21/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι πιο μουγκές εκλογές στο ΤΕΕ

Τα πρόσωπα, οι συνεργασίες και οι ανακατατάξεις στη μάχη για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Τεχνικό Επιμελητήριο.
      Pin It

Τα πρόσωπα, οι συνεργασίες και οι ανακατατάξεις στη μάχη για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Τεχνικό Επιμελητήριο

 

Δεκαέξι παρατάξεις θα διεκδικήσουν την Κυριακή την ψήφο των μηχανικών

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

44Την Κυριακή διεξάγονται οι πιο… μουγκές εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ), στις οποίες δικαίωμα συμμετοχής έχουν πάνω από 100.000 μηχανικοί. Η αποχή, που πριν από μερικές αναμετρήσεις ήταν άγνωστη λέξη, αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο», παρά το γεγονός ότι ο άλλοτε προνομιούχος κλάδος βρίσκεται σε δεινή κατάσταση.

 

Η κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, το συνεχές «ψαλίδισμα» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και το πάγωμα των έργων στους αυτοκινητόδρομους έχουν οδηγήσει σε ανεργία-ρεκόρ, καταγεγραμμένη ή καμουφλαρισμένη ως υποαπασχόληση.

 

Μεγάλος αλλά μη καταμετρημένος είναι ο αριθμός των μηχανικών με υψηλή ειδίκευση που αναζήτησαν καλύτερες συνθήκες δουλειάς στο εξωτερικό. Ακόμη και το ΤΣΜΕΔΕ, το τέως πανίσχυρο ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών με αποθεματικά πάνω από 4 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε οικονομική ένδεια, ενώ οι εισφορές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα οι νέοι μηχανικοί να μη γράφονται μέλη του ΤΕΕ γιατί αδυνατούν να εκπληρώσουν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

 

Τα μηνύματα

 

Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων που διεκδικούν την ψήφο των μηχανικών την Κυριακή αποκάλυψαν ανακατατάξεις, προαναγγέλλοντας εξελίξεις με ευρύτερο μήνυμα, αφού στο ΤΕΕ έχουν εγκαινιαστεί συνεργασίες που λίγο αργότερα υιοθετήθηκαν στην κεντρική πολιτική σκηνή.

 

Για παράδειγμα, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 εκλέχθηκε για πρώτη φορά διοίκηση με την… ανίερη συμμαχία της Αριστεράς με τη Ν.Δ., ενώ την άνοιξη του 2010 συμμάχησαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

 

Τρεις είναι οι αλλαγές με νόημα που εμφανίζονται στα ψηφοδέλτια:

 

1. Η ΠΑΣΚ, που πριν από τρία χρόνια είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη και διαθέτει τον πρόεδρο του ΤΕΕ, δεν θα κατεβεί με το δικό της ψηφοδέλτιο. Συμπράττει στη «Δημοκρατική Συμπαράταξη», συνεργαζόμενη με δυνάμεις του χώρου των μηχανικών που πρόσκεινται στη ΔΗΜΑΡ και στους Οικολόγους-Πράσινους, καθώς και με την παράταξη «Μηχανικοί επί τω έργω» που συσπειρώνει κυρίως τους μικρούς και μεσαίους εργολάβους. Το 2010 η ΠΑΣΚ είχε συγκεντρώσει το 29,6% και οι «Μηχανικοί επί τω έργω» 2,9%, ενώ δεν υπάρχουν καταγραφές για τις υπόλοιπες συνιστώσες.

 

2. Οι προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις εκφράζονται κυρίως με τη νέα παράταξη «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία», που συγκροτήθηκε από νέους και δυναμικούς μηχανικούς, χωρίς να απουσιάζουν και στελέχη με πολύχρονη παρουσία στο ΤΕΕ. Πυρήνας της είναι η «Συμπαράταξη Μηχανικών για το ΤΕΕ», η οποία στις τελευταίες εκλογές είχε συγκεντρώσει το 8,6% των ψήφων.

 

3. Ο συνδικαλιστικός χώρος της Ν.Δ., ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια εκφράζεται από δύο παρατάξεις, τη ΔΚΜ που έχει τη «βούλα» του κόμματος και την «αντάρτικη» ΔΚΜ-ΔΑΠ, για πρώτη φορά κατεβαίνει με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Στις εκλογές του 2010 τα δύο ψηφοδέλτια είχαν συγκεντρώσει 20,5% και 6,3%, αντίστοιχα.

 

Από τις υπόλοιπες δεκατρείς παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο των μηχανικών, οι πέντε αφορούν τοπικές ή κλαδικές συσπειρώσεις, χωρίς κομματική ή συνδικαλιστική «σημαία». Πρόκειται για την Ανεξάρτητη Κίνηση Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων (ΑΚΜΗ), την Ανεξάρτητη Παρέμβαση Μηχανικών Θράκης, τους Αυτόνομους Μηχανικούς Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ), την Ενωτική Κίνηση Χημικών Μηχανικών και τους Μηχανικούς Κυκλάδων.

 

Παραθέτουμε στοιχεία που αφορούν τις υπόλοιπες παρατάξεις, για τις οποίες υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες και παραμένουν στο εκλογικό παιχνίδι:

 

• Οι «Ελεύθεροι Επαγγελματίες» το 2010 είχαν διπλασιάσει τις δυνάμεις τους συγκεντρώνοντας το 6,5% κυρίως από μηχανικούς με μικρά γραφεία, που είχαν ήδη βιώσει τις πρώτες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

 

• Ανοδική τάση είχε εμφανίσει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση», που πρόσκειται στο ΚΚΕ και διατηρείται σταθερά πάνω από 5%.

 

• Η ΔΗΠΑΜ, που είχε συγκροτηθεί από δυνάμεις προερχόμενες από την ΠΑΣΚ, είχε καταγράψει μικρή μείωση σε σχέση με τις εκλογές του 2006 συγκεντρώνοντας 4,4%.

 

• Η «Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών» διατηρεί τις δυνάμεις της στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις στο 3,2%.

 

• Η ΔΕΜ κινείται στον κεντρώο χώρο.

 

Οι νέες συμμαχίες

 

Το βασικό διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής δεν είναι τα ποσοστά των παρατάξεων, ο νέος συσχετισμός δυνάμεων και οι νέες συμμαχίες, αλλά τα προβλήματα των μηχανικών:

 

–Η ανεργία δεν λύνεται με το «σαφάρι» στα αυθαίρετα και τη συλλήβδην νομιμοποίησή τους, αλλά με την πολεοδομική ανασυγκρότηση της χώρας, με σεβασμό στο περιβάλλον και αναπτυξιακή προοπτική.

 

–Η διάσωση της κοινωνικής ασφάλισης με την επιστροφή των αποθεματικών που καταληστεύτηκαν με το PSI, το πάγωμα των εισφορών και η λειτουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

–Η αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας με την ακύρωση επιλογών που οδηγούν σε εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, απορρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού και εξασφάλιση φτηνού επιστημονικού δυναμικού.

 

–Η υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας που εκποιείται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Είναι μέτρα που προϋποθέτουν ένα ΤΕΕ αυτόνομο, δημοκρατικό, με επιθετικό ρόλο απέναντι στο πολιτικό σύστημα, που στη σημερινή συγκυρία καταστρέφει την κοινωνία και την οικονομία της χώρας.

 

Scroll to top