26/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαγγέλη, πες… αλεύρι

Εξεταστική για τα γερμανικά υποβρύχια ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, «δείχνοντας» ευθύνες του Ευάγγ. Βενιζέλου.
      Pin It

Εξεταστική για τα γερμανικά υποβρύχια ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, «δείχνοντας» ευθύνες του Ευάγγ. Βενιζέλου

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

Με το βλέμμα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, 72 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα κατέθεσαν χθες στη Βουλή το προαναγγελθέν από καιρό αίτημά τους για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214.

 

Η ημέρα κατά την οποία θα διεξαχθεί η σχετική συζήτηση και η ψηφοφορία ορίζεται από το προεδρείο της Βουλής, δηλαδή από την πλειοψηφία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Κανονισμός του Κοινοβουλίου δεν περιλαμβάνει χρονικό περιορισμό. Οσον αφορά την ψηφοφορία, η πρόταση για να γίνει δεκτή χρειάζεται θετική ψήφο από 151 βουλευτές και όχι απλώς την πλειοψηφία των παρόντων, καθώς ο Κανονισμός προβλέπει απόλυτη πλειοψηφία για θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας.

 

Στην πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει με μελανά χρώματα τη σημερινή κατάσταση: το πρόγραμμα κατασκευής των υποβρυχίων έχει οδηγηθεί σε τέλμα, τρία ολοκαίνουργα σκάφη «σκουριάζουν» στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, 1.200 εργαζόμενοι είναι 18 μήνες απλήρωτοι και ουσιαστικά πλέον άνεργοι και το εμπορικό κομμάτι των ναυπηγείων έχει βάλει λουκέτο.

 

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2000 έως το 2011 η γερμανική HDW και ο «επενδυτής της κυβέρνησης Παπανδρέου κ. Ισκαντάρ Σάφα» έχουν εισπράξει περίπου 2,5 δισ. ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο έχει παραλάβει μόλις ένα υποβρύχιο από τα επτά συνολικά (καινούργια και ανακατασκευασμένα) που έχει παραγγείλει το Πολεμικό Ναυτικό.

 

Αποδίδοντας «πολιτικές -κατ' αρχήν- και αν στοιχειοθετηθούν και ποινικές ευθύνες» στους εμπλεκόμενους υπουργούς, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε 13 σημεία της συμφωνίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που πρέπει να ελεγχθούν και μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι ο νόμος Βενιζέλου δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους του, καθώς οι πληρωμές δεν συνδέθηκαν ποτέ με την πρόοδο των εργασιών. Το ελληνικό Δημόσιο, τονίζεται μεταξύ άλλων, αφέθηκε «γυμνό» και απροστάτευτο, η ζημιά από τη μη υλοποίηση των αντισταθμιστικών ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη και η προμήθεια τορπιλών βαρέος τύπου εκκρεμεί έως σήμερα.

 

«Το ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει το 96% του τιμήματος και έχει παραλάβει μόνο τον “Παπανικολή”», σημειώνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν ότι δεν έχει επιβληθεί έως σήμερα οποιαδήποτε κύρωση στις γερμανικές εταιρείες για τις μίζες (βλ. περίπτωση Ακη).

 

Υπενθυμίζεται ότι με την αρχική συμφωνία (επί Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου) υπογράφηκε σύμβαση που προέβλεπε την κατασκευή τεσσάρων νέων υποβρυχίων τύπου 214 και τον εκσυγχρονισμό τριών παλαιότερων, τύπου 209. Το τίμημα ανερχόταν σε 2,15 δισ. για τα πρώτα και 826 εκατ. ευρώ για τα δεύτερα. Ο «Παπανικολής» έχει παραδοθεί, ενώ τα άλλα τρία («Πιπίνος», «Ματρώζος», «Κατσώνης») βρίσκονται στον Σκαραμαγκά με ποσοστό ολοκλήρωσης περίπου 85%.

 

Η νέα σύμβαση που ψηφίστηκε στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ το 2010 και την υπέγραψαν οι τότε υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Εθνικής Αμυνας Ευάγγ. Βενιζέλος προβλέπει ότι από τα τρία παλαιότερα υποβρύχια τύπου 209, θα ολοκληρωθεί η ανακαίνιση μόνο στο πρώτο («Ωκεανός») και, αντί των άλλων δύο, θα παραγγελθούν δύο νέα τύπου 214. Το Δημόσιο δεσμεύτηκε ακόμη να καταβάλει 117 εκατ. ευρώ στην HDW για υλικά που είχε ήδη αγοράσει για τα 209 και πλέον δεν θα χρειάζονταν.

 

Σημειώνεται ότι ιδιοκτήτες των ναυπηγείων, εκτός από κατασκευαστές των υποβρυχίων, είναι από το 2001 οι γερμανικές HDW και Ferrostaal. Το 2005 οι δύο εταιρείες εξαγοράζονται από την ThyssenKrupp, ενώ το 2010 ο Ισκαντάρ Σάφα με μια εταιρεία (Privinvest) με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ γίνεται ο αποκλειστικός κύριος των ναυπηγείων.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να διερευνηθεί και με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή του κ. Σάφα, ενώ καταγγέλλει ότι για τα δύο νέα 214 που δεν υπάρχουν ούτε στα χαρτιά έχουν καταβληθεί άλλα 130 εκατ. ευρώ.

 

Παράλληλα, η πλευρά Σάφα έχει προσφύγει στο διεθνές εμπορικό δικαστήριο και ζητά και… αποζημίωση ύψους 1 δισ., παρ' όλο που μετά την υπογραφή της συμφωνίας το 2010 έχει εισπράξει 360 εκατ. ευρώ.

 

Scroll to top