21/11/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Μια έκθεση στις Βρυξέλλες με αφορμή την προεδρία μας στην Ε.Ε.

Μεσόγειος: η αρχαία και η σύγχρονη

Στο Μουσείο Bozar επί τρεις μήνες θα συνυπάρξουν έργα τέχνης από τις προϊστορικές Κυκλάδες μέχρι σήμερα, που αναδεικνύουν τη βιωματική μας σχέση με τη θάλασσα.
      Pin It

Στο Μουσείο Bozar επί τρεις μήνες θα συνυπάρξουν έργα τέχνης από τις προϊστορικές Κυκλάδες μέχρι σήμερα, που αναδεικνύουν τη βιωματική μας σχέση με τη θάλασσα

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, περίπου 300 π.Χ., από το Αρχαιολογικό Μουσείο ΠέλλαςΗ Μεσόγειος, κέντρο πολιτισμού, εμπορικό και ταξιδιωτικό πέρασμα από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, μπαίνει στο επίκεντρο της έκθεσης «Ναυτίλος: Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα» που θα παρουσιάσει η χώρα μας στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελλάδας για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Περισσότερα από 88 αρχαία έργα τέχνης μαζί με σύγχρονα ζωγραφικά, χαρακτικά, οπτικές και ηχητικές δράσεις, video art, γλυπτικές εγκαταστάσεις, ακόμα και performance θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Bozar (Palais des Beaux-Arts). Η έκθεση με επίκεντρο τη θάλασσα, το Αρχιπέλαγος και τη Μεσόγειο, είναι η πρώτη που συνδυάζει αρχαία και σύγχρονα έργα.

 

«Οι ενότητες περιλαμβάνουν αρχαίες και σύγχρονες δημιουργίες, όχι σε αυστηρή χρονολογική παράθεση, αν και η έκθεση διατηρεί μια χρονολογική ακολουθία, αλλά με μια εννοιολογική και θεματική σχέση, που αναπτύσσεται μεταξύ τους», είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που έδωσε την άδεια να ταξιδέψουν οι αρχαιότητές μας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μέσα από τα αρχαία και τα σύγχρονα έργα τέχνης εξετάζονται και προβάλλονται έννοιες όπως η οικολογία, η κινητικότητα, η επικοινωνία, η περιπέτεια, η έμπνευση, η ηγεμονία, η γνώση και η τεχνολογία, αλλά και η ώσμωση και η ενοποίηση που συνεπάγεται η θάλασσα, καθώς και η θρησκευτικότητα και η πνευματικότητας που διαπνέει τη σχέση μας με αυτή.

 

Η έκθεση θα έχει διάρκεια τρεις μήνες και το κόστος της αναμένεται να φτάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 500 χιλιάδες ευρώ τα οποία θα καλύψει το υπουργείο Εξωτερικών που συμμετέχει στη διοργάνωση μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού.

 

Χωρίζεται στις έξι ενότητες: «Οικολογίες», «Θαλάσσιοι δρόμοι», «Οδύσσειες», «Ηγεμονία», «Οικουμένη», «Πίστη». Ξεκινάει από τα πρώτα ταξίδια στις Προϊστορικές Κυκλάδες, συνεχίζει στους θαλάσσιους δρόμους της Μινωικής Κρήτης, διασχίζει τον διάδοχο μυκηναϊκό κόσμο, αγκαλιάζει τις οδύσσειες της εποχής του αποικισμού, κορυφώνεται στην περίοδο της αθηναϊκής ηγεμονίας και καταλήγει στην ώσμωση της ελληνιστικής οικουμένης. Τα αρχαία έργα τέχνης προέρχονται από 23 μουσεία και συλλογές όλης της επικράτειας. Συνομιλούν με τα σύγχρονα, δημιουργίες γνωστών καλλιτεχνών, που εκπροσωπούν διαφορετικές φάσεις και ρεύματα της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίες των τελευταίων δεκαετιών. Την επιλογή των καλλιτεχνών έκανε ομάδα του υπουργείου Πολιτισμού. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες είναι οι: Βλάσης Κανιάρης, Ρένα Παπασπύρου, Αφροδίτη Λίτη, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Μάριος Σπηλιόπουλος, Γιώργος Γυπαράκης, Νίκος Ζαχαριουδάκης, Νίκος Αλεξίου, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Κατερίνα Καλούδη, Στράτος Καλαφάτης, Ευαγγελία Κρανιώτη, Λεωνίδας Τούμπανος, Νίκος Μάρκου, Μαίρη Σχοινά κ.ά. Η επιλογή των σύγχρονων έργων επιχειρεί ν' αναδείξει τη βιωματική σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα σε επίπεδο ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και αισθητικής αναζήτησης αρχετυπικών συμβολισμών.

 

Την έκθεση θα πλαισιώσει το δρώμενο «Η Μεσόγειος έρημος» του Γιώργου Κουμεντάκη και ένα συνέδριο με το θέμα της το οποίο θα διοργανώσει η Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τη Βελγική Αρχαιολογική Σχολή. Τα κείμενα του καταλόγου θα συντάξουν οι καθηγητές Βασίλειος Λαμπρινουδάκης και Νικόλαος Σταμοπολίδης για το αρχαιολογικό σκέλος και για το σύγχρονο ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Τζιρτζιλάκης.

 

Στόχος είναι η έκθεση να παρουσιαστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ πιθανά να την δούμε και στην Αθήνα, όπου τον Μάρτιο θα διοργανωθεί συνέδριο με θέμα «Πολιτιστική κληρονομιά προς μια κοινή προσέγγιση για μια βιώσιμη Ευρώπη».

 

Scroll to top