26/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρατικοποίηση με… εργολαβική ουρά

Το υπουργείο Υποδομών προχώρησε στην κρατικοποίηση μέρους της ολυμπίας Οδού, ώστε το έργο να επαναδημοπρατηθεί χωριστά.
      Pin It

Το υπουργείο Υποδομών προχώρησε στην κρατικοποίηση μέρους της ολυμπίας Οδού, ώστε το έργο να επαναδημοπρατηθεί χωριστά

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Σε μια εποχή γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων, το υπουργείο Υποδομών επέλεξε να… κρατικοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της Ολυμπίας Οδού! Το τμήμα των 168 χλμ. από την Πάτρα ώς τον Πύργο και την Τσακώνα αποκόπτεται από τον τύποις συγχρηματοδοτούμενο αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών και μέσα στον Απρίλιο προβλέπεται να επαναδημοπρατηθεί χωρίς τα προσχήματα, αυτή τη φορά ως κλασικό δημόσιο έργο.

 

Η αλλαγή επισημοποιήθηκε χθες από τον αρμόδιο υπουργό Μιχ. Χρυσοχοΐδη στη σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή της περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δυτικής Ελλάδας, καθώς και βουλευτών των νομών Ηλείας και Αχαΐας. Με βάση τη συμφωνία του περασμένου Απριλίου με τους εργολάβους, το τμήμα μετά την Πάτρα είχε μετατεθεί για επόμενη φάση, αφού η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είχε καταστήσει σαφές ότι προτίθεται να χρηματοδοτήσει μόνο έργα του ΠΑΘΕ, του βασικού εθνικού άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

 

Οι αναθεωρημένες συμβάσεις

 

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι στις αναθεωρημένες συμβάσεις για τους αυτοκινητόδρομους, που διαβεβαίωσε ότι θα υποβληθούν για ψήφιση στη Βουλή πριν από τον προϋπολογισμό, θα υπάρχει ρητή δέσμευση για την επαναδημοπράτηση της Πατρών-Πύργου-Τσακώνας και μάλιστα ότι θα παραδοθεί μαζί με το υπόλοιπο έργο. Θα εξαιρεθεί μόνο το κομμάτι των 40 χλμ. που διέρχεται από τον βιότοπο του Καϊάφα, για το οποίο υπάρχει απαγορευτικό από το ΣτΕ και θα γίνουν μόνον κάποιες βελτιώσεις.

 

Ο προϋπολογισμός του τμήματος μετά την Πάτρα ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, αλλά ειδικά στο κομμάτι ώς τον Πύργο έχει κατασκευαστεί το 30% των εργασιών και έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις. Τα κονδύλια θα αφαιρεθούν από το πρόγραμμα της Ολυμπίας Οδού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργολάβοι κατά τις διαπραγματεύσεις είχαν πετύχει να πάρουν ως αποζημίωση το 9% του προβλεπόμενου κόστους, αλλά η συμφωνία κόπηκε από τις Βρυξέλλες.

 

Είναι μια «πονεμένη» ιστορία που σέρνεται από το 2005, όταν οι εργολάβοι ζητούσαν να αφαιρεθεί γιατί ειδικά το τμήμα Πύργος-Τσακώνα δεν θα είχε ικανοποιητική κυκλοφορία και επομένως εισπράξεις από τα διόδια. Λέγεται όμως ότι από τότε καλόβλεπαν το ενδεχόμενο να ακυρωθεί η λύση για την περιοχή Καϊάφα. Μετά την απόφαση του ΣτΕ για την προστασία τού υψηλής σημασίας βιότοπου, πίεζαν για τη λεγόμενη ανατολική διέλευση, με σήραγγα που θα αύξανε το κόστος κατά 100 εκατ. ευρώ και αποκλειστική επιβάρυνση του Δημοσίου. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, οι εργολάβοι είχαν πάρει το 2008 περίπου 90 εκατ. ευρώ γιατί το Δημόσιο είχε καθυστερήσει να τους παραδώσει τους σταθμούς διοδίων!

 

Αλλαγές προβλέπονται και στην Ιόνια Οδό, τον αυτοκινητόδρομο που θα συνδέσει το Αντίρριο με τα Ιωάννινα. Η σύμβαση που θα υποβληθεί στη Βουλή θα περιλαμβάνει δύο εναλλακτικά σενάρια για την περιοχή της Κλόκοβας – αναμένεται η έκδοση απόφασης από το ΣτΕ. Στον βιότοπο οι αρχικές μελέτες προβλέπουν επιφανειακή διαπλάτυνση, αλλά καλύτερη λύση θεωρείται η κατασκευή σήραγγας, που θα επιβαρύνει το Δημόσιο με 100 εκατ. ευρώ.

 

Αποφάσεις μετά το 2018

 

Στην περίπτωση του Ε-65, του νέου αυτοκινητόδρομου στη δυτική Θεσσαλία, θα κατασκευαστεί μόνο το τμήμα των 90 χλμ. από την Ξυνιάδα ώς τα Τρίκαλα. Για τα υπόλοιπα 140 χλμ. οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το 2018. Η σύμβαση με τις αλλαγές στο χρηματοδοτικό μοντέλο του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας θα υποβληθεί στη Βουλή στις αρχές του 2014.

 

Να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν προβλέπουν μειώσεις στα τσουχτερά διόδια που πληρώνουν οι οδηγοί ακόμη και όταν ταξιδεύουν σε… καρόδρομους. Προβλέπονται μόνον ελαφρύνσεις για συχνούς χρήστες στο τμήμα Μεταμόρφωση Αττικής-Σκάρφεια της Εθνικής Αθηνών-Λαμίας. Πρόκειται για κομμάτι που χρησιμοποιείται από τους οδηγούς καθημερινά για τη διαδρομή σπίτι-δουλειά και όπου δεν υπάρχει παράπλευρο οδικό δίκτυο για μετακινήσεις χωρίς διόδια, όπως προβλέπει η κοινοτική Οδηγία.

 

Scroll to top