Με το αίτημα διαγραφής των μετοχών του από το Χρηματιστήριο της Αθήνας, που ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) σφραγίζει και επίσημα πλέον την πορεία εξόδου του από την ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία στην ουσία αποτελεί τυπική διαδικασία, μετά την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου από τον Σταύρο Ψυχάρη τον περασμένο Αύγουστο.
Στη διάρκεια των δεκαπέντε χρόνων παρουσίας του στο χρηματιστήριο, ο ΔΟΛ «μεσουράνησε» φτάνοντας να αποτιμάται μέχρι και 850 εκατ. ευρώ, για να καταρρεύσει οικονομικά και χρηματιστηριακά στη συνέχεια, φτάνοντας σήμερα να αποτιμάται προς μόλις 22 εκατ. ευρώ και ενώ έχει εισέλθει σε μια μακρά και επίπονη –κυρίως για το προσωπικό του– πορεία συρρίκνωσης.
Ο όμιλος, που το 1999, λίγους μήνες μετά την εισαγωγή του στην τότε Σοφοκλέους, άντλησε μέσω αύξησης κεφαλαίου περισσότερα από 185 εκατ. ευρώ, για να μειώσει τον δανεισμό του και να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στο διαδίκτυο και τα έντυπά του, αποχωρεί από το χρηματιστήριο βαριά «λαβωμένος». Κλείσιμο εντύπων, συγχωνεύσεις τμημάτων, μειώσεις αποδοχών και κυρίως απολύσεις, συνθέτουν εδώ και αρκετό καιρό την εικόνα στην πάλαι ποτέ ναυαρχίδα του ελληνικού Τύπου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι το τέλος του χρόνου σχεδιάζεται να απομακρυνθούν 130-150 εργαζόμενοι (έχουν απολυθεί ήδη περίπου 70 με 80), ενώ λέγεται ότι το «σχέδιο περικοπής προσωπικού» μπορεί να επεκταθεί και το πρώτο δίμηνο του 2014, με τις απολύσεις να αυξάνονται περαιτέρω.
Στο 6μηνο του 2013, οι συνολικές υποχρεώσεις του ανέρχονταν στα 210,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 135 εκατ. ευρώ είναι δάνεια, είχε αρνητικά ενοποιημένα ίδια κεφάλαια 60,630 εκατ. ευρώ και ζημιές 14,284 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο του προσωπικού έχει μειωθεί σήμερα σε λιγότερους από 950 εργαζόμενους, όταν το 2008, πριν ξεσπάσει η κρίση και η χώρα μπει στο Μνημόνιο, απασχολούσε περισσότερους από 1.824 εργαζόμενους.
Β. Γεώργας