Από τις αρχές του μήνα γίνεται ένα απίστευτο «γαϊτανάκι» μεταγωγών από τις φυλακές Τρικάλων στις φυλακές Κορυδαλλού με αφορμή τη δίκη του, γιατί η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού αρνείται να τον «φιλοξενήσει»
→Για «βάναυση μεταχείριση και παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» κάνει λόγο σε επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ο Παναγιώτης Βλαστός
Της Κατερίνας Κατή
Τον πάνε και τον φέρνουν από τις φυλακές Τρικάλων, στήνοντας κάθε φορά ολόκληρη επιχείρηση που κοστίζει σε χρήμα και εργατοώρες, γιατί η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού αρνείται να τον «φιλοξενήσει».
Ο λόγος για τον Παναγιώτη Βλαστό, χάριν του οποίου εκτυλίσσεται ένα απίστευτο «γαϊτανάκι» μεταγωγών με αφορμή τη δίκη του, η οποία διεξάγεται στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, ακριβώς απέναντι δηλαδή από τον χώρο κράτησης των αντρών.
Κι αφού δεν έχουν τι να τον κάνουν, τον μετάγουν στην Αθήνα λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης και πότε τον… αδειάζουν στο Πειθαρχείο του Μεταγωγών στην Πέτρου Ράλλη και πότε στη… ΓΑΔΑ!
Τη δε επόμενη ημέρα που είναι η δίκη κινητοποιείται για άλλη μια φορά μια τεράστια αυτοκινητοπομπή με πάνοπλους αστυνομικούς προκειμένου να τον μεταφέρει στο ακροατήριο.
Τα «πηγαινέλα» Βλαστού ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα με την εκφώνηση της μεγάλης δίκης (μόνο οι καταγεγραμμένες από τον κοριό συνομιλίες ανέρχονται στις… 227.238 ), που αναμένεται να διαρκέσει μήνες, και στην οποία κατηγορείται ότι από κοινού με τον Γιάννη Σκαφτούρο διηύθυναν εγκληματική οργάνωση που εκβίαζε καταστηματάρχες για προστασία, τοποθετούσε εκρηκτικούς μηχανισμούς σε μαγαζιά της νύχτας κ.ά. Μαζί τους δικάζονται δεκαοκτώ ακόμα άτομα, τα οποία φέρονται ως μέλη της ομάδας και αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.
Από την έναρξη της δίκης ο Βλαστός μεταφέρεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από τις φυλακές Τρικάλων όπου κρατείται (κι απ’ όπου είχε αποπειραθεί ανεπιτυχώς να αποδράσει τον περασμένο Φλεβάρη) αλλά όπως καταγγέλλει, παρά τη σχετική εισαγγελική παραγγελία, η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού, κατά παράβαση καθήκοντος, δεν τον δέχεται.
Μέσω των συνηγόρων του, Φραγκίσκου Ραγκούση και Αδαμαντίας Αγγελέτου, αφού υπέβαλε σχετική αναφορά στη διευθύντρια του Κορυδαλλού, από την οποία δεν έλαβε απάντηση, απευθύνει έγγραφο αίτημα στον υπουργό Δικαιοσύνης, τον οποίο καλεί να δει την περίπτωσή του και ως δικαστής, καταγγέλλοντας «βάναυση μεταχείριση, και παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου».
«Δικάστε με γι’ αυτό που έπραξα»
«Κύριε Υπουργέ, αναφέρει, με πλήρη περιφρόνηση των αρχών και αξιών που προβλέπονται και κατοχυρώνονται από το άρθρο 2 του Συντάγματος αλλά και από τις διεθνείς συμβάσεις, δίκην ζώου, μεταφέρθηκα από το κατάστημα κράτησης Τρικάλων στο Μεταγωγών, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της δίκης μου.
»Μολονότι είχα ζητήσει πριν μήνες με αίτησή μου, λόγω της σοβαρότητας της δίκης, του όγκου της δικογραφίας και της αναγκαιότητας συχνής επικοινωνίας με τους δικηγόρους μου, τη μεταγωγή στις Φυλακές Κορυδαλλού και την παραμονή μου σε αυτές μέχρι το πέρας της, διαψεύστηκα οικτρά, τόσο εγώ όσο και οι δικηγόροι μου, σχετικά με την ύπαρξη ελπίδας για την προστασία των δικαιωμάτων μου».
«Ετσι -συνεχίζει- χωρίς να μπορώ να φροντίσω τον εαυτό μου, για να παρουσιαστώ με ευπρέπεια στο Δικαστήριο, οδηγήθηκα σε αυτό, απευθείας μετά την αναίτια παραμονή μου στο Πειθαρχείο του Μεταγωγών, όπου εκεί συνάντησα τους δικηγόρους μου, προκειμένου να επικοινωνήσω μαζί τους για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου.
»Διερωτώμαι λοιπόν, εάν η μέθοδος αυτή, που δεν γνωρίζω τους λόγους που υπαγορεύεται, αποτελεί ένα ακόμη βασανιστήριο και μεταχείριση απάνθρωπη κρατουμένου, που χρόνια τώρα φωνάζει προς όλες τις κατευθύνσεις: “δικάστε με για αυτά που έπραξα και όχι με κατασκευές αυθαίρετων κατηγορητηρίων”.
»Επειδή -υπογραμμίζει- ο κρατούμενος έχει δικαίωμα άμεσης και τακτικής επικοινωνίας με τους συνηγόρους του, σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, έτι περισσότερο όταν πρόκειται για τέτοιες σοβαρές υποθέσεις, ζητώ:
* Την άμεση εφαρμογή της εισαγγελικής παραγγελίας του Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά, προκειμένου να μεταφερθώ εκεί όπου διατάσσει, όπου και να παραμείνω καθ’ όλη τη διάρκεια εκδίκασης της υποθέσεώς μου.
* Να διαταχθεί έρευνα σχετικά με το ποιος αποφάσισε και για ποιους λόγους να με μεταχειριστούν με τον τρόπο που έπραξαν, και γιατί δεν οδηγήθηκα άμεσα, ως έπρεπε, στη Φυλακή Κορυδαλλού».
«Κύριε Υπουργέ -καταλήγει- με την ιδιότητά σας, πρωτίστως όμως με την ιδιότητα του Δικαστή, παρακαλώ την άμεση παρέμβασή σας για την επίλυση του πολλαπλώς ζημιογόνου για την υγεία μου, τόσο σωματική όσο και ψυχική, και για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μου, προβλήματος».