26/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Μελοποιημένος Καβάφης

 

Μουσικό αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη οργανώνεται σήμερα (20.30) στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει απαγγελία και ερμηνεία γνωστών και αγαπημένων ποιημάτων του Καβάφη, μελοποιημένων από τους Θόδωρο Αντωνίου, Αντίοχο Ευαγγελάτο, Λεωνίδα Κανάρη, Ιάκωβο Κονιτόπουλο, Γιώργο Κουρουπό, Αλκη Μπαλτά, Γιάννη Α. Παπαϊωάννου και Φίλιππο Τσαλαχούρη. Θα προηγηθεί σύντομη εισήγηση του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου με τίτλο: «Ο μελοποιημένος Καβάφης από λόγιους συνθέτες». Επί σκηνής εμφανίζονται οι: Ιουλίτα Ηλιοπούλου, απαγγελία, Δάφνη Πανουργιά, τραγούδι, Νικόλ Καραλή, πιάνο, Πέτρος Μπούρας, πιάνο, Παναγιώτης Ανδριόπουλος, μουσική απαγγελία, Roni Bou Saba, απαγγελία στα αραβικά. Την εκδήλωση οργανώνει το προπτυχιακό πρόγραμμα στη μουσική του Hellenic American College, σε συνεργασία με το Hellenic American University και την Ενωση Ελλήνων Μουσουργών.

 

Η «Χρωμοφοβία» του Ντέιβιντ Μπάτσελορ στα ελληνικά

 

Οι εκδόσεις «Αγρα» και η αίθουσα τέχνης «Bernier Eliades» παρουσιάζουν (απόψε στις 20.30 μ.μ., στον χώρο της αίθουσας τέχνης, Επταχάλκου 11, Θησείο) το βιβλίο «Χρωμοφοβία» του Ντέιβιντ Μπάτσελορ σε μετάφραση Νατάσσας Χασιώτη και επιστημονική επιμέλεια Φαίης Ζήκα. Θα μιλήσουν η Φαίη Ζήκα, επίκουρη καθηγήτρια φιλοσοφίας και θεωρίας της τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, και ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, ιστορικός τέχνης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

 

Συνταγματικοί διάλογοι

 

Οι καθηγητές Ν. Κ. Αλιβιζάτος, Γ. Δρόσος και Στ. Τσακυράκης και οι αναπληρωτές καθηγητές Σπ. Βλαχόπουλος και Γιώργος Γεραπετρίτης εγκαινιάζουν σειρά διαλέξεων με θέμα «Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος». Οι διαλέξεις ξεκινούν σήμερα και θα πραγματοποιούνται στο θέατρο «Διάνα» (Ιπποκράτους 7) τις επόμενες ημέρες και ώρες με θέματα: «Δημοκρατία και κράτος δικαίου» (26/11, 9.00-12.00 μ.). «H συνταγματική αρχιτεκτονική της άσκησης της πολιτικής εξουσίας στην Ελλάδα» (Τετάρτη 27/11, 9.00-12.00 μ.) «Ατομικά δικαιώματα και κοινωνικό κράτος» (Πέμπτη 28/11, 9.00-12.00 μ.). Μετά από κάθε θέμα θα επακολουθεί συζήτηση. Αν και οι διαλέξεις απευθύνονται κυρίως σε νέους και νέες που ενδιαφέρονται για τα νομικά, καθένας είναι ευπρόσδεκτος. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, οι διαλέξεις θα συνεχιστούν και την αμέσως επόμενη εβδομάδα.

Ασκήσεις πατριδογνωσίας

 

Ομαδική εικαστική έκθεση σύγχρονων Ελλήνων οργανώνεται για πρώτη φορά, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από τον θάνατο του Γεωργίου Α′. Τα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα (20.00), στην αίθουσα τέχνης «Καπλανών 5» (Μασσαλίας και Καπλανών 5, τηλ. 210-3390946). Είναι ένα πείραμα εικαστικής δημιουργίας με υλικά από την ιστορία, τη λαϊκή παράδοση, το διεθνές κάδρο και την προσωπική αισθητική και ιδεολογική παλέτα του κάθε δημιουργού. Ζητούμενο είναι η παραγωγή μιας νέας ενότητας έργων, με κύριο γνώμονα την ποικιλία και την ελευθερία της έκφρασης

 

Για την έκθεση αναφέρει ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος:

 

«Ο Γεώργιος Α′ ήταν ένας από τους μακροβιότερους μονάρχες στην Ευρώπη. Υπήρξε ανώτατος άρχων στην Ελλάδα επί 50 έτη. Ενθρονίστηκε το 1863 και δολοφονήθηκε (στη Θεσσαλονίκη) το 1913. Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο ενός ηγέτη, για τον οποίον οι σύγχρονοι Ελληνες γνωρίζουν ελάχιστα. Επικρατεί ένα καθεστώς σύγχυσης, παρανόησης ή αδιαφορίας. Ανεξάρτητα από την πολιτική, ιδεολογική ή συναισθηματική σχέση που μπορεί να έχει κανείς με τη συμβολή του Γεωργίου Α′ στην ανάπτυξη της Ελλάδας, είναι γεγονός ότι στη διάρκεια της βασιλείας του η χώρα άλλαξε σημαντικά, χάρη στα μεγάλα έργα υποδομής επί Χαριλάου Τρικούπη, τον υπερδιπλασιασμό της πρωτεύουσας, τον ατυχή πόλεμο του 1897, την αλλαγή του διεθνούς γεωστρατηγικού πλαισίου μετά την ενοποίηση της Γερμανίας και την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εν τέλει τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους.

