Pin It

Επί χρόνια ο Δημήτρης Δημητριάδης ήταν απομονωμένος. «Τα έργα μου κρίνονταν μη αποδεκτά. Υπήρξα θύμα ιδεοληψίας που επέβαλλε στο ελληνικό θέατρο μόνο μία κατεύθυνση, αποκλείοντας οτιδήποτε άλλο», έλεγε σε μια συνέντευξη-ποταμό στην Εφη Μαρίνου. Αφορμή ήταν το έργο του «Ο Κυκλισμός του τετραγώνου», που παρουσιάστηκε στη Στέγη, και η τεράστια επιτυχία του τον δικαίωσε.

 

Ενα ακόμα κείμενό του, το προφητικό «Πεθαίνω σαν Χώρα» (1978) έδωσε έναυσμα για το συμπόσιο «Σε θέλω σαν Χώρα» (οργάνωση: Μπάρμπαρα Πόλα, Μάρω Μιχαλακάκου, Ελλη Παξινού) την Παρασκευή, στο παλιό Χρηματιστήριο της Σοφοκλέους, στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε της Αθήνας, που φέτος αποδεικνύεται πιο πολυφωνική και πολυσυλλεκτική παρά ποτέ.

 

Σ’ αυτό το εμβληματικό έργο ο Δημητριάδης περιγράφει μια ηττημένη χώρα, όπου έχει συντελεστεί ο φυσικός και πνευματικός θάνατός της. Οι γυναίκες έχουν σταματήσει να τεκνοποιούν, οι στρατιώτες έχουν καταθέσει τα όπλα, η γλώσσα πεθαίνει. Μια χώρα που μαστίζεται από την έλλειψη κάθε είδους διέγερσης.

 

Αντιστρέφοντας το εν λόγω κείμενο-εικόνα, στο συμπόσιο διερευνήθηκε η σχέση ανάμεσα στην ερωτική διέγερση και την ανθρώπινη κοσμοθεωρία. Τη διέγερση ως αντίθετο του θανάτου, ως ζωτική ανάγκη που εκτείνεται από την καλλιτεχνική δημιουργία, την αρχιτεκτονική, τη φιλοσοφία, τον λόγο μέχρι την πολιτική. Η επιθυμία, η χαρά και η γονιμότητα ως κατάκτηση, που επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα ανατρέποντας τη στειρότητα.

 

Ο αρχιτέκτονας Αριστείδης Αντονάς, η συγγραφέας Μαρία Ευσταθιάδη, η κλινική ψυχολόγος Ελίζα Νικολοπούλου, ο διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος, ο καθηγητής Ιστορίας Πολ Αρντέν και αρκετοί άλλοι συμμετείχαν στο συμπόσιο-προάγγελο δύο εκθέσεων εντός του 2014. Επιπλέον, ο Γιάννης Χουβαρδάς παρουσίασε μια περφόρμανς βασισμένη στο αδημοσίευτο κείμενο «Λυκάων, περί πόθου απολογητικός» με τη συμμετοχή του ίδιου του Δημητριάδη.

 

Φαίνεται πως παίρνει το αίμα του πίσω ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας, που γράφει γι’ αυτούς που θέλουν να αναγνωρίσουν τη βαθιά ύπαρξή τους και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση της ζωής. Ενα ακόμη ανέκδοτο έργο του με τίτλο «Πολιτισμός: μια κοσμική τραγωδία» θα παρουσιαστεί από τη Bijoux de Kant (14 Δεκεμβρίου) στο γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

 

Π. Σπίνου

 

Scroll to top