται φειδωλός, ενώ οι πανεπιστημιακοί καθόλου. Για μόλις 43 σε ΕΚΠΑ και 27 σε ΕΜΠ μιλάει ο υπουργός, για 250-300 μιλούν εκπρόσωποι των διοικήσεων των Ιδρυμάτων. Το σημαντικότερο; Οπως είπε, χθες, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων ο ίδιος ο κ. Αρβανιτόπουλος: «Δεν γίνεται δεκτό από την τρόικα να ενταχθούν στη διαθεσιμότητα». Σε ανάλογο, δε, ήπιο τόνο δήλωσε πως διαπραγματεύτηκε και την πίστωση χρόνου ώστε όλο αυτό να γίνει πιο ομαλά, πλην όμως ματαίως. Ποιος φταίει για όλα;

 

* Σημειώνεται ότι όλα τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου εστάλησαν για ακόμη μία φορά με non paper από το Μαρούσι σε επιλεγμένα ΜΜΕ (δεν συμπεριλαμβάνεται η «Εφ.Συν.»)

 

Scroll to top