26/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεκίνησε η δίκη για τον θάνατο δύο πελατών του ξενοδοχείου «Νεφέλη»

Είχαν χάσει τη ζωή τους από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα.
      Pin It

Είχαν χάσει τη ζωή τους από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Κάτω από συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα και με την παρουσία πολλών μαυροντυμένων συγγενών στην αίθουσα του Γ' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε χθες η δίκη τριών κατηγορουμένων για τον θάνατο δύο νέων ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους στα δωμάτια 401 και 501 του πολυτελούς ξενοδοχείου «Νεφέλη», στην περιοχή Πανοράματος, από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα, το 2009.

 

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν χθες ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου και ένας πραγματογνώμων που δεν διέγνωσε έγκαιρα τη διαρροή, ενώ παρίσταται διά πληρεξουσίου δικηγόρου ο κατασκευαστής του συστήματος θέρμανσης. Οι τρεις κατηγορούμενοι βαρύνονται κατά περίπτωση με τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια και της κατασκευής αυθαιρέτου.

 

Οι δύο θάνατοι, ενός 28χρονου κι ενός 27χρονου, πελατών του ξενοδοχείου, σημειώθηκαν αντίστοιχα στις 4 και 5 Νοεμβρίου του 2009. Αρχικά, έχασε τη ζωή του ο 28χρονος κι επιτόπου κλήθηκαν αστυνομία, ιατροδικαστής κι ο κατηγορούμενος πραγματογνώμων. Καθώς όμως ο τελευταίος δεν διαπίστωσε τη διαρροή δηλητηριώδους μονοξειδίου του άνθρακα από το σύστημα θέρμανσης και ο θάνατος επήλθε από πνευμονικό οίδημα, υπήρξε υποψία για χρήση ναρκωτικών κι η έρευνα δεν συνεχίστηκε.

 

Την επόμενη μέρα, ωστόσο, άλλος ένας νέος άνθρωπος βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του υπό τις ίδιες συνθήκες και τότε έγιναν μετρήσεις με ειδικό μηχάνημα από ειδικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που αμέσως σήμανε συναγερμό εκκένωσης του ξενοδοχείου λόγω της διαρροής από το σύστημα θέρμανσης. Αργότερα έγινε γνωστό ότι είχε βουλώσει η μία από τις τρεις καμινάδες του κτιρίου, με αποτέλεσμα το δηλητηριώδες αέριο να μπαίνει από τους αεραγωγούς στα δωμάτια. «Από την αρχή κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το ξενοδοχείο. Μιλώντας στο τηλέφωνο με τον αρραβωνιαστικό μου, που δεν είχε προβλήματα υγείας, μου παραπονέθηκε για μια δυσφορία. Εκτοτε του τηλεφώνησα στο κινητό πολλές φορές, αλλά δεν τον σήκωνε. Ανησύχησα. Παρακαλούσα επί ώρες με επανειλημμένα τηλεφωνήματα στη ρεσεψιόν ν' ανοίξουν το δωμάτιο και να μπουν μέσα, αλλά δεν το έκαναν. Επέδειξαν απαράδεκτη αδιαφορία. Στο τέλος μού είπαν ψυχρά: «Κυρία μου, ο μνηστήρας σας είναι νεκρός στο πάτωμα του δωματίου του» και μου έκλεισαν το τηλέφωνο. Αν επρόκειτο για ζώο ίσως είχαν επιδείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον» είπε κλαίγοντας η μνηστή του ενός εκ των δύο αδικοχαμένων νέων.

 

Κατηγορηματικός στην κατάθεσή του ήταν και ο πραγματογνώμων του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, που συνέταξε την τελική πραγματογνωμοσύνη. «Χρειάστηκε να ξηλώσουμε μια εντοιχισμένη ντουλάπα για να διαπιστώσουμε τη διαρροή, αλλά η μία από τις τρεις καμινάδες του συστήματος θέρμανσης ήταν εμφανώς βουλωμένη. Αν κανείς είχε αποκλείσει όλα τ' άλλα, από διαρροή ρεύματος κ.λπ., λογικά στο ίδιο σημείο θα κατέληγε. Αλλωστε κι εμείς, όταν πληροφορηθήκαμε ότι ο θάνατος οφειλόταν σε μονοξείδιο του άνθρακα, αμέσως υποπτευθήκαμε τι είχε συμβεί…» ανέφερε.

 

Η δίκη διακόπηκε για να συνεχιστεί σήμερα.

 

Scroll to top