→Ακαριαία θα απολυθούν οι «πλεονάζοντες» έπειτα από αξιολόγηση σε πέντε υπουργεία
Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης βρίσκονται οι περίπου 32.000 υπάλληλοι που απασχολούνται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα. Τμήμα τους, έπειτα από την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου σμίκρυνσης (downsizing) σε δημόσιες δομές, αναμένεται να οδηγηθεί σε απόλυση, μέσω της κατάργησης ή συγχώνευσης δημόσιων οργανισμών, είτε μέσω της δραστικής περικοπής του προσωπικού, όπως εκτιμάται ότι θα γίνει στην πλειονότητα των φορέων της «περιφέρειας» του Δημοσίου.
Στη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού απολύσεων καλούνται να «συνεισφέρουν» όλα τα υπουργεία. Στο τελευταίο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους τους υπουργούς να προχωρήσουν στην αναζήτηση «πλεονάζοντος» προσωπικού στα νομικά πρόσωπα και στις δημόσιες επιχειρήσεις όπου εποπτεύουν. Σχετικές επιστολές έχει στείλει στους συναδέλφους του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ πληροφορίες που καταγράφηκαν στον κυριακάτικο Τύπο φέρουν το ως άνω υπουργείο να έχει «υποδείξει» στα υπόλοιπα υπουργεία τους φορείς που μπορούν να λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό. Επιπλέον, βάσει των δημοσιευμάτων, μεγάλη «δεξαμενή» προς απόλυση υπαλλήλων θα αποτελέσουν οργανισμοί του υπουργείου Υποδομών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες:
Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να μειώσει προσωπικό από την ΕΑΒ, την ΕΛΒΟ, την Εταιρεία Ακινήτων, την Α.Ε. Διώρυγας Κορίνθου και τις Ελληνικές Αλυκές Α.Ε., φορείς οι οποίοι απασχολούν συνολικά 2.085 εργαζόμενους. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καλείται να μειώσει προσωπικό από τον ΕΛΓΑ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, οι οποίοι απασχολούν συνολικά 1.811 εργαζόμενους. Από το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμάται πως θα προκύψει «πλεονάζον» προσωπικό από τους συνολικά 1.482 εργαζόμενους σε οργανισμούς όπως οι ΜΟΔ Α.Ε., ΟΚΑΑ, Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, ΟΠΕ, «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.», ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Το υπουργείο Περιβάλλοντος καλείται να προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού από φορείς όπως το Εθνικό Κτηματολόγιο, το Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης και τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), οι οποίοι απασχολούν συνολικά 661 εργαζόμενους. Τα παραπάνω υπουργεία, συν εκείνο των Υποδομών, διαθέτουν περίπου 19.000 υπαλλήλους. Οσοι κριθούν «πλεονάζοντες», θα απολυθούν ακαριαία, χωρίς να προηγηθεί η ένταξη στο μέτρο της κινητικότητας–διαθεσιμότητας. Αν και επικρατεί το σενάριο πως οι απομακρύνσεις στους παραπάνω φορείς θα αποτελέσουν μέρος των 11.000 απολύσεων που απαιτούνται εντός του 2014, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός «ξαφνικού θανάτου», έστω σε έναν εξ αυτών, προκειμένου η κυβέρνηση να συμπληρώσει τις 4.000 απολύσεις που απαιτούνται για το 2013.Σχεδιασμοί ανάλογοι με τους παραπάνω εικάζεται ότι πραγματοποιούνται σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο. Αγνοια επικαλούνται στελέχη υπουργείων, ενώ πρόεδροι οργανισμών με τους οποίους επικοινώνησε η «Εφ.Συν.» ξεκαθαρίζουν πως διαθέτουν υποστελεχωμένο προσωπικό και, σε αντίθεση με τα κυβερνητικά σχέδια, απαιτείται η ενίσχυσή του. Γεγονός είναι, ωστόσο, ότι συνεχίζονται οι διαδικασίες «αξιολόγησης», από όπου θα προκύψει ο τελικός αριθμός των προς απόλυση υπαλλήλων και ο καταμερισμός τους ανά φορέα προέλευσης.