Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Τρεις εβδομάδες πριν από το δεύτερο συνέδριο, ο πολιτικός λόγος της ΔΗΜΑΡ ηχεί διφορούμενος και τα μηνύματα που εκπέμπονται από βουλευτές και στελέχη είναι αμφίσημα προκαλώντας απορίες και σύγχυση.
Μετά το ριψοκίνδυνο τόλμημα της συμμετοχής στην κυβέρνηση και την αποχώρηση από αυτή τον περασμένο Ιούνιο, το κόμμα της Αριστεράς περνά μια περίοδο κρίσης και εσωτερικών αναζητήσεων που αφορούν από τη μια πλευρά την αποτίμηση των κεντρικών επιλογών που έγιναν και από την άλλη τον προσδιορισμό του ρόλου στη νέα φάση με παράλληλη χάραξη της ανάλογης στρατηγικής.
Μάλλον αναμενόμενα η σχετική συζήτηση για το χθες και το πολιτικό σχέδιο τού αύριο, έντονη και ζωηρή σε αρκετές περιπτώσεις, δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους κομματικούς παράγοντες και τα μέλη των κεντρικών οργάνων, επιφέροντας διχασμό σε κορυφαίο επίπεδο. Επιπλέον οι τριγμοί, οι αναδιπλώσεις, το θαμπό στίγμα και η περιδίνηση έχουν αποτέλεσμα στις δημοσκοπήσεις η ΔΗΜΑΡ να εμφανίζεται καθηλωμένη και κινείται πέριξ του οριακού 3%.
Το σημαντικό είναι πάντως ότι παρά τις διαφωνίες που καταγράφονται, τουλάχιστον δημοσίως κανείς δεν δηλώνει ανήσυχος ούτε διακρίνει στον ορίζοντα κίνδυνο διάσπασης, καθώς όλες οι πτέρυγες ορκίζονται για τη διατήρηση της ενότητας και διαβεβαιώνουν ότι στη λήξη του συνεδρίου αυτό θα αποτυπωθεί με καθαρό τρόπο.
Σημείο τριβής τους τελευταίους μήνες αλλά και βασικό διακύβευμα του συνεδρίου θα είναι η πολιτική συμμαχιών. Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή του κόμματος, η ΔΗΜΑΡ έχει προτεραιότητα τη δημιουργία ενός ισχυρού τρίτου πόλου ανάμεσα στις αντικοινωνικές πολιτικές της Ν.Δ. (μαζί με την οποία εντάσσεται και το ΠΑΣΟΚ λόγω συγκυβέρνησης και άρα αποκλείεται από το εγχείρημα) και τον δημαγωγικό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρ’ όλα αυτά, οι τελευταίες αναφορές του Φώτη Κουβέλη, που άφηναν παράθυρο για συνεργασία με την Κουμουνδούρου μετά τις εκλογές υπό την προϋπόθεση να προκύψει προγραμματική σύγκλιση, η προαναγγελία καταψήφισης του προϋπολογισμού αλλά και η απόρριψη του όρου «αποστασία» για τις δηλώσεις Τσίπρα, θεωρήθηκαν ενδείξεις «αριστερής στροφής» της Αγίου Κωνσταντίνου, επιφέροντας δυσφορία στη μειοψηφία και διογκώνοντας το κλίμα γκρίνιας και αντιπαραθέσεων.
Κλυδωνισμούς προκάλεσε επίσης το ενδεχόμενο επιστροφής στην κυβέρνηση που όμως απορρίφθηκε οριστικά, αν και ορισμένοι βουλευτές και στελέχη, κυρίως όσοι είχαν ενστάσεις για την έξοδο από την τρικομματική, το είδαν με θετική ματιά.
Χαρτογραφώντας το εσωκομματικό σκηνικό, με τον Φώτη Κουβέλη και την πλειοψηφία στοιχίζονται οι βουλευτές Νίκος Τσούκαλης, Ασημίνα Ξυροτύρη, Μαρία Ρεπούση, Μαρία Γιαννακάκη, Νίκη Φούντα, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γιώργος Κυρίτσης, Θωμάς Ψύρρας και Γιάννης Πανούσης, ο οποίος έχει προτείνει την πιο ριζοσπαστική πρόταση για συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.
Τις απόψεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ ασπάζονται επίσης οι Γιάννης Αμοιρίδης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Σάκης Παπαθανασίου (υπεύθυνος για τις πολιτικές θέσεις εν όψει συνεδρίου), Δημήτρης Χατζησωκράτης, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, Δώρα Καλλιπολίτη και τα μέλη του «Αριστερού Δικτύου» Θράσος Φωτεινός, Βαγγέλης Ζορκάδης και Χρήστος Σταυρόπουλος.
Με τη μειοψηφία έχουν ταχθεί μεταξύ άλλων οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου, Ανδρέας Παπαδόπουλος, οι υπογράφοντες το κείμενο των 58 Γεράσιμος Γεωργάτος, Σταύρος Λιβαδάς, Ντόρα Τσικαρδάνη, Γιάννης Αντωνίου Κώστας Δέλκος, Τέλης Σαμαντάς και Γιάννης Καούνης.
Μετά το συνέδριο, εκτός απροόπτου, δύο θέσεις-κλειδιά, του γραμματέα και του εκπροσώπου Τύπου, πρόκειται να αλλάξουν χέρια.
Υπό τα σημερινά δεδομένα ο Σπύρος Λυκούδης δεν θα διεκδικήσει την ανανέωση της παραμονής του στο πόστο τού νο2 του κόμματος, κάτι που είχε αφήσει να εννοηθεί με τη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» στις 6 Νοεμβρίου στην οποία είχε αναφέρει ότι βασικό κριτήριο για την εκλογή γραμματέα από τη νέα Κεντρική Επιτροπή θα είναι η πολιτική του συμφωνία και στήριξη στις πολιτικές αποφάσεις του συνεδρίου.
Αντιστοίχως ο Ανδρέας Παπαδόπουλος –σύμφωνα με έγκυρες πηγές- εγκαταλείπει τον ρόλο τού πορτ παρόλ της ΔΗΜΑΡ έπειτα από περίπου τριετή θητεία.
Τα πρόσωπα που έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής ως διάδοχοι του κ. Λυκούδη και του κ. Παπαδόπουλου είναι οι Σάκης Παπαθανασίου, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Θόδωρος Μαργαρίτης. Θέμα προέδρου δεν προβλέπεται να τεθεί και ο Φώτης Κουβέλης θα συνεχίσει να κρατά το τιμόνι της ΔΗΜΑΡ για τα επόμενα χρόνια.