20/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θεσσαλονίκη, Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014

«Κεφάλαιο και πλεονέκτημα είναι οι νέοι μας»

      Pin It

Σε καιρούς κρίσης, ο Γιάννης Μπουτάρης, σε αγαστή συνεργασία με ΜΚΟ και ομάδες νεολαίων, κέρδισε τον τιμητικό τίτλο ξοδεύοντας μόνο 2.000 ευρώ! Με σφιχτό προϋπολογισμό, αλλά με αισιοδοξία και ευρηματικότητα, καταρτίστηκε ένα πρόγραμμα που σκοπεύει να εγγράψει την πόλη στον χάρτη των προορισμών νεολαίας και συμβάλλει στη δημιουργία νεανικών θεσμών στον δήμο

 

Της Νόρας Ράλλη

 

Το ότι η νεολαία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι παραγκωνισμένη αποτελεί γεγονός. Το ότι στην Ελλάδα ειδικά πρέπει να είσαι 40 ετών και άνω για να θεωρηθείς «εκπρόσωπος της νεολαίας» αποτελεί παράδοξο γεγονός. Το ότι η Θεσσαλονίκη ειδικά φέρει τα μεγαλύτερα ποσοστά νεανικής ανεργίας είναι μεν τραγικό, ωστόσο αυτή τη φορά το γεγονός μετουσιώνεται σε δράσεις ανατροπής του. Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης το εξήγησε χθες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ούτε ερωτική πόλη ούτε όλα αυτά που ακούγονται – και να είναι, δεν είναι αυτό το πλεονέκτημά της. Το πλεονέκτημά της είναι πως έχει πάρα πολλή νεολαία, ειδικά στην πυρίκαυστο ζώνη της. Και το μειονέκτημά της είναι πως έχει και τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας. Μηδενική βιομηχανία. Η Εκθεση καταρρέει. Ωστόσο, η πόλη διαθέτει τα περισσότερα μουσικά σύνολα νέων, από κάθε άλλη ελληνική πόλη. Ε, λοιπόν, αποφασίσαμε να κάνουμε το μειονέκτημα, πλεονέκτημα. Αγωνιστήκαμε με πρωτοποριακούς τρόπους για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και κατορθώσαμε να γίνει η Θεσσαλονίκη, Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2014!» Ο νέος αυτός ευρωπαϊκός θεσμός ξεκίνησε να λειτουργεί το 2009 από το Ρότερνταμ (Ολλανδία). Το 2010, τον τίτλο κέρδισε το Τορίνο (Ιταλία), το 2011 η Αμβέρσα (Βέλγιο), το 2012 η Μπράγκα (Πορτογαλία) και το 2013 το Μάριμπορ (Σλοβενία). Μετά τη Θεσσαλονίκη, το 2015 τη «σκυτάλη» θα πάρει η Κλουζ-Ναπόκα (Ρουμανία). Ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπέβαλε το 2011 αίτηση και κατέκτησε τον τίτλο μεταξύ δεκάδων άλλων υποψηφιοτήτων, χάρη σε μια συντονισμένη προσπάθεια δήμου, οργανώσεων νεολαίας και εθελοντών.

 

«Για πρώτη φορά ο τίτλος κατακτήθηκε όχι μέσω της συμβατικής οδού -“Συμπληρώστε μια φόρμα, βάλτε τα στοιχεία σας κ.λπ.”- αλλά με έναν καινούργιο τρόπο, δικής μας “κατασκευής”, που όχι μόνο έγινε δεκτός, αλλά υιοθετήθηκε από την Ευρώπη ως πρότυπο από δω και πέρα. Το διαφορετικό ήταν πως ήρθαμε αμέσως σε επαφή με ΜΚΟ και με ομάδες νεολαίων της πόλης, χρησιμοποιώντας τα μέσα επικοινωνίας των νέων και μόνο (facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Ετσι, αναιρέσαμε και τη μεγάλη δυσπιστία που αντιμετωπίσαμε από έξω ως προς το αν είμαστε ικανοί εν μέσω κρίσης – καθώς όλα αυτά έγιναν το 2011– να αντεπεξέλθουμε στο βάρος ενός τέτοιου τίτλου. Απλά, ενεργοποιήσαμε την κοινωνία των πολιτών και τα καταφέραμε. Και με τον ίδιο τρόπο θα τα καταφέρουμε και για τη διεξαγωγή», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

