diadilosi-EOPYY-IKA

25/11/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

«Καυτή» πατάτα για την κυβέρνηση η Υγεία

Με ολοένα και περισσότερα μέτωπα έρχεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση στον κλάδο της Υγείας. Τόσο οι απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών και των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ όσο και η κόντρα του υπουργού Υγείας με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα φάρμακα, δεν αφήνουν σε «χλωρό κλαρί» το κυβερνητικό επιτελείο.
      Pin It

Με τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ να βρίσκονται σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ως και την Τετάρτη, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά για περαιτέρω κινητοποιήσεις και με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να ετοιμάζεται για δράσεις, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει άλλο έναν «πονοκέφαλο» στην ατζέντα της.

Την ίδια στιγμή, μαίνεται η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Υγείας με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή της Κυριακής». Στο άρθρο το οποίο υπογράφει «ειδικός συνεργάτης» γίνεται λόγος για άνοιγμα της ελληνικής αγοράς φαρμάκων σε πολυεθνικές που παράγουν γενόσημα αμφιβόλου ποιότητας.

Με τη σειρά του, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για άρθρο που διοχετεύτηκε από το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, καταγγέλλοντας λίβελο και υιοθέτηση αιτημάτων των φαρμακοβιομηχανιών. Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι, με τροπολογία που θα ψηφιστεί την Τετάρτη στη Βουλή, μειώνονται οι τιμές, συνολικά, 12.000 φαρμάκων, on patent και των γενοσήμων.

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες δίνουν διαφημίσεις στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο». «Καλώ τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει στη Βουλή τη γραπτή συμφωνία φαρμακοβιομηχανιών με τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»» είπε, μεταξύ άλλων, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε ετοιμότητα ο ΠΙΣ

Έτοιμος για πανιατρικές κινητοποιήσεις, δηλώνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), κάνοντας λόγο για «καταστροφικά σχέδια που προωθούνται σήμερα για την αποδυνάμωση των Δημόσιων Δομών, τόσο της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ, όσο και της Νοσοκομειακής περίθαλψης».

O ΠΙΣ στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση των γιατρών των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ, η οποία, όπως αναφέρει, «στοχεύει να εμποδίσει τη διάλυση της περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ με την κινητικότητα- διαθεσιμότητα και απολύσεις χιλιάδων γιατρών» και καταγγέλλει ως «απεργοσπαστική», την απόφαση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για ανανέωση των συμβάσεων έργου των γιατρών».

Καλεί τους γιατρούς που περιλαμβάνονται στην κατηγορία αυτή, «να μην δεχθούν να χρησιμοποιηθούν σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός ενάντια σε μία απεργία, τη στιγμή» όπως αναφέρει «που την επόμενη μέρα, αν δεν διατηρηθούν οι δομές του ΕΟΠΥΥ, θα είναι απολυμένοι».

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Αναλυτικότερα, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται ήδη σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, έως και την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο από την πλευρά των γιατρών να συνεχίσουν επ΄ αόριστον τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις τους. Τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Οι γιατροί αντιδρούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας και στις απολύσεις προσωπικού από τον Οργανισμό, και διαμηνύουν ότι αν το υπουργείο επιμείνει στην κινητικότητα-διαθεσιμότητα και τις απολύσεις , θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας.

Επίσης, 48ωρη απεργία έχουν προκηρύξει για την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη και οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, ενώ θα συμμετάσχουν και στην πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης (11 π.μ.).

efsyn.gr

Scroll to top