→Στη διάθεση του πρύτανη Γ. Μυλόπουλου οι παραιτήσεις των μελών και των αναπληρωτών τους, προκειμένου να πιέσουν για την επανεξέταση της ΚΥΑ περί διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Με ένα αγωνιώδες ψήφισμα, που μιλάει για την «αδυναμία λειτουργίας του ιδρύματος μετά τις διαθεσιμότητες», παραιτήθηκε χθες σύσσωμη, ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση, η Σύγκλητος του ΑΠΘ. Αμεση συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας ζήτησε ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος.
Αμέσως μετά η Σύγκλητος ανακοίνωσε:
«Το ΑΠΘ, από την αρχή του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, λειτούργησε και εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά χάρη στο προσωπικό του και ιδιαιτέρως χάρη στην πρωτοφανή και αξιέπαινη διάθεση των διοικητικών υπαλλήλων του, παρότι γνωρίζουν ότι μεγάλος αριθμός από αυτούς πρόκειται να απολυθεί μέσω της διαθεσιμότητας. Ωστόσο, η λειτουργία αυτή είναι αναπόφευκτα τελείως οριακή, λόγω της ύπαρξης μεγάλων αναγκών ενίσχυσης του ΑΠΘ σε διοικητικό προσωπικό, όπως αδιάψευστα προκύπτει από σχετική μελέτη του πανεπιστημίου, και μάλιστα ακόμη και με τα κριτήρια που έθεσε το υπουργείο Παιδείας. Αν, παρά ταύτα, ισχύσει η διαθεσιμότητα των 169 διοικητικών υπαλλήλων, που βρίσκεται πλέον στην τελευταία φάση της εξέλιξής της, είναι βέβαιο ότι καίριες δομές του ΑΠΘ θα περιέλθουν σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας, αφού προηγουμένως θα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και οι ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ των μελών του προσωπικού που θα αποχωρήσει και αυτών που θα παραμείνουν».
Ειδικότερα και εντελώς ενδεικτικά αναφέρονται:
● Με τη διαθεσιμότητα του συνόλου σχεδόν των υπαλλήλων του τεχνικού κλάδου θα παύσει να υπάρχει οποιαδήποτε δυνατότητα συντήρησης και διατήρησης σε λειτουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών του ΑΠΘ.
● Με τη διαθεσιμότητα άνω του ημίσεος των βιβλιοθηκονόμων, η διάρκεια της λειτουργίας των βιβλιοθηκών του ΑΠΘ θα πρέπει να περισταλεί σε 6 από 12 ώρες ημερησίως.
● Με την αποχώρηση του μεγαλύτερου αλλά και πλέον ειδικευμένου μέρους του προσωπικού της Οικονομικής και Διοικητικής του Υπηρεσίας, καθώς και της Επιτροπής Ερευνών του, το ΑΠΘ θα αντιμετωπίσει ανυπέρβλητο πρόβλημα στην οικονομική και λοιπή του διαχείριση.
● Ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες κάθε μιας Σχολής και Τμήματος του ΑΠΘ ξεχωριστά.
● Οι παραπάνω δυσμενέστατες συνέπειες θα ενταθούν από την –τρίτη συνεχόμενη- περικοπή κατά 15% του τακτικού προϋπολογισμού του ΑΠΘ, που από 45 εκατομμύρια ευρώ το 2010 θα καταλήξει το 2014 με 17 εκατομμύρια μόνο, τη στιγμή που οι ανελαστικές δαπάνες του ανέρχονται σε 26 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον.
«Κάτω από το βάρος του συνδυασμού των δυσμενών αυτών εξελίξεων είναι βέβαιο ότι η λειτουργία του ΑΠΘ θα καταρρεύσει, κατάρρευση για την οποία αποκλειστικώς υπεύθυνη θα είναι η Πολιτεία και ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας που, αρνούμενος καν να δει το πρόβλημα, πόσο δε μάλλον να συμβάλει στην αναζήτηση λύσης του, οδηγεί το ΑΠΘ σε ολοσχερή διάλυση», τονίζει η Σύγκλητος.
