Κονδύλια 4,3 δισ. ευρώ προέβλεπε για τη χώρα μας το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο την τελευταία εξαετία. Οι κυβερνήσεις όμως απορρόφησαν μόνο το… 49%
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά
Θλιβερό και εξοργιστικό… Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας 6ετίας να απορροφήσουν ούτε το 50% των κονδυλίων που αντιστοιχούν στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Στην Ελλάδα, λοιπόν, του 1.500.000 ανέργων κάνουμε δώρο πάνω από 2 δισ. ευρώ στον κοινοτικό προϋπολογισμό (βλέπε Γερμανία), λόγω ανικανότητας των κομμάτων Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ που κυβερνούν ακόμη και σήμερα τη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το ποσό που δικαιούνταν να εισπράξει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη διάρκεια του ΕΣΠΑ 2007-2013 ήταν 4.312.800.403 ευρώ. Και μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2013 η χώρα μας είχε απορροφήσει από το ποσό αυτό μόνο το… 49%. Με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς, τα ποσά που αναλογούν στα κράτη-μέλη και δεν χρησιμοποιούνται επιστρέφουν στις χώρες που έχουν καθαρή συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Με άλλα λόγια στη Γερμανία, η συμμετοχή της οποίας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ανέρχεται στο 30%. Νέο success story της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Βρούτση…
Οι άλλες μνημονιακές χώρες
Φυσικά, καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα έχουν οι άλλες μνημονιακές χώρες ή αυτές που έχουν μεγάλη ανεργία. Η Ισπανία έχει εισπράξει από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά την περίοδο 2007-2013 το 54% του ποσού που της αντιστοιχεί, η Ιρλανδία το 62% και η Πορτογαλία το 76%. Μόνον η Κύπρος έχει χειρότερη επίδοση από την Ελλάδα (38%), αλλά το ποσό που δικαιούται η Λευκωσία ανέρχεται σε 119,7 εκατομμύρια, ενώ για την Ελλάδα και τις άλλες μνημονιακές χώρες ανέρχεται σε δισ. ευρώ.
Η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις απορροφήσεις των κρατών-μελών από το Ταμείο με αφορμή την απόφασή της να θεσπίσει 5 δράσεις στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων προς όφελος των πολιτών, της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ε.Ε. Υπενθυμίζοντας ότι «το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία είναι θεμελιώδες δικαίωμα και αποτελεί την πεμπτουσία της ιδιότητας του πολίτη της Ε.Ε.» (μια απάντηση στην ανόητη πρωτοβουλία υπουργών Εσωτερικών μιας ομάδας κρατών-μελών να θέσουν θέμα Ελλάδας στη λειτουργία της Συνθήκης Σένγκεν) η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να κάνουν πλήρη χρήση των πόρων του Ταμείου και θεσπίζει τις ακόλουθες δράσεις:
1. Πάταξη των εικονικών γάμων: Η Επιτροπή θα συνδράμει τις εθνικές αρχές να εφαρμόσουν τους κανόνες της Ε.Ε. που τους επιτρέπουν να καταπολεμούν δυνητικές καταχρήσεις του δικαιώματος στην ελεύθερη κυκλοφορία με την προετοιμασία ενός εγχειριδίου για την πάταξη των εικονικών γάμων.
2. Εφαρμογή κανόνων για τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης σε επίπεδο Ε.Ε.: Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη-μέλη με σκοπό να διασαφηνίσει τη «δοκιμασία συνήθους κατοικίας» που χρησιμοποιείται στους κανόνες της Ε.Ε. για τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλειας, στο πλαίσιο ενός πρακτικού οδηγού που θα εκπονηθεί έως τα τέλη του 2013. Τα αυστηρά κριτήρια της δοκιμασίας αυτής εξασφαλίζουν ότι οι πολίτες που δεν εργάζονται δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση σε άλλο κράτος-μέλος, παρά μόνον αν έχουν πραγματικά μετατοπίσει το κέντρο των συμφερόντων τους στο εν λόγω κράτος (για παράδειγμα, η οικογένειά τους ζει εκεί).
3. Αντιμετώπιση των προκλήσεων σχετικά με την κοινωνική ένταξη – Παροχή συνδρομής προς τα κράτη-μέλη για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την επίτευξη της κοινωνικής ένταξης: Από την 1η Ιανουαρίου 2014, τουλάχιστον το 20% των κονδυλίων του Ταμείου θα δαπανάται για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της φτώχειας σε κάθε κράτος-μέλος.
4. Προώθηση των ανταλλαγών βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης: Η Επιτροπή θα βοηθήσει τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να ανταλλάσσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχουν αποκτήσει σε επίπεδο Ε.Ε. για την καλύτερη αντιμετώπιση των σχετικών με την κοινωνική ένταξη προκλήσεων. Εως τα τέλη του 2013 η Επιτροπή θα εκπονήσει μελέτη για την αξιολόγηση του αντίκτυπου από την ελεύθερη κυκλοφορία σε έξι μεγάλες πόλεις. Τον Φεβρουάριο του 2014 θα καλέσει τους/τις δημάρχους να συζητήσουν τις προκλήσεις και να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές.
5. Εξασφάλιση της εφαρμογής στην πράξη των κανόνων της Ε.Ε. σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία: Η Επιτροπή θα καταρτίσει, έως τα τέλη του 2014, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Διαδίκτυο που θα βοηθήσει το προσωπικό των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης να κατανοήσει πλήρως και να εφαρμόσει τα δικαιώματα που απορρέουν από την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της Ε.Ε. Σήμερα το 47% των πολιτών της Ε.Ε. δηλώνει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όταν πηγαίνει να ζήσει σε άλλη χώρα της Ε.Ε. οφείλονται στο γεγονός ότι οι υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι επαρκώς εξοικειωμένοι με τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. σε θέματα ελεύθερης κυκλοφορίας.