Με μείωση συντάξεων 60% και τετραπλασιασμό του ασφαλίστρου ετοιμάζεται να τιμωρήσει συνταξιούχους και ασφαλισμένους του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Βρούτσης, για τη δράση κατά του ταμείου από την ALPHA BANK, την κυβέρνηση και τους διορισμένους διοικητές! Οπως ενημέρωσε ο κ. Βρούτσης, απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Π. Μουτσινά, οι λόγοι που το ταμείο των ασφαλισμένων στις πρώην τράπεζες Ιονική και Λαϊκή (οι οποίες απορροφήθηκαν από την ALPHA BANK) πνέει τα λοίσθια, είναι:
■ Τα προγράμματα εθελούσιων αποχωρήσεων των τραπεζών από το 1998 και μετά χωρίς το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ να έχει αποζημιωθεί γι’ αυτό από τις τράπεζες.
■ Το γεγονός ότι, κυρίως από το 2005, σταμάτησαν οι τράπεζες να ασφαλίζουν στο Ταμείο νέους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα σήμερα το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ να έχει περίπου 6.200 ασφαλισμένους και περίπου 5.500 συνταξιούχους.
■ Η εισφοροδιαφυγή, η οποία έχει αντιμετωπιστεί σε βάρος του Ταμείου από αρκετές τράπεζες.
■ Η κατάρρευση όλων των επενδυτικών επιλογών του Ταμείου, λόγω της οικονομικής κρίσης.
■ Οι ευνοϊκές καταστατικές διατάξεις που ισχύουν στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, λοιπόν, η εισφοροδιαφυγή της ALPHA BANK σε συνδυασμό με τις τραυματικές για τα οικονομικά του ταμείου αφαιμάξεις των αποθεματικών -λόγω των εθελουσιών που φορτώνονταν στο ασφαλιστικό ταμείο, με κυρίαρχα ωφελημένη την ALPHA BANK-, η «επενδυτική» δράση των εκάστοτε διοικητών, αλλά και οι τραγικές πολιτικές επιλογές υπέρ της ίδιας τράπεζας των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής Π. Παναγιωτόπουλου, Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρα και Μεταφορών Μ. Λιάπη, ευθύνονται κυρίαρχα για τη κατάρρευση των οικονομικών του Ταμείου. Ετσι, όπως προκύπτει από την αναλογιστική μελέτη του Ταμείου, προτείνεται μείωση των συντάξεων κατά 60% υφιστάμενων και μελλοντικών συνταξιούχων, τετραπλασιασμό του ασφαλίστρου ή και συνδυασμό των δύο μέτρων, και ακόμη τη διερεύνηση ένταξης του Ταμείου σε άλλο φορέα, με όσο το δυνατόν ευνοϊκότερους όρους. Πάντως, η τελευταία αναλογιστική μελέτη (2011) εμφανίζει αναλογιστικά ελλείμματα ανάλογα με το σενάριο, τα οποία κυμαίνονται από 450 εκατομμύρια ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ! Ωστόσο, η σημερινή διοίκηση, που όπως φαίνεται θα… τιμωρήσει τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους για τα λάθη και της εγκληματικές παραλείψεις άλλων, θεωρεί ότι το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ταμειακής ρευστότητας, αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να καταβάλλει κανονικά τις συντάξεις για μια περίπου δεκαετία υπό τις παρούσες συνθήκες, χωρίς τη λήψη περαιτέρω μέτρων». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η γενική συνέλευση των μελών του Ταμείου, τον Οκτώβριο του 2013 αποφάσισε για το μέλλον του Ταμείου να επεξεργαστεί το σενάριο της αυτόνομης πορείας του Ταμείου, να εκπονήσει επικαιροποιημένη αναλογιστική μελέτη και να εξεταστεί η δυνατότητα της ένταξής του στο ΕΤΕΑ, αν δεν βγαίνουν τα οικονομικά του ταμείου.
Τζ. Ρούσσος