Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος αποφάσισε να καλέσει σε συνάντηση τους πρυτάνεις των οκτώ Πανεπιστημίων και τους διοικητικούς υπαλλήλους των επτά (!) με θέμα την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ
→Πληροφορίες για ένταση και διαφωνίες στην Τριμελή Επιτροπή του ΥΠΑΙΘ για τις λίστες αξιολόγησης-διαθεσιμότητας
Της Αννας Ανδριτσάκη
Σε φαρσοκωμωδία μετατρέπει ο υπουργός Παιδείας την κρίσιμη εξέλιξη της διαθεσιμότητας στα οκτώ Πανεπιστήμια της χώρας.
Χθες, λίγες ώρες αφού έβαλε και την επίσημη σφραγίδα στην εκδίωξη εκατοντάδων υπαλλήλων και την αποψίλωση των Ιδρυμάτων, προχωρώντας στην έκδοση των τελικών πινάκων, αποφάσισε να καλέσει πρυτάνεις και προσωπικό σε… διάλογο και μάλιστα εδώ και τώρα, δηλαδή σήμερα, στο υπουργείο.
Ποιο το θέμα του διαλόγου; «Διοικητική αναδιάρθρωση» λέει ο ίδιος, αλλά θα μπορούσε να λέγεται και «Πώς θα τα βγάλετε πέρα χωρίς προσωπικό». Σαστισμένοι οι πρυτάνεις και αναρωτώμενοι αν πρέπει να βάλουν τα γέλια ή τα κλάματα, ζητούν περισσότερες διευκρινίσεις για να καταλάβουν τι εννοεί ή ακόμα και τι φέρει ο υπουργός, ο οποίος, βέβαια, θέτει ως προϋπόθεση τα «ανοιχτά Πανεπιστήμια».
Διαφωνίες για τις λίστες
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι πίνακες κατάταξης λίγο πριν αποσταλούν στο ΑΣΕΠ προκάλεσαν έντονες διαφωνίες μεταξύ των μελών της τριμελούς Επιτροπής. Τα δύο μέλη ζητούσαν να ανοιχθούν οι φάκελοι με τις διορθώσεις, αλλά δεν έγινε αποδεκτό. Παραιτήθηκαν, αναζητήθηκαν αναπληρωτές, δεν έγινε εφικτό και φέρεται να υπογράφονται οι λίστες από δύο υπαλλήλους του υπουργείου.
Οσο για το περιεχόμενο των καταλόγων, χωρίς καμία αλλαγή, καμία διόρθωση. Με λάθη κραυγαλέα, σοβαρές ελλείψεις, ενώ επιβεβαιώνουν τη σαρωτική απομάκρυνση προσωπικού από τα Ιδρύματα και κυρίως από τα δύο κορυφαία.
«Είναι πολύ ευχάριστο που, επιτέλους, ο υπουργός μετά από δυο μήνες συνεχών και συστηματικών προσκλήσεων για διάλογο δέχεται να μας συναντήσει», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Συνόδου και πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, ερωτηθείς για την πρόσκληση Αρβανιτόπουλου, και συνεχίζει: «Οπως έχουμε πει πολλές φορές, τα προβλήματα της παιδείας δεν λύνονται ούτε με απειλές ούτε με τελεσίγραφα, ούτε βέβαια και με δικαστικές διώξεις. Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε συγκεκριμένα τις προσκλήσεις που μας απευθύνει, τι εννοεί, πώς το εννοεί, πότε, με ποια διαδικασία και με ποιες προϋποθέσεις. Ενας διάλογος είναι ειλικρινής και αποδοτικός όταν είναι απροϋπόθετος και από τις δύο πλευρές και βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη».
Λίγο νωρίτερα είχαν κατατεθεί οι νέες προσφυγές του υπουργού κατά Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και συλλόγων, η πρώτη κρίθηκε άκυρη και δεν συζητήθηκε, η δεύτερη συζητήθηκε και αργά το βράδυ οδήγησε σε μια ακόμη απόφαση που κηρύσσει παράνομη την απεργία των διοικητικών, οι οποίοι συνεχίζουν κανονικά με επαναλαμβανόμενες 48ωρες.
