Παρά τις δηλώσεις Σαμαρά στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναχρειαστεί… βοήθεια, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου δανείου μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το… 2014
ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
Ανοιχτό αφήνει, ξανά, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα νέο δάνειο και μετά το τέλος του προγράμματος το 2014, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις Σαμαρά στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί εκ νέου βοήθεια.
Χθες στο καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Κότχαουζ, κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που έγιναν στο Βερολίνο το περασμένο Σάββατο και έλεγαν πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο.
Σύμφωνα με τον κ. Κότχαουζ, «έχει συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές ότι στα μέσα στου 2014 θα εξετάσουμε αν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα οικονομική βοήθεια μετά το τέλος του προγράμματος».
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο είναι η Ελλάδα να παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα και να έχει εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα.
«Και αν τότε υπάρχει ανάγκη, θα στηρίξουμε ξανά την Ελλάδα, αλλά θα πρόκειται για ποσά μικρότερα από τα μέχρι τώρα», είπε. Και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση αποκλείει ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά σε ό,τι αφορά την απομείωσή του.
Πρόκειται για την πάγια θέση της Γερμανίας, η οποία δεν έχει αλλάξει μετά την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός μίλησε για το αντίθετο στο συνέδριο της εφημερίδας «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» το περασμένο Σαββατοκύριακο και ενώ στο ακροατήριο βρισκόταν και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στο θέμα αυτό υπάρχει διάσταση απόψεων Αθήνας-Βερολίνου, ένα χάσμα που δεν φαίνεται πως θα γεφυρωθεί, τουλάχιστον μέσα στους επόμενους μήνες.
Σαμαράς όπως… Ριπλέι
Για την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο εκτενές ρεπορτάζ δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», με τον τίτλο «Ο ταλαντούχος κύριος Σαμαράς» και υπότιτλο «Ο Ελληνας πρωθυπουργός γοητεύει κατά το ταξίδι του στο Βερολίνο και κάνει λόγο για θεαματική επιστροφή της χώρας του, ωστόσο σημαντικές μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται με βραδείς ρυθμούς».
Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα, η ώρα της αλήθειας θα έρθει τον Απρίλιο του 2014, όταν η Eurostat θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των χωρών της ευρωζώνης για το 2013 και τότε θα επισημοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα.
Αν ήταν στο χέρι του Σαμαρά, θα ζητούσε την ίδια ημέρα άφεση του χρέους. Ομως αυτό ακριβώς θέλει να αποτρέψει η Μέρκελ, η οποία φοβάται πως μια τέτοια παραχώρηση θα ενίσχυε στις ευρωεκλογές τους πολέμιους του ευρώ.
Από την άλλη, ο Σαμαράς επιχειρηματολογεί αντίστροφα. Μόνον αν οι εταίροι στην ευρωζώνη υποχωρήσουν, θα αποτραπεί στην Ελλάδα η νίκη του λαϊκιστή Τσίπρα στις ευρωεκλογές, γράφει η ίδια εφημερίδα.
Σε άλλο αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Βελτ», αναφέρεται ότι ηγέτες χωρών του ευρωπαϊκού Νότου ζητούν από την ΕΚΤ να αγοράσει μαζικά κρατικά ομόλογα χωρών υπό κρίση. Να ακολουθήσει δηλαδή την ίδια πολιτική που ακολουθεί στις ΗΠΑ η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα.
Στις προτάσεις αυτές αντιδρούν η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης, αλλά και μέλη της ΕΚΤ, που λένε ότι «αυτό είναι το ατομικό όπλο της ΕΚΤ και πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνον όταν θα υπάρχει απόλυτη ανάγκη».