 

(…) Θεωρήσαμε ότι μια ομαδική, εικαστική έκθεση με θέμα το πρόσωπο του Γεωργίου Α′, ο οποίος συνδεόταν με τους λοιπούς ευρωπαϊκούς οίκους, θα είναι μια αφορμή για να ανελκύσουμε μια μορφή ιστορικά νωπή ακόμη, αλλά θαμπή στη μνήμη, με σκοπό να την αποδώσουμε με όποιον τρόπο ταιριάζει σε κάθε δημιουργό μέσα από μια πλατιά αισθητική πλατφόρμα και μια ελευθερία έκφρασης. Ο Γεώργιος Α′ προσφέρθηκε, έτσι, ως μία άσκηση πατριδογνωσίας, ιστορικής ερμηνείας, στοχασμού ή σαρκασμού, σάτιρας ή ακαδημαϊσμού.

 

Συμμετέχουν: Δημήτρης Αναστασίου, Ειρήνη Βογιατζή, Διονύσης Γαβρίλης, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Παναγιώτα Θεοφιλοπούλου, Μάρκος Καμπάνης, Ιωάννα Καφίδα, Σπύρος Κολυβάς, Δημήτρης Κρέτσης, Ελενα Λακιώτη, Βασίλης Λιαούρης, Νικόλαος-Νταμόν Παπαδημητρίου, Κατερίνα Πέτρουλα, Θανάσης Ραχούτης, Αντώνης Σμυρνιός, Νίκος Τριανταφύλλου/Δημήτρης Γράνης κ.ά.

Γύρω από το Δέντρο της Λαϊνά

 

«Το δέντρο» της Μαρίας Λαϊνά, σε σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη, παρουσιάζεται στο Θέατρο Σημείο (Χαριλάου Τρικούπη 4, πίσω από το Πάντειο, τηλ. 210 9229579), με τους: Γιάννη Παπαδόπουλο, Τσιμάρα Τζανάτο, Σπύρο Βάρελη, Μαρία Ριζιώτη, Γιάννη Τσαπαρέγκα, Δάφνη Σκρουμπέλου. Ενα δέντρο, το κέντρο του κόσμου, και γύρω του δύο περιθωριακοί –ή μήπως όχι;- τύποι, αλληλοσυμπληρούμενοι, να δένουν τη ζωή τους και την ύπαρξή τους γύρω από αυτό. Κάθε ένας από αυτούς το βλέπει σε διαφορετική θέση, το δέντρο όμως είναι εκεί. Είναι αληθινό ή απομίμηση;Υπάρχει ή είναι αποκύημα της φαντασίας τους;

 

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου, τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο των «Αναγνώσεων» που επιμελείται η θεατρολόγος Σίσσυ Παπαθανασίου. Τιμές εισιτηρίων: 15 € κανονικό και 10 € φοιτητικό εισιτήριο. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15.

 

«Το παραμύθι της ζωής μου»

 

Οι εκδόσεις Γκοβόστη παρουσιάζουν το βιβλίο του Κώστα Ρηγόπουλου «Το παραμύθι της ζωής μου», σήμερα στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» (στις 20.00, οδός Αμερικής 10). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γρηγόρης Βαλτινός, Νόνικα Γαληνέα, Γιώργος Κιμούλης και Σταμάτης Φασουλής. Τη συζήτηση συντονίζει ο Θανάσης Θ. Νιάρχος και αποσπάσματα θα διαβάσει η Ζωή Ρηγοπούλου.

 

 «Ενα» μονόπρακτο της Ειρήνης Λουκάτου

 

«Ενα» είναι ο τίτλος του πρώτου θεατρικού έργου της Ειρήνης Λουκάτου που παρουσιάζεται στο «Θέατρο Ροές» σε σκηνοθεσία Σπύρου Μιχαλόπουλου, με τη Λήδα Ματσάγγου και τον Θύμιο Κούκιο. Απόψε πραγματοποιείται η επίσημη πρεμιέρα (στις 9.00, Ιάκχου 16, Γκάζι, στάση μετρό Κεραμεικός, τηλ: 210 3474312, 6942 418629). Με φόντο τους ήχους του βιολιού και του πιάνου εξυφαίνεται η σχέση ενός ζευγαριού μουσικών. Ο θεατής παρακολουθεί το ζευγάρι ένα απόγευμα καθημερινής στο σπίτι του. Παρόν και παρελθόν ξεδιπλώνονται σταδιακά μέσα από αποκαλυπτικούς διαλόγους αλλά κυρίως μέσα από όσα δεν λέγονται αλλά υπονοούνται… Ισορροπώντας ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό, το έργο μιλάει για την ευτυχία και τη δυστυχία, την απώλεια και τον φόβο και μια σειρά από δυνατά ορμητικά συναισθήματα που κινούνται στα όρια και πέρα απ’ αυτά (οι παραστάσεις δίνονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.00).

 

Με το πενάκι δύο βραβευμένων σκιτσογράφων

 

Ο δικός μας Μιχάλης Κουντούρης, εκ των σκιτσογράφων της «Εφημερίδας των Συντακτών», και ο Ισπανός ομότεχνός του Angel Boligan συνεκθέτουν στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας. Με τίτλο «Με κοινή γλώσσα το χιούμορ. Μια συνάντηση, δύο σκιτσογράφοι, δεκάδες βραβεία, καμία λέξη», οι δύο δημιουργοί παρουσιάζουν βραβευμένες και μη δουλειές τους, καινούργιες και παλαιότερες, όπου τα σκίτσα έχουν τον πρώτο λόγο και οι λέξεις καμία θέση. Τα εγκαίνια γίνονται απόψε (στις 19.30, Μητροπόλεως 23).

 

Scroll to top