 

Πράγματι, από τα 2 εκατομμύρια που χρειάζονται από τον προϋπολογισμό του δήμου για τη διετία των εκδηλώσεων, οι οποίες ξεκινούν από φέτος έως τα τέλη του 2014, ήδη τα μισά έχουν δοθεί από φορείς ή εταιρείες και τα υπόλοιπα υπάρχει προοπτική να βρεθούν από χορηγίες. Χαρακτηριστικό αποτελεί το ότι για να κερδηθεί ο τίτλος ο δήμος ξόδεψε λιγότερα από 2.000 ευρώ! Αν και οι πρωτεύουσες κρατών αποκλείονται από τη διαδικασία υποψηφιότητας, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, δήλωσε χθες: «Ζηλεύω πολύ. Οι νέοι είναι το σημαντικότερο κομμάτι μιας πόλης, ειδικά μιας πόλης όπως η Αθήνα που “γερνάει”, οι νέοι της φεύγουν και δεν παρουσιάζει την ίδια εξωστρέφεια όπως η Θεσσαλονίκη».

 

«Κερδίσαμε το στοίχημα της υποψηφιότητας, ωστόσο η επιτυχία της διεξαγωγής θα κρίνει αν το αποτέλεσμα είναι μόνιμου χαρακτήρα», τόνισε ο Γ. Μπουτάρης. «Πρέπει να μείνει κάτι στην πόλη. Για μας πάντως είναι μια μεγάλη ευκαιρία, για την οποία δεν είχαμε καθόλου τη στήριξη του επίσημου κράτους. Ισα ίσα, μας καθυστέρησε. Απεναντίας, τα καταφέραμε μαζί με τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΗΕ, πρεσβείες, προξενεία και ξένα ιδρύματα, καθώς και περισσότερες από 40 ΜΚΟ, τοπικές οργανώσεις νεολαίας και εθελοντισμού. Εχουμε 150.000 νέους στην πόλη μας! Σίγουρα μαγειρεύεται κάτι. Θα δούμε τι θα βγει στο τέλος».

 

Τι «μαγειρεύεται», όμως; Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις προγραμματισμένες δράσεις:

 

● Περισσότερες από 150 εκδηλώσεις, διεθνούς και τοπικού χαρακτήρα, με επίκεντρο τους νέους, Ελληνες και μετανάστες, τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ανησυχίες τους, τα προβλήματα και τις δημιουργικές προτάσεις τους.

 

● Διαγωνισμοί video art, ζωγραφικής, ποίησης, μαγειρικής-γαστρονομίας, ντιζάιν, ρομποτικής, μόδας-ραπτικής, εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, μουσικής, γκράφιτι κ.ά.

 

● Χάπενινγκ για το κυκλοφοριακό (μαζί με την «Ενωση για τα δικαιώματα των πεζών»), δράσεις για το περιβάλλον («Φροντίζοντας τα πουλιά της πόλης μας», «Η θάλασσα τρέφει την πόλη» κ.ά.), εκδηλώσεις για το «Νερό ως κοινωνικό αγαθό» (μαζί με την Κίνηση 365), πράσινες παρεμβάσεις στον αστικό ιστό.

 

● Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ράκμπι, σκάκι, ακόμη και stratego (που θεωρείται μεγάλο γεγονός, καθώς έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 1.100 λάτρες του γνωστού παιχνιδιού απ' όλο τον πλανήτη!).

 

● Ευρωπαϊκά συνέδρια με Πανεπιστήμια (φοιτητές και καθηγητές) Καλών Τεχνών, αλλά και παγκόσμια (όπως αυτό με φοιτητές πολιτικών επιστημών).

 

● Μαραθώνιος, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας.

 

[email protected]

 

Scroll to top