Ο διαχειριστικός έλεγχος του Αριστοτελείου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Συμβουλίου Διοίκησης, το οποίο προτίθεται να συστήσει οικονομική και εξελεγκτική επιτροπή
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Στο… μικροσκόπιο του Χάντερ, τα οικονομικά του ΑΠΘ. Ο διαχειριστικός έλεγχος μπαίνει στις προτεραιότητες μόλις αναλάβει καθήκοντα το Συμβούλιο Διοίκησης, δήλωσε ο διακεκριμένος καθηγητής του Κέιμπριτζ που ανέλαβε την προεδρία του νεοσύστατου οργάνου. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες ο Ρίτσαρντ Χάντερ, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Βασίλης Ταρλατζής, και ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, στάθηκαν ιδιαίτερα στις ευρείες αρμοδιότητες ελέγχου και εποπτείας του ιδρύματος.
Ο καθηγητής Ελληνικών Σπουδών του Κέιμπριτζ εξέφρασε τη διάθεση να συμβάλει στην αναβάθμιση του ΑΠΘ και τόνισε ότι τα μέλη του Συμβουλίου ενημερώνονται ήδη σε άτυπες συναντήσεις για τα εσωτερικά ζητήματα λειτουργίας.
«Το πρώτο Συμβούλιο πρέπει να φτιάξει κανόνες και θεσμούς και την ίδια στιγμή να τους εφαρμόσει», τόνισε. «Μία από τις πρωταρχικές αρμοδιότητες του Συμβουλίου είναι η σύσταση οικονομικής και εξελεγκτικής επιτροπής, αλλά και άλλων ειδικών επιτροπών που θα ασκούν εποπτεία και θα ενημερώνουν τα μέλη του στις τακτικές συνεδριάσεις τους», ανέφερε.
Ο Ρίτσαρντ Χάντερ ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών του πανεπιστημίου μόλις αναλάβει επισήμως καθήκοντα. Σχετικά, πάντως, με τις δικαστικές εκκρεμότητες και τα σκάνδαλα που «τρέχουν» στην Εισαγγελία εις βάρος του πανεπιστημίου, δήλωσε ότι οι υποθέσεις αυτές δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του.
Σχολιάζοντας τα αρνητικά δημοσιεύματα περί κακοδιαχείρισης από τη διοίκηση του ΑΠΘ, εξέφρασε την ελπίδα στο μέλλον το πανεπιστήμιο να προκαλέσει θετικά δημοσιεύματα από τον χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας. Κύριο μέλημα του Συμβουλίου, είπε, είναι να επιχειρήσει το άνοιγμα του πανεπιστημίου στην κοινωνία και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Για το σχέδιο «Αθηνά» εξήγησε ότι απασχόλησε ήδη το Συμβούλιο και συγκρότησε μια υποεπιτροπή για να παρακολουθεί την εξέλιξη των συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων και σχολών, όπως θα προταθούν από το υπουργείο Παιδείας. Από την πλευρά του, ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος προϊδέασε ότι «στο ΑΠΘ δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές» και συμπλήρωσε πως το θέμα της εσωτερικής ακαδημαϊκής αναδιάρθρωσης έχει ήδη απασχολήσει τη Σύγκλητο.