Οσο εκδικαζόταν η αγωγή κατά των συλλόγων, δεκάδες διοικητικοί αλλά και φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια της Ευελπίδων, αρχικά εκτός και αργότερα στον προαύλειο χώρο. Ωστόσο, τα επεισόδια δεν απεφεύχθησαν. Λίγο μετά τις 3.00, οι συγκεντρωμένοι δέχθηκαν χημικά και απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ. Δεν αποχώρησαν παρά αρκετά αργότερα.
Μεγαλύτερο θυμό προκαλεί η πρόσκληση που απευθύνεται στους διοικητικούς υπαλλήλους, καθώς αφορά τη διαδικασία διαϊδρυματικής μετακίνησης των περίπου 600 εξ όσων τεθούν σε διαθεσιμότητα. Να μπουν κανονικά δηλαδή στη διαθεσιμότητα και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του υπουργείου όπως έχουν ληφθεί. Αυτό όμως που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο θυμό είναι ότι από την πρόσκληση εξαιρείται ο σύλλογος διοικητικών του ΕΚΠΑ, προφανώς επειδή… κρατάει το Ιδρυμα κλειστό. Η ανακοίνωση του υπουργείου, με την οποία ξεκαθαρίζεται ρητά ότι η υπόθεση της διαθεσιμότητας έκλεισε οριστικά, έχει ως εξής:
«Σήμερα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μετά την απογραφή τους, τη μοριοδότηση από τον ΑΣΕΠ και την απόφαση του τριμελούς ειδικού υπηρεσιακού συμβουλίου. Καλώ αύριο (σ.σ. Παρασκευή) τις Πρυτανικές Αρχές των οκτώ Ιδρυμάτων σε διάλογο, προκειμένου η Πολιτεία και το υπουργείο να τους συνδράμουν στη διαδικασία της διοικητικής αναδιάρθρωσης που πρέπει να ακολουθήσουν. Καλώ επίσης σε διάλογο τους διοικητικούς υπαλλήλους των Ιδρυμάτων που συμμετείχαν στη διαθεσιμότητα, για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες διαϊδρυματικής κινητικότητας και της επανατοποθέτησης των περισσοτέρων σε φορείς του Δημοσίου. Ο διάλογος προϋποθέτει ανοιχτά Πανεπιστήμια, που είναι καθολική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας». Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η πρόσκληση που εστάλη χθες τα μεσάνυχτα αναφέρεται σε «τεχνική βοήθεια» και όχι σε διάλογο.
Το ραντεβού, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει οριστεί για τη μία μετά το μεσημέρι. Την ίδια ώρα περίπου έχει προγραμματιστεί να συγκληθούν οι Σύγκλητοι σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ. Για τη διαθεσιμότητα φυσικά και όχι για την επόμενη μέρα. Αναμένεται, ωστόσο, να συζητηθεί και η πρόσκληση-πατέντα. Απόφαση για κατάληψη έλαβε ο φοιτητικός σύλλογος Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ. Πρόταση να γίνει διάλογος οκτώ ημερών μεταξύ υπουργείου και Ιδρυμάτων ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση διατύπωσε η ΠΟΣΔΕΠ.
Πρωτοβουλία πήρε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα τις ενέργειες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα στον χώρο της παιδείας και ειδικά στα Πανεπιστημία, καθώς και τις επιπτώσεις τους, όπως η διακοπή της λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Με την πρωτοβουλία αυτή συμφώνησαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η ΔΗΜΑΡ.
Οι βουλευτές που υπογράφουν το αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής απαιτούν μια ολοκληρωμένη ενημέρωση της Επιτροπής από τον υπουργό Παιδείας και μια εκτενή συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος στη Βουλή.