Tsarouxas-Angelo

22/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Angelo Tsarouchas, σταρ τής stand up comedy, για πρώτη φορά στην πατρίδα των γονιών του

«Παρά τις δυσκολίες, βλέπω χαρά στα μάτια των Ελλήνων»

Μιλάει εξαιρετικά τα ελληνικά, γιατί... έφαγε πολύ ξύλο σαν παιδί. Μεγάλωσε στον Καναδά και ζει στο Λος Αντζελες, αλλά η παράστασή του είναι «ελληνοαγγλική», για το πώς είναι να ζεις σαν Ελληνας έξω από την Ελλάδα.
      Pin It

Μιλάει εξαιρετικά τα ελληνικά, γιατί… έφαγε πολύ ξύλο σαν παιδί. Μεγάλωσε στον Καναδά και ζει στο Λος Αντζελες, αλλά η παράστασή του είναι «ελληνοαγγλική», για το πώς είναι να ζεις σαν Ελληνας έξω από την Ελλάδα

 

Της Εφης Μαρίνου

 

Ενας από τους σημαντικότερους κομίντιανς της stand up comedy έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο Ελληνοκαναδός Angelo Tsarouchas παρουσιάζει την Κυριακή στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» την παράσταση «Grenglish». Περιοδεύει σ' όλο τον κόσμο, έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικά σόου σε μεγάλα δίκτυα. Βραβεύτηκε για τον ρόλο του στην κωμωδία «Fred and Winnie», ενώ το ωριαίο σόου του «Bigger is better» απέκτησε πάνω από 14 εκατομμύρια θεατές. Με το ταξίδι στην Ελλάδα ολοκληρώνει το αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ του με τίτλο «Πίσω στη Σπάρτη», του οποίου παραγωγός είναι ο ηθοποιός Βινς Βον, καθώς και της νέας τηλεοπτικής σειράς του «Τsarouchas».

 

Η μητέρα του Αγγελου Τσαρουχά κατάγεται από τη Μυτιλήνη και ο πατέρας του από το Δαφνί, ένα χωριό κοντά στη Σπάρτη. Ο πατέρας του έφυγε από την Ελλάδα σε ηλικία 15 χρόνων. Βρέθηκε μαζί με αδέλφια και ξαδέλφια στον Πειραιά, τότε που τα πλοία έφευγαν γεμάτα μετανάστες για την Αυστραλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ. Κανένας τους δεν ήξερε πού να επιβιβαστεί, σε ποια χώρα να πάει, ούτε τι θα έβρισκε εκεί. Ο Τσαρούχας, τυχαία, μπήκε στο καράβι για τον Καναδά.

 

«Είναι πολύ αστείο. Αλλά πολλά χρόνια αργότερα, βρέθηκα για παράσταση στη Μελβούρνη όπου εντελώς τυχαία συνάντησα για πρώτη φορά θείους, ξαδέλφια», μας λέει. «Ηταν οι συγγενείς του πατέρα μου που το πρωινό της 22ας Νοεμβρίου του 1949 επέλεξαν να επιβιβαστούν σε διαφορετικά πλοία και να σκορπιστούν σε όλες τις ηπείρους. Βρέθηκα σε ένα οικογενειακό τραπέζι με 120 ανθρώπους, συγγενείς και συγχωριανούς. Ηταν απίστευτα συγκινητικό. Πώς κάποτε η ανάγκη τούς έσπρωξε στην ξενιτιά και πώς η ζωή συνενώνει με τρόπο απροσδόκητο».

 

• Πώς αποφασίσατε να επισκεφτείτε την Ελλάδα καταμεσής της κρίσης;

 

«Οταν πρότεινα να έρθω στην Αθήνα, οι παραγωγοί μου δυσανασχέτησαν. “Σόου στην Ελλάδα; Για ποιο λόγο; Εκεί γίνονται φασαρίες, έχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα”. Επέμενα και τους έπεισα. Μην ξεχνάτε ότι είμαι Σπαρτιάτης, άρα διπλά περήφανος για την καταγωγή μου. Ολα τα διεθνή δελτία ειδήσεων -για όνομα του θεού- δαιμονοποιούν την κατάσταση στην Ελλάδα. Οκέι, υπάρχει κρίση, αλλά ξέρω καλά και τα κοινωνικά προβλήματα της Αμερικής, ακόμα και του Καναδά, που υποτίθεται ότι ευημερεί. Ηθελα να δείξω έξω την Ελλάδα που αγαπώ, μια χώρα ζωντανή, θαρραλέα, που δεν έχει μόνο ωραίες παραλίες και υπέροχα νησιά. Επίσης ήμουν περίεργος να δω πώς θα λειτουργήσει η δουλειά μου στην Ελλάδα».

