→Καλά κρατεί το καλωσόρισμα της ελληνικής επιτυχίας από τους οικοδεσπότες του Μουντιάλ… Οι χιλιάδες Ελληνες που ζουν εκεί έχουν έναν λόγο παραπάνω!
Του Σπύρου Τσάμη
Η σάμπα καλωσορίζει το συρτάκι!
Με ανοιχτή αγκαλιά, όχι μόνο γιατί είναι κατά συνείδηση ερωτικός λαός, υποδέχθηκαν οι Βραζιλιάνοι την πρόκρισή μας στο δικό τους Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η εφημερίδα «Εσταδόντε» του Σάο Πάολο έγραψε την Τετάρτη ότι «αν και χωρίς παράδοση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αλλά με υποδειγματική σοβαρότητα, η Ελλάδα θα είναι εδώ και την υποδεχόμαστε με χαρά»!
Σας βεβαιώνουμε, ως αποτέλεσμα του δικού μας ταξιδιού στην Μέκκα του ποδοσφαίρου, πως αυτή είναι κοινή βραζιλιάνικη αίσθηση για την ελληνική επιτυχία. Δεν χρειάζεται να νιώθετε έκπληξη…
Μεταξύ άλλων, υπάρχει και… ανταλλαγή πληθυσμών των δύο χωρών εδώ και δεκάδες χρόνια! Στη Βραζιλία ζουν περίπου 25.000 Ελληνες ή «πολίτες ελληνικής καταγωγής», όπως τους αποκαλούν με το πέρασμα του χρόνου. Απόγονοι, δηλαδή, Ελλήνων μεταναστών, όσων στην αρχή και κυρίως στα μέσα του 20ού αιώνα πήγαν εκεί για καλύτερη τύχη ως αποτέλεσμα της σωστής… υπερατλαντικής πληροφορίας για ύπαρξη θέσεων εργασίας στη μακρινή γη της Λατινικής Αμερικής!
Επικοινωνήσαμε μ’ ένα ελληνικό εστιατόριο στο Σάο Πάολο. Μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη Παναγιώτη Κανέλλο, γιο μετανάστη της δεκαετίας του 1950, κάτοχο ελληνικής και βραζιλιάνικης υπηκοότητας, όπως οι περισσότεροι από τους Ελληνες που ζουν μόνιμα, λίγα ή περισσότερα χρόνια εκεί. Εμποροι και εστιάτορες είναι οι περισσότεροι. Και ζουν κυρίως στο Σάο Πάολο…
Ζητήσαμε από τον Χριστόδουλο Κακούρη, διοικητικό υπάλληλο της βραζιλιάνικης πρεσβείας στη Αθήνα, την απτή εικόνα της ελληνικής παρουσίας στην πατρίδα του Πελέ:
«Ναι, κοντά στις 25.000 είναι οι Ελληνες που ζουν μόνιμα στη Βραζιλία… Κυρίως έμποροι. Πολλοί Ελληνες μάλιστα ειδικεύονται στις βιοτεχνίες ρούχων! Αλλά όχι μόνο…
Και γιατροί! Αρκετοί Ελληνες γιατροί, είτε κάποιοι που πήγαν στη Βραζιλία τα τελευταία χρόνια είτε άλλοι, γιοι ή κόρες μεταναστών, που μεγάλωσαν εκεί, είναι στελέχη μεγάλων νοσοκομείων της χώρας. Ελληνες δεύτερης γενιάς που στέριωσαν! Το πιο σημαντικό είναι η αφομοίωση των Ελλήνων, παλιότερων αλλά και σύγχρονων μεταναστών. Λέω “και σύγχρονων” γιατί και τα τελευταία χρόνια, δηλαδή στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, Ελληνες κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου έχουν πάει για εργασία…
Υπάρχει συμπάθεια και αποδοχή των Ελλήνων από τους Βραζιλιάνους. Η Ελλάδα είναι χώρα που αγαπούν! Κι αυτό γιατί μοιάζει η ιδιοσυγκρασία των δυο λαών και όπως λένε οι Βραζιλιάνοι, “οι Ελληνες σέβονται την πατρίδα μας που τους φιλοξενεί και τους νόμους μας”.
Δέχθηκαν ευχάριστα, λοιπόν, την είδηση της ελληνικής πρόκρισης».
…………………………………………………………………………………………………………………………………..
Οι Βραζιλιάνοι-ες της Ελλάδας…
Τρεις χιλιάδες υπολογίζονται οι Βραζιλιάνοι που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και σε νησιά… Είναι χαρακτηριστικό ότι με κριτήριο τον συνολικό πληθυσμό τους, η Ρόδος και η Κρήτη έχουν πολυάριθμες… βραζιλιάνικες κοινότητες!
Περισσότερες Βραζιλιάνες, παρά Βραζιλιάνοι ζουν εδώ… Είπαμε στον κ. Κακούρη πως ίσως πρόκειται για γυναίκες Ελλήνων ναυτικών και γέλασε με νόημα:
«Ετσι είναι! Βραζιλιάνες, κυρίως παντρεμένες με Ελληνες ναυτικούς που τις συνάντησαν στη Βραζιλία και τις έφεραν εδώ, είναι περισσότερες από τους Βραζιλιάνους που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της πρεσβείας μας, τα περισσότερα παιδιά τους έχουν και τις δύο υπηκοότητες»