25/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκθεση και ρετροσπεκτίβα Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ στο Τορόντο

Το σινεμά μου είναι το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι

      Pin It

«Δεν μπορώ να δω με αντικειμενική ματιά τις παλιές μου ταινίες. Είναι σαν τα οικογενειακά αρχεία, μου θυμίζουν πώς ήμουν την εποχή που τις γύριζα. Μου είναι δύσκολο να με βλέπω να γερνάω από ταινία σε ταινία. Είναι λίγο σαν το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι. Προτιμώ λοιπόν να ζω το παρόν και να κοιτάω προς το μέλλον» λέει ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ σε συνέντευξή του στη «Μοντ». Κι όμως η αφορμή της είναι ακριβώς το παρελθόν του. Η πόλη όπου γεννήθηκε και γύρισε σχεδόν όλες τις ταινίες του, το Τορόντο, γιορτάζει τον Κρόνεμπεργκ με μια έκθεση και μια ρετροσπεκτίβα.

 

Η έκθεση, με τίτλο «Evolution», συγκεντρώνει όλα τα εμβληματικά αντικείμενα των ταινιών του. Aπό τη μηχανή τηλε-μεταφοράς, που ανακάλυψε ο Τζεφ Γκόλντμπλαμ στη «Μύγα» (1986), και τον τηλεοπτικό σταθμό τού «Videodrome» (1983) μέχρι τις γραφομηχανές-έντομα από το «Γυμνό γεύμα» (1991) και τα κοστούμια τού «Μια επικίνδυνη μέθοδος» (2011). Υπάρχουν ακόμα μακέτες, φωτογραφίες από τα γυρίσματα, story-boards, σενάρια, παρτιτούρες του συνθέτη Χάουαρντ Σορ κ.ά.

 

«Αυτή η έκθεση είναι ένας καταπληκτικός τρόπος να προσεγγίσει κανείς τη δουλειά μου, γιατί είναι σχεδόν σωματική. Το σινεμά έχει μεγαλύτερη σχέση με τη γλυπτική παρά με τη ζωγραφική. Οταν ξανασκέφτεσαι τις ταινίες μου μέσω όλων αυτών των αντικειμένων, είναι σαν να σκάβεις με τα χέρια σου μια μυστηριώδη περιοχή και να βγαίνουν κάθε είδος προκλητικών φετίχ» λέει ο Κρόνεμπεργκ. . Είκοσι χρόνια άλλωστε χρειάστηκαν για να τα συγκεντρώσουν οι δύο σινεφίλ επιμελητές της έκθεσης, ο Πίρς Χάντλινγκ, διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ του Τορόντο, και ο Νόε Κόουαν.

 

Η έκθεση φιλοξενείται στα κτίρια του φεστιβάλ με μια παράλληλη εκδήλωση στο Μουσείο Συγχρονης Καναδικής Τέχνης (Mocca). O σκηνοθέτης συγκέντρωσε εκεί μερικά έργα τέχνης που πιστεύει ότι απηχούν το σινεμά του: από το «L’ Arc d’ hystérie» της Λουίζ Μπουρζουά, που ταιριάζει με την «Επικίνδυνη μέθοδο» μέχρι μια κατακόκκινη ζωγραφιά που του χάρισε ο Γουίλιαμ Μπάροουζ μετά τη συνεργασία τους στο «Γυμνό γεύμα».

 

Το Φεστιβάλ του Τορόντο σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα και σε μια ψηφιακή εκδοχή της έκθεσης, ενώ η κανονική θα αρχίσει περιοδεία στον κόσμο.

 

Οσο για τη ρετροσπεκτίβα Κρόνεμπεργκ, δεν θα μπορούσε να είναι πιο πλήρης. Περιλαμβάνει από την πρώτη του ταινία («Stereo», 1969) μέχρι την τελευταία («Cosmopolis», 2012). Το Φεστιβάλ του Τορόντο ανέλαβε μέχρι και τη συντήρηση των παλιών του ταινιών «Frissons» (1975) και «Scanners» (1981). Aυτή την εποχή ο σκηνοθέτης ολοκληρώνει την παραγωγή της ταινίας «Maps to the Stars», με θέμα τη διασημότητα και πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Πάτινσον. Την άνοιξη του 2014 θα κυκλοφορήσει και το πρώτο του μυθιστόρημα, το «Consumed», ένα αστυνομικό που έχει ως βάση τον κανιβαλισμό και τις θεραπείες για τον καρκίνο. Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν.

 

* Διάρκεια έκθεσης έως 19 Ιανουαρίου.

 

Επιμ.: Β.Γεωργ.

 

Scroll to top