 

• Πώς και μιλάτε τόσο καλά ελληνικά;

 

«Εφαγα πολύ ξύλο ως παιδί. Στο Λος Αντζελες που μένω, οι Ελληνες συναντιούνται μόνο στην εκκλησία. Ενώ στον Καναδά οι ελληνικές κοινότητες είναι περισσότερες και η γλώσσα ακούγεται συχνότερα. Παρά τις δυσκολίες που περνούν οι Ελληνες, βλέπω χαρά στα μάτια τους. Δεν έχει σκοτωθεί η ψυχή τους. Οι Ελληνες είμαστε δουλευταράδες, έξυπνοι, επικοινωνιακοί, δημιουργικοί. Ομως δεν θέλουμε να μας υποδεικνύουν τι θα κάνουμε. Αυτό είναι καλό και κακό. Ας γίνουμε λίγο πιο ευέλικτοι, ας κινηθούμε στη μέση, ας τιθασεύσουμε το ταμπεραμέντο μας. Μένω στο Λος Αντζελες αλλά όπου ταξιδεύω ψάχνω τα ελληνικά μαγαζιά, καλά και καθαρά. Παίρνω μαζί φίλους, άλλους κωμικούς και τους τρελαίνω. Ο Ράσελ Πίτερς με δέσμευσε την επόμενη φορά να τον πάρω μαζί μου στην Ελλάδα».

 

• Ποια ήταν η καλύτερή σας παράσταση;

 

«Αυτή που έκανα με τον Ράσελ Πίτερς, τον αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερο κωμικό στον κόσμο, στο Μόντρεαλ στο μεγάλο διεθνές Φεστιβάλ Stand Up Comedy με 17 χιλιάδες κόσμο. Ηταν συγκινητικό, επειδή αυτή η πόλη είναι η γενέτειρά μου. Και ήταν παρούσα η οικογένειά μου».

 

• Δώσατε ένα master class στη stand up comedy και την Κυριακή την παράσταση «Grenglish»…

 

«Πριν το master ήμουν λίγο νευρικός. Δεν ήξερα πόσοι θα έρθουν. Τελικά ήρθαν πάνω από εκατό άτομα. Τολμηροί ηθοποιοί που ανέβηκαν με θάρρος στη σκηνή και ανταλλάξαμε απόψεις. Εμαθαν, αλλά έμαθα κι εγώ. Το “Grenglish” είναι μια παράσταση “ελληνοαγγλική” με θέμα πώς είναι να ζεις ως Ελληνας έξω από την Ελλάδα, η οικογένειά μου, οι γονείς, οι φίλοι μου. Με χιούμορ. Εγώ κι ένα μικρόφωνο ανοιχτό. Το καθαρό αμερικανικό stand up comedy».

 

• Πώς είναι η μοναξιά του κωμικού στη σκηνή;

 

«Η εμπειρία, η εξάσκηση, βοηθούν. Αν δεν πάει καλά το σόου, είσαι ο μοναδικός υπεύθυνος. Ο πατέρας μου έλεγε πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις. Κάποιες φορές που είμαι στενοχωρημένος, παίζω και απελευθερώνομαι. Ξέρετε, ο κωμικός, όσο λιγότερο άνετη είναι η συνθήκη, τόσο πιο άνετα νιώθει στο σόου. Σπάνια αυτοσχεδιάζεις στο stand up comedy. Κάποιες φορές δοκιμάζω τα κείμενα σε ένα κέντρο με λίγο κόσμο στο Λος Αντζελες. Βλέπω την απήχησή τους. Κάπως έτσι ξεκίνησε η καριέρα μου. Κάθε Πέμπτη τα κόμεντι κλαμπ παραχωρούσαν στους καινούργιους τέσσερα λεπτά. Εγώ βρισκόμουν πάντα εκεί. Από τα 4 λεπτά έφτασα στα 10 κι όλο ανέβαινα. Ο τύπος στο σόου αλλάζει από χώρα σε χώρα. Οι Αμερικανοί δεν φημίζονται για την ευρυμάθειά τους… Θυμάμαι μια Αμερικανίδα κάποτε σχολίασε πόσο της άρεσε το σόου και κατέληξε: “Θέλω να πάω στον Καναδά να δω τη Σκοτία”… “Μα”, της λέω, “είναι κοτζάμ ευρωπαϊκή χώρα, δεν βρίσκεται στον Καναδά”. Δεν νομίζω ότι κατάλαβε τίποτα»…

 

• Πώς να γνωρίζουν λοιπόν την Ελλάδα…

 

«Τη γνωρίζουν από τα νησιά, τη φέτα και το γιαούρτι. Δεν έχεις ζήσει ωραία ζωή αν δεν έρθεις μια φορά, τουλάχιστον, στην Ελλάδα. Δεν το λέω επειδή βρίσκομαι εδώ, το εννοώ. Ο πατέρας μου έλεγε: “Δεν ξέρεις ποιος είσαι αν δεν μάθεις από ποιο τόπο έρχεσαι”»…

 

INFO: Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ.: 210 341 8550 ) «Grenglish» με τον Angelo Tsarouchas. Στα αγγλικά. Κατάλληλο για άνω των 17 χρόνων. Εισιτήρια: 10€.

 

[email protected]

 

Scroll to top