Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Σε σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά στον κλάδο της ακτοπλοΐας προχωρά το υπουργείο Ναυτιλίας, οι οποίες θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο «για την ανασυγκρότηση του υπουργείου», που έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα πλήθος αντιδράσεων και διαφωνιών και για τον λόγο αυτό δεν έχει ακόμα κατατεθεί στη βουλή.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, διατηρούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά το υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει στην κατάργηση της 10μηνης επάνδρωσης των πλοίων, αλλαγή η οποία θα σημάνει σειρά προβλημάτων για τους ναυτεργάτες, καθώς θα αυξηθεί ο χρόνος ανεργίας τους.
Μέχρι σήμερα ένας ναυτεργάτης γνώριζε ότι είχε δουλειά για δέκα μήνες τον χρόνο, είτε το πλοίο στο οποίο δούλευε έκανε δρομολόγια είτε ήταν σε ακινησία. Εάν η αλλαγή αυτή περάσει, τα πράγματα γι' αυτούς δυσκολεύουν, ειδικά αυτή την εποχή που ο αριθμός των άνεργων ναυτεργατών, σύμφωνα με τα σωματεία τους, φτάνει τις 10.000. Επίσης θα δώσει τη δυνατότητα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες να αντικαθιστούν τα πλοία τους σε μια γραμμή, να βγάζουν δηλαδή ένα μεγάλο και να βάζουν ένα μικρότερο.
Παράλληλα οι πληροφορίες λένε ότι στο πολυνομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν κι άλλες αλλαγές που αφορούν την ακτοπλοΐα, καθώς θα γίνουν τροποποιήσεις στον νόμο 2931/2001, ενώ καθοριστικές αλλαγές θα γίνουν στη Χάρτα Δικαιωμάτων των Επιβατών, όπως επίσης και στο άρθρο που αναφέρεται στην επίταξη των πλοίων.
Εκτός όμως από τον κλάδο της ακτοπλοΐας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αλλαγές έρχονται και στη λιμενεργασία, όπου ετοιμάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας μητρώο καταγραφής λιμενεργατών.
Πρόκειται για ένα «νοικοκύρεμα» στη λιμενεργασία, όπως έλεγε στέλεχος του υπουργείου, και εξηγούσε πως εκτός από τους λιμενεργάτες του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, οι υπόλοιποι στα άλλα λιμάνια της χώρας θα αξιολογηθούν για την ικανότητά τους -εάν δηλαδή μπορούν να κάνουν τη δουλειά του φορτοεκφορτωτή- και στη συνέχεια θα εγγράφονται σε μητρώο.
Στο σημείο αυτό δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν θα πρέπει να πιστοποιούνται και οι εταιρείες παροχής λιμενεργασίας, όπως αυτές στον προβλήτα της Cosco, και το υπουργείο δεν έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις του.
Ο τομέας της πλοηγικής υπηρεσίας, η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων και οι ατομικές συμβάσεις στην ποντοπόρο ναυτιλία είναι επίσης τρία βασικά κεφάλαια που απασχολούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και στα οποία, απ' ό,τι φαίνεται, θα σημειωθούν αλλαγές.