Η κυβέρνηση απέσυρε άρον άρον από το φορολογικό πολυνομοσχέδιο τη νέα έκτακτη εισφορά για σκάφη άνω των 6 μέτρων καθώς και τους πρόσθετους φόρους σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής για πλαστά και εικονικά τιμολόγια ή για νόθευση φορολογικών στοιχείων
Του Μάριου Χριστοδούλου
Πριν καλά καλά προλάβει να στεγνώσει το μελάνι, η κυβέρνηση απέσυρε άρον άρον τις τροπολογίες που έχουν να κάνουν με τα βαριά πρόστιμα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που προβλέπει ο νέος Κώδικας και την επιβολή φόρου πολυτελείας στα σκάφη αναψυχής.
Ειδικά στο θέμα για τα σκάφη και τους 117.377 Eλληνες που εμπίπτουν στη νέα έκτακτη εισφορά απαλλάσσονται του φόρου, σύμφωνα με νεότερη τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο πολυνομοσχέδιο. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αυτό συνέβη ύστερα από αίτημα των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού καθώς σε κοινό σχέδιο νόμου που προωθείται θα αντιμετωπίζονται θέματα που έχουν να κάνουν με την επιβολή φόρων σε σκάφη αναψυχής.
Για την ώρα όσοι φορολογούμενοι έχουν κότερα άνω των 6 μέτρων γλιτώνουν της έκτακτης εισφοράς από το 2014. Oχι όμως και όσοι διαθέτουν μεγάλου κυβισμού οχήματα (άνω των 1.929 κ.ε.), ιδιωτικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και πισίνες, οι οποίοι θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο 5-10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης.
Με άλλη τροπολογία το οικονομικό επιτελείο «ξήλωσε» το άρθρο 48 του πολυνομοσχεδίου που προέβλεπε πρόσθετους φόρους σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής για πλαστά και εικονικά τιμολόγια ή για νόθευση φορολογικών στοιχείων. Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής έκρινε πως οι διατάξεις του άρθρου αναφορικά με τις παραβάσεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) χρήζουν αναδιατύπωσης ούτως ώστε να καταστούν αρκούντως σαφείς.
Να σημειωθεί ότι με τροπολογία που είχε περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο την περασμένη Παρασκευή προβλεπόταν η επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θα συλλαμβάνονται στο πλαίσιο του νέου Κώδικα να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις ή να έχουν εκδώσει εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία.
Οι επιτηδευματίες θα πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο που θα υπολογίζεται επί των καθαρών κερδών. Τον φόρο θα προσαυξάνουν συντελεστές που θα κλιμακώνονται από 10% έως και 50% εφόσον διαπιστώνονται περισσότερες από 10 περιπτώσεις παραβάσεων.
Από το ίδιο πολυνομοσχέδιο «ξηλώθηκαν» επίσης αλλά τέσσερα άρθρα, το 23 (ρυθμίζονταν θέματα του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας), το 42 (συγχώνευση ανενεργών ειρηνοδικείων), το 47 (μακροχρόνια μίσθωση σκαφών) και το 49. Με το τελευταίο επανέρχεται στον ΕΟΤ η αρμοδιότητα για τη χορήγηση έγκριση δόμησης για τουριστικές επενδύσεις.