13/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετ' εμποδίων… e – εκλογές

      Pin It

Της Αννας Ανδριτσάκη

Οι εκλογές για την ανάδειξη των περιβόητων συμβουλίων διοίκησης στα ΑΕΙ συνεχίζονται και το κλίμα οξύνεται. Η χθεσινή επεισοδιακή έναρξη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών –που παρατείνεται μέχρι σήμερα- συμπληρώνει τον μακρύ κατάλογο των αντιδράσεων, ενώ η συγκρότηση συμβουλίων στα περισσότερα πανεπιστήμια (απομένουν τέσσερα) δεν αποκλιμάκωσε την ένταση η οποία έχει προκαλέσει έως και εμφυλιoπολεμικές τάσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα, προδιαγράφοντας την επόμενη μέρα στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

 

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένα από τα προπύργια των κινητοποιήσεων κατά του νόμου για τα ΑΕΙ, οι δράσεις παρεμπόδισης ήταν αναμενόμενες και μαζικές. Πρωταγωνιστούν οι φοιτητές, μερίδα των οποίων χθες μπήκε στο κέντρο των υπολογιστικών συστημάτων του ιδρύματος και προέβη σε κατάληψη η οποία προκάλεσε τη διακοπή της λειτουργίας του πανεπιστημιακού δικτύου.

 

Ωστόσο συμπαρίστανται ή και συμμετέχουν τόσο μέλη ΔΕΠ όσο και διοικητικοί υπάλληλοι οι οποίοι μάλιστα, χθες, είχαν απεργία και γενική συνέλευση σε χώρο του πανεπιστημίου.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορευτικής Επιτροπής, αν και δεν κατονομάζεται η δράση, επισημαίνεται ότι «στις 9.45 προέκυψε καθολική διακοπή της λειτουργίας του πανεπιστημια­κού δικτύου από βίαιη ενέργεια» η οποία, πάντως, δεν εμπόδισε τη συνέχιση της διαδικασίας, αφού αποφασίστηκε η παράτασή της για 24 ώρες (μέχρι σήμερα στις 18.00) και «εάν χρειαστεί θα δοθεί και νέα παράταση».

 

Κατά τ' άλλα, σύμφωνα πάντα με την επιτροπή, «οι ψήφοι που έχουν κατατεθεί, ισχύουν», ενώ τα μέλη ΔΕΠ «μπορούν να ψηφίσουν και από οποιοδήποτε σημείο εκτός του πανεπιστημίου, αρκεί να έχουν μαζί τους τον προσωπικό τους απόρρητο σύνδεσμο».

 

Την ίδια στιγμή, η ΠΟΣΔΕΠ ζητεί συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας ώστε να συζητήσουν για τις προωθούμενες συγχωνεύσεις-καταργήσεις ΑΕΙ αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, όπως «οι προωθούμενες ανορθολογικές και ατεκμηρίωτες συγχωνεύσεις ερευνητικών κέντρων, η κατάλυση των εργασιακών σχέσεων ερευνητών και λοιπών εργαζομένων και η περαιτέρω μείωση των προϋπολογισμών των εμπλεκόμενων ΑΕΙ».

Scroll to top