Pin It

Της Ντάνι Βέργου

Ψυχορραγώ κι όχι Ψυχαργώ είναι η λέξη που περιγράφει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας. Δομές της ψυχικής υγείας που χρηματοδοτούνται από το κράτος, ως οφείλει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αν όχι απέναντι στους πολίτες, κατεβάζουν ρολά η μία μετά την άλλη. Η χρηματοδότησή τους συρρικνώθηκε κατά 55% το 2012 σε σχέση με το 2011!

 

Οι εργαζόμενοι σε αυτές δεν αντέχουν άλλο, αφού δουλεύουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, από τέσσερις έως επτά. «Δεν είναι η πρώτη φορά. Εχουμε βρεθεί απλήρωτοι πολλές φορές και δεν έχουμε εγκαταλείψει τους λήπτες.

 

Αυτή τη φορά όμως, το διάστημα είναι μεγάλο και δεν έχουμε εγγύηση ότι θα πληρωθούμε κάποτε τα δεδουλευμένα μας», λέει στην «Εφ.Συν.» η Αγγελική Συλλιγαρδάκη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων.

 

Η κρατική χρηματοδότηση φτάνει για να πληρώσει τους μισούς μισθούς του 2012. Για τους υπόλοιπους δεν προβλέπεται κάτι. Χωρίς τα αναγκαία μέσα, υλικά και ψυχικά, να βοηθήσουν όσους τους χρειάζονται, όπως επισημαίνουν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι των δομών της ψυχικής υγείας (Ψυχαργώς) απ' όλη την Ελλάδα, κάποιοι έχουν ξεκινήσει την επίσχεση εργασίας, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά.

 

Σήμερα έχουν κατέβει να διαδηλώσουν από τις 10 το πρωί στο υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια πραγματοποιούν ανοιχτή συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας στη 1 το μεσημέρι.

 

Και οι πολίτες που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας αδειάζονται στον δρόμο. Οπως τα παιδιά του Κέντρου Ημέρας Αυτισμού (ΚΗμΑ). Το ΚΗμΑ έκλεισε αρχές Οκτωβρίου, λέει στην «Εφ.Συν.», ο Ευάγγελος Σαραντίδης, γονιός ενός από τα 70 παιδιά που έμειναν ακάλυπτα.

 

«Θα είχε κλείσει από τον Μάιο αν οι εργαζόμενοι που παρέμεναν απλήρωτοι δεν υπερέβαιναν εαυτούς». «Εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν», συνεχίζει. Οι δομές κλείνουν η μία μετά την άλλη και ο ΕΟΠΥΥ έχει σταματήσει εδώ κι ένα χρόνο να αποζημιώνει για τέτοιες θεραπείες. Το κόστος για λίγες συνεδρίες τον μήνα για ένα παιδί με αυτισμό είναι το λιγότερο 350 ευρώ!

 

Ο Ευάγγελος Σαραντίδης μαζί με τους γονείς όλων των παιδιών του κέντρου έγραψαν στις 8 Οκτωβρίου μία επιστολή στον υπουργό Υγείας την οποία κοινοποιούν στον υπουργό Οικονομικών. Απάντηση δεν έχουν λάβει.

 

«Ζητάμε στην επιστολή από τον υπουργό Υγείας να μας υποδείξει έναν φορέα που θα παρέχει στα παιδιά μας την αναγκαία γι' αυτά φροντίδα. Φροντίδα οργανωμένη και δομημένη μέσα από λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ομαδικές ψυχοθεραπείες, υποστήριξη από ειδικούς εκπαιδευτές με βάση οδηγίες και κατευθύνσεις παιδοψυχιάτρου για να αναπτύξουν τα παιδιά μας ικανότητες ή να αποφύγουν προβληματικές συμπεριφορές.

 

Πού θα βρουν τα παιδιά μας δομή ψυχικής υγείας με τα δεδομένα του 2012; Ή θα επιστρέψουμε στο παρελθόν των χώρων εγκλεισμού, στο Δαφνί, στη Λέρο;», αναρωτιέται θυμωμένος.

 

«Δομές όπως το ΚΗμΑ είναι η θετική εξέλιξη ιδρυμάτων τέτοιου τύπου, αποτέλεσμα εκτενούς διαβούλευσης και εν τέλει υποχρέωσης του ελληνικού κράτους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

Ολοι ανεξαιρέτως οι γονείς έχουν μόνο καλά λόγια για το κέντρο αυτό», λέει ο Ευ. Σαραντίδης και προσθέτει: «Με την κίνησή του το κράτος να περικόψει αγρίως τη χρηματοδότηση τέτοιων φορέων, στην ουσία ακύρωσε την παροχή της οργανωμένης θεραπευτικής υποστήριξης σε αυτά τα παιδιά, τα παιδιά μας, που έχουν δικαιώματα, τα οποία θα διεκδικήσουμε».

Scroll to top