Υπό αυτές τις συνθήκες, τα μέλη της Συγκλήτου, ομόφωνα, καθώς και οι αναπληρωτές πρυτάνεις, αποφάσισαν να θέσουν την παραίτησή τους στη διάθεση του πρύτανη, προκειμένου έτσι να ενισχύσουν και την προσπάθεια της Πρυτανείας να επιτύχει, έστω την ύστατη αυτή στιγμή, την εκ μέρους της Πολιτείας επανεξέταση της ΚΥΑ για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, που κινδυνεύει πλέον να καταστεί οριστικά μοιραία για την ίδια την υπόσταση του δημόσιου πανεπιστημίου. Την παραίτηση των μελών της Συγκλήτου, ως μέσο πίεσης ενάντια στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, ζήτησαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ με παρέμβασή τους στη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου. Εκεί τους δόθηκε εκτενώς ο λόγος, κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με το μέλλον του ΑΠΘ, ενώ τονίστηκε ότι η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στην Αθήνα κρίθηκε παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική…
Υποστελέχωση
Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος ζήτησε επειγόντως συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο.
«Τα πανεπιστήμια είναι υποστελεχωμένα και αυτό αποδεικνύεται από τους διεθνείς δείκτες. Είμαστε δέκα φορές πιο κάτω από τα άλλα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Διαχειριζόμαστε ένα σύστημα με πάρα πολλούς φοιτητές σε σχέση με τα όρια και τις δυνατότητές μας, αλλά είναι υποστελεχωμένο. Εχουμε μια μεγάλη ανισότητα. Εχουμε διπλάσιους φοιτητές από αυτούς που μπορούμε να εκπαιδεύσουμε, αλλά μας παίρνουν τον έναν στους τρεις διοικητικούς υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε. Ταυτόχρονα αναγκάζομαι καθημερινά να υπογράφω αιτήσεις καθηγητών που παίρνουν άδειες άνευ αποδοχών για εκπαιδευτικές συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπου οι αποδοχές είναι σημαντικά περισσότερες. Οι πιο πολλοί από αυτούς, άξια στελέχη του Πανεπιστημίου, πιθανότητα δεν θα επιστρέψουν. Αυτή είναι η πλήρης αποσύνθεση του ελληνικού Πανεπιστημίου. Εχω στα χέρια μου τις παραιτήσεις όλης της Συγκλήτου. Εν τω μεταξύ, η απόφασή μας είναι το Πανεπιστήμιο να παραμείνει ανοιχτό και να γίνονται μαθήματα, με στόχο να μη χαθεί το εξάμηνο…», δήλωσε ο πρύτανης στην «Εφ.Συν.».
……………………………………………………………………………………………………………………………………
«Ευρήματα» και προσαγωγές
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λίγο πριν την αυριανή σύσκεψη των πρυτανικών αρχών με τον εισαγγελέα για τη μικροεγκληματικότητα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε ολονύκτια εκτεταμένη επιχείρηση στην πανεπιστημιούπολη. Εγιναν 29 προσαγωγές, από τις οποίες οκτώ μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, κατά τη χθεσινοβραδινή επιχείρηση, στην οποία πήραν μέρος αστυνομικοί της ΟΠΚΕ (Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας) και της δίωξης ναρκωτικών της Aσφάλειας Θεσσαλονίκης, προσήχθησαν -μέσα κι έξω από το Πανεπιστήμιο- συνολικά 29 άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν τα οκτώ (επτά αλλοδαποί κι ένας Ελληνας). Οι πέντε από τους συλληφθέντες κατηγορούνται ότι κατείχαν συνολικά 26 μικροδέματα χασίς, βάρους 91,1 γραμμαρίων, ποσότητα η οποία κατασχέθηκε. Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί η σπουδή της αστυνομίας να προχωρήσει εσπευσμένα στην επιχείρηση αυτή, ενώ είναι γνωστό ότι αύριο υπάρχει προγραμματισμένη σύσκεψη ακριβώς για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο ΑΠΘ, παρουσία των πρυτανικών αρχών, στην εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Ν.Φωτ.