Μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων, μετά την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας από την κυβέρνηση, έθεσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης στον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο με τον οποίο είχε δύο συναντήσεις μέσα στη μέρα.
«Το πανεπιστήμιο Αθηνών διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του. Το μείζον ζήτημα είναι να λειτουργήσει. Περιμένω απάντηση στα ζητήματα που έθεσα» τόνισε αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών ο κ. Πελεγρίνης, ο οποίος ζήτησε να μην διωχθούν πειθαρχικά οι 172 διοικητικοί υπάλληλοι που δεν απογράφησαν.
«Κανένας υπάλληλος δεν πρέπει να χάσει τη δουλειά του» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, που ζήτησε παράλληλα να διορθωθούν τα λάθη που έχουν γίνει στις λίστες των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.
«Βούληση δική μου όσο και του υπουργού είναι να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο» κατέληξε, ενώ σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως το κλίμα δεν ήταν ποτέ κακό ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Νωρίτερα, ο κ.Αρβανιτόπουλος είχε συνάντηση με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις εκ μέρους του πρύτανη. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πάντως, αποφάσισε να προχωρήσει σε συμβολική αναστολή του Ιδρύματος τη Δευτέρα.
Οι επαφές του κ. Αρβανιτόπουλου με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μυλόπουλο, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδη Στεφάνου και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννη Μεσσήνη.
Αντιδράσεις και «σκάνδαλο»
Την ίδια ώρα, τα μέλη της Συγκλήτου του Εθνικού Καποδιστρικού Πανεπιστημίου Αθηνών εμμένουν στις παραιτήσεις τους ενώ η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου δηλώνει ότι «αδυνατεί να ανακατατάξει τις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος υπό αυτές τις συνθήκες» (σ.σ: διαθεσιμότητας) έπειτα μάλιστα και μετά «τις αμφισβητούμενης εγκυρότητας δημοσιοποιήσεις ονομαστικών καταλόγων καταργούμενου και μοριοδοτούμενου προσωπικού».
Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει η «Εφ.Συν» με το ρεπορτάζ της Άννας Ανδριτσάκη, η διαφάνεια που επικαλείται το υπουργείο Παιδείας είναι έωλη: από τα πρακτικά του Υπηρεσιακού Συμβουλίου που καταρτίζει τους πίνακες διαθεσιμότητας συνάγεται ότι ο υπουργός Παιδείας αντικατέστησε δύο μέλη επειδή ζήτησαν έλεγχο όταν διαπίστωσαν λάθη στις σχετικές λίστες.
Πρυτάνεις: Δεν έχει κλείσει οριστικά η διαθεσιμότητα
Ωστόσο, οι πρυτάνεις διαχωρίζουν το θέμα του «διαλόγου» σε ότι αφορά στη διοικητική αναδιάρθωση από τη διαθεσιμότητα, για τους οποίους το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά.
Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο πρύτανης του ΑΠΘ και προεδρεύοντα της Συνόδου των Πρυτάνεων, Γιάννης Μυλόπουλος «για τα πανεπιστήμια το θέμα της διαθεσιμότητας δεν έχει κλείσει και δεν εξαντλείται στις μεμονωμένες συναντήσεις που ζητεί ο υπουργός από τους πρυτάνεις των 8 πανεπιστημίων, με τη συγκεκριμένη μάλιστα περιορισμένη ατζέντα, που έχει ως μοναδικό θέμα την παροχή τεχνικής βοήθειας, όσον αφορά τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων μετά τη διαθεσιμότητα. Οι ξεχωριστές συναντήσεις πρυτάνεων με τον υπουργό, με τη συγκεκριμένη και περιορισμένη θεματολογία, με κανένα τρόπο δεν συνιστούν διάλογο».
«Εκκρεμεί το αίτημα της Συνόδου των Πρυτάνεων για διάλογο με την κυβέρνηση σχετικά με το μέτρο της διαθεσιμότητας, το οποίο όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει στερείται νομιμοποίησης και δεν έχει πείσει κανέναν ότι υπηρετεί ούτε τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων, ούτε το δημόσιο συμφέρον, καθώς είναι αυθαίρετο, έγινε χωρίς τεκμηρίωση και αξιολόγηση και με μια μέθοδο διάτρητη, που έχει ως αποτέλεσμα η τελική λίστα των ονομάτων να βρίθει λαθών και σφαλμάτων» υπογράμμισε ο κ. Μυλόπουλος.
efsyn.gr