Η δήλωση της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύης Χριστοφιλοπούλου για τις αξιώσεις της τρόικας που… «κακώς αναβαθμίστηκε»
Tου Στέργιου Ζιαμπάκα
Διογκώνεται ο φόβος για μια αέναη διαδικασία απολύσεων υπαλλήλων και συρρίκνωσης δομών στον δημόσιο τομέα. Σε μια «αποκάλυψη» που οδηγεί σε ανησυχητικά συμπεράσματα, προέβη σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Βάσει των δηλώσεών της, η τρόικα «αξίωσε» απολύσεις έως τη διετία 2015-16, παρά το γεγονός ότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας ολοκληρώνονται το 2014. Αναφερόμενη στην προχθεσινή συνάντηση στο κτίριο της Βασ. Σοφίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, η υφυπουργός «διατράνωσε» το «μεγάλο όχι» που είπε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στο άνοιγμα και μόνο της συζήτησης από πλευράς δανειστών, για έναν «φαύλο κύκλο κινητικότητας συνδεδεμένης με απολύσεις και διαθεσιμότητες».
Με τις υποχρεώσεις του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης να έχουν εγκριθεί από την τρόικα, ως προς την τρέχουσα περίοδο, το ενδιαφέρον των εκπρόσωπων των δανειστών στράφηκε στη μελλοντική περίοδο, ως προς τα ζητήματα του συγκεκριμένου υπουργείου. Ο λόγος; «Προφανώς και ήταν ο βαθμός ικανοποίησης από τη δυνατότητα του υπουργείου να αποδίδει αποτελέσματα», κατά την κ. Χριστοφιλοπούλου.
Υπενθυμίζεται πως, ως προς τους ποσοτικούς στόχους των απολύσεων, η ελληνική πλευρά καλείται να καταγράψει 4.000 απολύσεις για το 2013 και 11.000 για το 2014. Το υπουργείο ξεκαθάριζε προσφάτως πως κατά τις συναντήσεις με την τρόικα «κατέστη σαφές ότι οι ποσοτικοί στόχοι δεν αλλάζουν». Μιλώντας στο ραδιόφωνο η υφυπουργός απέφυγε να αναφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες, μεταφέροντας τη συζήτηση εντέχνως στο ζήτημα «κουρέματος» του χρέους.
Το περιβάλλον της κ. Χριστοφιλοπούλου θεωρεί πως το θέμα «κακώς αναβαθμίστηκε». Η παραμικρή αναφορά δεν γίνεται, όμως, επί της «αστοχίας» της υφυπουργού, στο επίσημο δελτίου Τύπου με τα βασικά σημεία της συνέντευξής της. Επιπλέον, συνεργάτες της εκτιμούν πως κακώς διατυπώθηκαν υπόνοιες για αντιφάσεις μεταξύ των δηλώσεων της υφυπουργού και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγο αργότερα στην τηλεόραση.
Εστιάζοντας στο μέτρο της κινητικότητας-διαθεσιμότητας, ο υπουργός παραδέχθηκε πως έγινε μια σχετική συζήτηση με την τρόικα αναφορικά με τα επόμενα έτη, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας, αποσυνδεδεμένου από τις απολύσεις. «Το ζήτημα των απολύσεων ως προς τους ποσοτικούς στόχους τελειώνει με τη δέσμευση την οποία έχουμε αναλάβει», συμπλήρωσε. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο μέλλον, οποιαδήποτε κυβέρνηση να «αξιολογήσει» μια δομή του Δημοσίου και να την καταργήσει, απολύοντας, κατ’ επέκταση, τους εργαζομένους σε αυτήν. Ακόμη αναφερόμενος στις συνολικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως το υπουργείο του δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο.
Ως προς το ζήτημα των Αμυντικών Βιομηχανιών, η κ. Χριστοφιλοπούλου είπε ότι η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατέστησε σαφές πως όποιος αριθμός προσωπικού κριθεί μη απαραίτητος ή αποχωρήσει με μια μορφή εθελουσίας εξόδου, θα προσμετρηθεί στις συνολικές αποχωρήσεις. Συμπλήρωσε επιπλέον πως «υπάρχει η μείζων σύγκρουση για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να κλείσουν αυτές οι επιχειρήσεις, η οποία υπερβαίνει το υπουργείο μας».
Oι δημοτικοί αστυνομικοί
Τέλος, ξεκίνησε η διαδικασία επανατοποθέτησης δημοτικών αστυνομικών, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας, ως αποτέλεσμα της συνεδρίαση του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Εκτιμάται πως κατά κύριο λόγο, οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μεταταχθούν στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ μερίδα τους θα αξιοποιηθεί στη φύλαξη σωφρονιστικών καταστημάτων, στις υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών, στις υπηρεσίες δίωξης του παρεμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Επονται επιπλέον βήματα ως προς την οριστική επανατοποθέτησή τους.
………………………………………………………………………………………………………………………………….
«Πολιτική πυγμή» στο ΚΑΠΕ
Για προσπάθεια ισοπέδωσης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εγκαλούν την κυβέρνηση έξι φορείς που εκπροσωπούν κλάδους των ΑΠΕ, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν με αφορμή την καρατόμηση της διοίκησης του κέντρου από το ΥΠΕΚΑ, μετά την άρνησή της να μειώσει τις αποδοχές του προσωπικού. Την ανακοίνωση συνυπογράφουν ο ΕΣΗΑΠΕ, η ΕΛΕΤΑΕΝ, ο ΕΣΜΥΕ, ο ΣΠΕΦ, η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας και ο ΠΑΣΥΦ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΑΠΕ όχι μόνο δεν επιβαρύνει το κράτος, αλλά αντιθέτως «προσφέρει στον προϋπολογισμό και στην εθνική οικονομία και εξασφαλίζει μόνο του την επιβίωση και την ανάπτυξή του». «Μας ανησυχεί το γεγονός ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επέλεξε το ΚΑΠΕ για να επιδείξει “πολιτική πυγμή”. Με την επιβολή στο Κέντρο του περιοριστικού πλαισίου που διέπει τον στενό δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση επιλέγει την “κρατικοποίησή” του και το φέρνει αντικειμενικά σε πλήρη αδυναμία υλοποίησης του ερευνητικού, τεχνολογικού και συμβουλευτικού του έργου», σημειώνουν οι φορείς στην ανακοίνωσή τους.