Του Κώστα Τσάβαλου
Αγεφύρωτο παραμένει ακόμα το δημοσιονομικό χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση και τρόικα, μια εβδομάδα πριν από την επιστροφή (στις 2 Δεκεμβρίου) των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μπορεί να υποχώρησαν ελαφρώς από τις αρχικές εξωφρενικές απαιτήσεις τους για μέτρα τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της αναπλήρωσης των 650 εκατ. ευρώ που εκκρεμούν λόγω της μη υλοποίησης της επιβολής της εισφοράς 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων, καθώς και της μείωσης των στρατιωτικών συντάξεων), επιμένουν ωστόσο σε μέτρα κοντά στα 2 δισ. ευρώ, όταν η νέα «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης βρίσκεται στα 1,3 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά επείγεται να βρεθεί λύση στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, ημερομηνία διεξαγωγής του τελευταίου eurogroup του έτους, χωρίς τη λήψη οριζόντιων μέτρων τα οποία θα οδηγούσαν σε μείωση μισθών, συντάξεων και αύξησης φόρων.
Εντός της εβδομάδας η ελληνική πλευρά πρόκειται να αποστείλει στην τρόικα το «πακέτο» των διαρθρωτικών μέτρων για την κάλυψη του κενού, θέμα για το οποίο ενημερώθηκε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τον Γιάννη Στουρνάρα. «Θα βρούμε τη λύση, αυτό πρέπει να γίνει» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντηση, δίνοντας το στίγμα των εξελίξεων. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για: το δημοσιονομικό κενό, τις απολύσεις, τους πλειστηριασμούς, τις αμυντικές βιομηχανίες, τον νέο φόρο ακινήτων, το ασφαλιστικό και το εργασιακό.
Στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξασφαλίσει ότι στην έκθεση της τρόικας προς το eurogroup θα γίνεται αναφορά σε «σημαντική πρόοδο» της Ελλάδας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου πριν η Ελλάδα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. Για τους πλειστηριασμούς η κυβέρνηση προτείνει να ισχύσει για ακόμη ένα χρόνο η προστασία της κύριας κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ και να μπει τέλος από την 1η Ιανουαρίου 2014 στο καθεστώς της προστασίας των εξοχικών, των εμπορικών καταστημάτων και των γραφείων. Για το δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν αντιπρόταση με κοστολογημένες παρεμβάσεις στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οριζόντια μέτρα. Στο μέτωπο της φορολογίας ακινήτων με τις αλλαγές που επήλθαν στο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων άνοιξε «τρύπα» στις προσδοκώμενες εισπράξεις 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας (200 εκατ. για την κυβέρνηση, τα οποία θα καλυφθούν από το ΠΔΕ).