Του Κώστα Τσάβαλου
Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας το νομοσχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει από το νέο έτος το Εκτακτο Ειδικό Τέλος που επιβάλλεται στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνουν ιδιοκτήτες με περιουσίες αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Η κυβέρνηση, για να κάμψει τις αντιδράσεις βουλευτών των δύο κομμάτων που τη στηρίζουν, και να καταφέρει την ψήφιση του νομοθετήματος, θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την «έκπτωση» των 250 εκατομμυρίων ευρώ που έγινε στον αρχικό «λογαριασμό» των 2,9 δισ. ευρώ. Το τελευταίο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει έσοδα 2,65 δισ. ευρώ, μετά τις «διορθώσεις» που έγιναν στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Με τον νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), το έκτακτο τέλος που επιβλήθηκε στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα πριν από τρία χρόνια μετασχηματίζεται σε έναν μόνιμο επαχθή φόρο, για όλα τα ακίνητα, με πολλαπλάσια επιβάρυνση, σε σχέση με αυτήν που είχαν τα ακίνητα πριν από μία πενταετία. Περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώνουν κάθε χρόνο για τις ιδιοκτησίες τους τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ, στο όνομα των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το προωθούμενο νομοθέτημα, το μεγαλύτερο φορολογικό φορτίο θα κληθούν να σηκώσουν:
* Οι ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων (κυρίως μονοκατοικιών), οι κάτοχοι χωραφιών (που σήμερα είναι αφορολόγητα) αλλά και οι αρδευόμενες εκτάσεις σε όλη τη χώρα.
Σήμερα οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν μόνο το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακίνητων της ΔΕΗ για τις μονοκατοικίες τους. Με το νέο καθεστώς φορολόγησης όμως: επιβάλλεται ο ΕΝΦΙΑ στις μονοκατοικίες αλλά και στα οικόπεδα στα οποία έχουν ανεγερθεί οι μονοκατοικίες. Επιβάλλεται επίσης και στα αγροτεμάχια, τα οποία σήμερα φοροαπαλλάσσονται.
* Οι ιδιοκτήτες αναξιοποίητων, ξενοίκιαστων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, γιαπιών και οικοδομών, στα οποία θα επιβληθεί φόρος, τη στιγμή που τα ακίνητα αυτά δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 500 ευρώ ανά τ.μ. ο βασικός φόρος διαμορφώνεται στα 2 ευρώ από 2,3 ευρώ στο προηγούμενο σχέδιο και έναντι 2,55 ευρώ στο «χαράτσι». Ο ανώτατος συντελεστής των 13 ευρώ επιβάλλεται για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 5.001 ευρώ ανά τετραγωνικό (στο «χαράτσι» ο συντελεστής ήταν 13,6 ευρώ), έναντι 30 ευρώ στο αρχικό σχέδιο.
Ο συμπληρωματικός φόρος
Οσοι έχουν ακίνητη ιδιοκτησία αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν και συμπληρωματικό φόρο. Από τα 2,65 δισ. ευρώ που εκτιμάται πως θα αποδώσει ο συνδυασμός Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και συμπληρωματικού φόρου τύπου ΦΑΠ, τα 660 εκατ. ευρώ αφορούν επιβαρύνσεις που θα επωμιστούν αποκλειστικά μόνον όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.
Το αφορολόγητο όριο αυξάνεται από τα 200.000 ευρώ φέτος σε 300.000 ευρώ, οι συντελεστές αυξάνονται από πέντε σε έξι, με μεγαλύτερη προοδευτικότητα, ενώ ο ανώτατος συντελεστής παραμένει 1%, για περιουσίες αντικειμενικής αξίας άνω των 800.000 ευρώ. Οσον αφορά τα νομικά πρόσωπα, οι συντελεστές του ΦΑΠ μειώνονται από 0,6% και 0,3% σε 0,5% και 0,25% αντίστοιχα.