21/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Κομισιόν υπέρ μεγαλοεργολάβων

      Pin It

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

Την κατάργηση του συστήματος υποχρεωτικής εγγραφής των εγχώριων τεχνικών εταιρειών σε μητρώο για την κατάταξη σε τάξεις, ώστε να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς, ζητεί από την κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί εντός διμήνου, απειλείται με προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο. Για την Επιτροπή, το εν λόγω σύστημα παραβιάζει τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και των δημόσιων συμβάσεων. Με βάση την ελληνική νομοθεσία, οι εγκεκριμένες εγχώριες τεχνικές εταιρείες υπάγονται σε ένα σύστημα εγγραφής σε μητρώο και κατατάσσονται σε τάξεις.

 

Κάθε τάξη αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα κατώτατα και ανώτατα όρια προϋπολογισμού. Η Επιτροπή εκτιμά ότι το σύστημα υποχρεωτικής εγγραφής σε μητρώο έχει αποτέλεσμα να αποκλείονται εταιρείες που έχουν την οικονομική, δημοσιονομική, επαγγελματική και τεχνική επάρκεια ώστε να εκτελέσουν μια σύμβαση από τη διαδικασία υποβολής προσφορών, για τον μόνο λόγο ότι η χρηματοοικονομική τους επάρκεια είναι διαφορετική –συνήθως, μεγαλύτερη– από τη συγκεκριμένη τάξη προϋπολογισμού που επιτρέπεται για τη διαδικασία.

 

Η Επιτροπή ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να καταργήσει την εφαρμογή δύο φορολογικών διατάξεων περί κληρονομιάς, με το επιχείρημα ότι εισάγουν διακρίσεις εις βάρος υπηκόων άλλων κρατών-μελών. Πρόκειται για τη διάταξη που αφορά τη φοροαπαλλαγή που χορηγεί η ελληνική νομοθεσία στην κληρονομιά ακινήτου, μόνο σε υπηκόους της Ε.Ε. που διαμένουν στην Ελλάδα και οι οποίοι δεν έχουν πρώτη κατοικία. Κατά την Επιτροπή, η εν λόγω διάταξη εισάγει διακρίσεις σε βάρος υπηκόων της Ε.Ε. και του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου, οι οποίοι διαμένουν εκτός Ελλάδας και συνιστά εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων.

 

Η δεύτερη διάταξη επιβάλλει ευνοϊκό φορολογικό συντελεστή στα κληροδοτήματα σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, και μόνο με τον όρο της διασφάλισης αμοιβαιότητας. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι εισάγει διακρίσεις, εκτιμώντας ότι η εφαρμογή του όρου διασφάλισης αμοιβαιότητας συνιστά άνιση μεταχείριση, η οποία εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων.

 

Scroll to top