korres

26/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Μανόλης Κορρές μάς λέει για το πώς έζησε τη μεγάλη διεθνή του διάκριση

«Φόρεσα τα καλά μου και πήγα»

Μανόλης Κορρές: Ο άνθρωπος που έχει ταυτιστεί με την αναστήλωση του Παρθενώνα, ο παθιασμένος, αφοσιωμένος και ακούραστος αρχιτέκτονας και καθηγητής στο Μετσόβιο, δεν έχει κερδίσει μόνο την αγάπη και τον σεβασμό όλων μας. Εγινε και ο πρώτος Ελληνας που κερδίζει το διεθνές βραβείο Feltrinelli.
      Pin It

Ο άνθρωπος που έχει ταυτιστεί με την αναστήλωση του Παρθενώνα, ο παθιασμένος, αφοσιωμένος και ακούραστος αρχιτέκτονας και καθηγητής στο Μετσόβιο, δεν έχει κερδίσει μόνο την αγάπη και τον σεβασμό όλων μας. Εγινε και ο πρώτος Ελληνας που κερδίζει το διεθνές βραβείο Feltrinelli. Του απονεμήθηκε στη Ρώμη από την ιστορική Accademia Nazionale dei Lincei, μέλος της οποίας ήταν παλιά, πολύ παλιά και ο Γαλιλαίος

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Μανώλης ΚορρέςΤο ερευνητικό και αναστηλωτικό έργο, στο οποίο έχει αφιερώσει τη ζωή και την καριέρα του ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μανόλης Κορρές, τιμήθηκε με την ύψιστη διάκριση της Accademia Nazionale dei Lincei της Ρώμης για «την αναστήλωση με πρωτότυπη αρχαιολογική και αρχιτεκτονική έρευνα». Ο επιστήμονας, που έχει ταυτίσει το όνομά του με την Ακρόπολη προσφέροντας σπουδαία εργασία ως πρώην υπεύθυνος της αναστήλωσης του Παρθενώνα, γίνεται ο πρώτος Ελληνας που τιμάται με το Διεθνές Βραβείο Feltrinelli. Απονέμεται κάθε πέντε χρόνια σε προσωπικότητες από την τέχνη, τη λογοτεχνία, την ιστορία, τη φιλοσοφία, την ιατρική, τα μαθηματικά, και συνοδεύεται από σημαντικό χρηματικό έπαθλο.

 

Μπορεί οι σκηνοθέτες και οι ηθοποιοί να μας κάνουν περήφανους στα διεθνή φεστιβάλ, όταν πατούν στο κόκκινο χαλί και κερδίζουν σημαντικά βραβεία. Ωστόσο, και οι επιστήμονες της χώρας λαμβάνουν διακρίσεις, εξίσου σημαντικές και ικανές να προκαλέσουν αισθήματα ανάτασης κι ας μην τραβούν με την ίδια ευκολία τα φλας.

 

«Ηταν τεράστια έκπληξη για εμένα, φυσικά και δεν το περίμενα. Οταν το έμαθα, έπεσα από τα σύννεφα. Για την τιμή που μου γίνεται μ’ αυτή τη διάκριση, αλλά και για το τεράστιο ποσό που τη συνοδεύει», μας είπε εμφανώς χαρούμενος. «Φυσικά και παραβρέθηκα στην τελετή στη Ρώμη. Φόρεσα τα καλύτερα ρούχα μου και πήγα. Ηταν μια συγκινητική τελετή με πολλούς σημαντικούς ανθρώπους».

 

