iliosporoi

27/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (30/11-13/12)

Ενα «Ζιζάνιο» μεγαλώνει στον Πύργο

Ο ιστορικός πια θεσμός εκσυγχρονίστηκε, εξαπλώθηκε μέχρι το... Μεσολόγγι και από ταινίες, άλλο τίποτα. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η πίστη του ότι το σινεμά βοηθάει τη δημιουργικότητα των παιδιών και πλάθει ανθρώπους με αγάπη για τον άνθρωπο και με κατανόηση για τον «άλλο».
      Pin It

Ο ιστορικός πια θεσμός εκσυγχρονίστηκε, εξαπλώθηκε μέχρι το… Μεσολόγγι και από ταινίες, άλλο τίποτα. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η πίστη του ότι το σινεμά βοηθάει τη δημιουργικότητα των παιδιών και πλάθει ανθρώπους με αγάπη για τον άνθρωπο και με κατανόηση για τον «άλλο»

 

"Τα πάνω-κάτω"Οι καιροί αλλάζουν. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους εκσυγχρονίστηκε -για παράδειγμα, η περίφημη εφημεριδούλα «Ζιζάνιο», στην οποία δημοσιεύονται καθημερινά τα νέα της διοργάνωσης, έγινε πια το ιντερνετικό «Zizanio News», ενώ υπάρχει και το «Zizanio Live», ένα επίσης καθημερινό εξάωρο ζωντανό πρόγραμμα, αλλά και κάθε βράδυ το δημοφιλές «Daily News».

 

Επίσης, το φεστιβάλ, που εξακολουθεί να έχει την έδρα του στον Πύργο, φέτος, 16η χρονιά λειτουργίας του, εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις της Ηλείας (Αμαλιάδα, Λεχαινά, Γαστούνη, Ζαχάρω κ.α.), στην Αχαΐα (Πάτρα και Αίγιο), ακόμα και στο απέναντι Μεσολόγγι. Πέρυσι είχε τεράστια οικονομικά προβλήματα. Φέτος, μάλλον τα κατάφερε ο διευθυντής του, ο αφοσιωμένος Δημήτρης Σπύρου. Το πρόγραμμα είναι υπερβολικά πλούσιο. Τα παιδιά, όχι μόνο της περιοχής, αλλά και όλης της Ελλάδας (αφού προβάλλονται 185 ταινίες από 147 σχολεία της χώρας) θα το καταδιασκεδάσουν για μια ακόμα φορά.

 

Δεν είναι, φυσικά, ένα φεστιβάλ βασισμένο μόνο σε ερασιτεχνικές δημιουργίες. Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, που θα γίνει στον Πύργο από 30 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου, θα προβληθούν 61 ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και κινουμένων σχεδίων (μεγάλου και μικρού μήκους) από 44 χώρες όλου του κόσμου.

 

"Κροκόδειλοι χωρίς γκέμια"Ολες τους απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους και αυτά έχουν στο επίκεντρό τους. Το φεστιβάλ, πιστό στις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCO, επιλέγει ταινίες που εμπνέονται από αγάπη για τον άνθρωπο, τη ζωή και τη φύση, που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν κριτική και δημιουργική σκέψη και, κυρίως, κατανόηση για τις διαφορετικές κουλτούρες. Αποκλείονται, δηλαδή, ταινίες που προωθούν τον πόλεμο, τη βία, τον ρατσισμό και τον σεξισμό.

 

Παράλληλα με το φεστιβάλ θα γίνει στον Πύργο και η 13η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio αποκλειστικά με ταινίες που έχουν γυρίσει παιδιά και νέοι από 7 έως 20 χρόνων από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Εδώ εντάσσονται και οι ταινιούλες από μαθητές των σχολείων μας. Τα παιδιά έχουν ευρύτερο ρόλο στη διοργάνωση: συμμετέχουν σε κριτικές επιτροπές, φτιάχνουν ταινίες σε ειδικά εργαστήρια (σκηνοθεσίας, μοντάζ, σεναρίου, φωτογραφίας, κινουμένων σχεδίων κ.λπ.). Οι παράλληλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν ακόμα θεατρικές εκπαιδευτικές δράσεις, λογοτεχνικές εκδηλώσεις, μουσικές παραστάσεις κ.ά.

 

Κι αν το φεστιβάλ τελειώνει στις 7 Δεκεμβρίου, μέχρι τις 13 του μήνα, στον Πύργο και στις άλλες πόλεις που ήδη αναφέραμε, θα συνεχίσουν να προβάλλονται αφιερώματα. Ανάμεσά τους: «Τα παιδιά στις ταινίες του Τριφό», «Ο πόλεμος μέσα από τα μάτια των παιδιών» (για τους 63 νέους 14 έως 25 ετών από τα Προσφυγικά της Πάτρας, που εκτελέστηκαν από τους ναζί τον Δεκέμβριο του 1943), «Zoom in European Children’s Films», «Υoung European Creation on Tour» (κινούμενα σχέδια χωρίς λόγια για παιδιά ηλικίας 6 ώς 11 ετών, σε συνεργασία με το γαλλικό φεστιβάλ Cine Jeune), «Rainbow» (ένα εργαλείο για εκπαιδευτικούς σε θέματα διαφορετικότητας και αυτοπροσδιορισμού) και «Στα ίχνη της νέας διασποράς» (μικρά ντοκιμαντέρ της διαδικτυακής πλατφόρμας New Diaspora, με ιστορίες νέων ανθρώπων που αποφάσισαν να μετακομίσουν στο εξωτερικό).

 

INFO: Το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Camera Zizanio διοργανώνονται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Πύργου και το Νεανικό Πλάνο με την οικονομική στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.

 

Β.Γεωργ.

 

Scroll to top