Ωστόσο, ο θεράπων των μνημείων συγκινήθηκε από τον λόγο και τη δουλειά ενός άλλου βραβευμένου από την Ακαδημία, του Αλμπέρτο Κάιρο, υπεύθυνου της Ορθοπεδικής του Ερυθρού Σταυρού, που εργάζεται στο Αφγανιστάν δημιουργώντας τεχνητά μέλη για τους ακρωτηριασμένους ανθρώπους. «Οχι μόνο εγώ, όλοι οι παριστάμενοι συγκινηθήκαμε από τον λόγο του. Ηγείται ομάδας στο Αφγανιστάν και σώζουν ζωές. Μας διηγήθηκε την ιστορία για έναν άνθρωπο στην Καμπούλ. Είχε ξεκινήσει μια οδομαχία και τότε είδε στην απέναντι πλευρά του δρόμου έναν άνθρωπο σε αναπηρικό καροτσάκι. Πάσχιζε να κατευθυνθεί κάπου για να προφυλαχτεί, αλλά το καροτσάκι έκανε επί τόπου κύκλους. Οταν ησύχασαν λίγο τα πράγματα ο καθηγητής έτρεξε κοντά του και είδε ότι είχε μόνο ένα χέρι. Επίσης ήταν κομμένα και τα δύο πόδια του. Τα τεχνητά μέλη που του δημιούργησαν αντιλαμβάνεστε τι σημαίνουν για εκείνον τον άνθρωπο και όλους τους άλλους…», καταλήγει ο καθηγητής. «Ηταν μια αφήγηση που μας έκανε να δακρύσουμε».

 

Χαμηλών τόνων, μακριά από τη δημοσιότητα, αλλά μαχητικός επιστήμονας με μεγάλη αγάπη στην έρευνα και σπουδαίο έργο, ο Μανόλης Κορρές εργάζεται εδώ και τέσσερις δεκαετίες στα μνημεία, επουλώνοντας τις πληγές του χρόνου και των ανθρώπων. Μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, έχει οργώσει κυριολεκτικά τη χώρα συμμετέχοντας σε επιστημονικές επιτροπές του υπουργείου Πολιτισμού. Συμμετείχε στα έργα της Ακροπόλεως (1975, 1983-1999), στα έργα του Διονυσιακού Θεάτρου (1981-1982), στη μελέτη και αποκατάσταση δύο αρχαίων ναών στη Νάξο (Πανεπιστήμιον Αθηνών- TU Munchen, 1976), του Κάστρου του Πυθίου στον Εβρο (1974), του Ναού του Απόλλωνος στη Μητρόπολη της Καρδίτσας (1999). Εχει μελετήσει ρωμαϊκά μνημεία στη Θεσσαλονίκη, βυζαντινά και νεότερα μνημεία στη Μάνη, τον Ναό της Παναγίας Γοργοεπηκόου, τη Στοά του Ευμένους, το Μνημείο του Φιλοπάππου, τις κοιλαδογέφυρες του ρωμαϊκού Αδριάνειου υδραγωγείου και τον Ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, αρχαία και χριστιανικά μνημεία στην Αμοργό, ιωνικά κιονόκρανα (στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, 1976-1977), τα μεγάλα ναόσχημα ταφικά μνημεία της ετρουσκικής νεκροπόλεως της Norchia (1990), το Μαυσωλείο του Θευδέριχου στη Ραβένα, διάφορες μηχανικές κατασκευές κ.ά.

 

Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών, έχει διδάξει σε ξένα πανεπιστήμια, έχει γράψει οκτώ βιβλία και 80 επιστημονικά άρθρα ενώ έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σχέδιά του έχουν εκτεθεί σε εννέα ατομικές και επτά ομαδικές εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Παράλληλα έχει λάβει υποτροφίες και τιμητικές διακρίσεις: Χάλκινο Μετάλλιο Ακαδημίας Αθηνών, Αργυρούν Μετάλλιο της Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής των Παρισίων, το μετάλλιο του Ταξιάρχη Τάγματος του Φοίνικος κ.ά.

 

Να σημειώσουμε ότι η Αccademia Nazionale dei Lincei της Ρώμης είναι από τις παλαιότερες και εγκυρότερες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδρύθηκε το 1603 και μέλη της ήταν κορυφαίες φυσιογνωμίες, όπως ο Γαλιλαίος.

 

 * Θέλουμε το «Παρασκήνιο»

Η Δώρα Μασκλαβάνου είχε την ιδέα να γυρίσει ένα πορτρέτο του Μανόλη Κορρέ με τίτλο «Πώς κερδίζεται η ζωή» στο πλαίσιο του «Παρασκηνίου». Ευχόμαστε να επαναληφθεί γρήγορα από τη Δημόσια Τηλεόραση.

 

[email protected]

 

Scroll to top