Pin It

«Χιλιάδες νοικοκυριά και νομοταγείς πολίτες πασχίζουν να πωλήσουν τα ακίνητά τους για να πληρώσουν τον ΦΑΠ που έχει οκταπλασιαστεί» ανέφερε η βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ.

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

Με τη σφοδρή κριτική της Ντόρας Μπακογιάννη και άλλων «γαλάζιων» βουλευτών προς τον Γ. Στουρνάρα για τα ζητήματα της φορολογίας ολοκληρώθηκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η επεξεργασία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014. Ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ωστόσο ότι είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να χαλαρώσει η πολιτική της λιτότητας.

 

Τον τόνο στη χθεσινή συνεδρίαση έδωσε η τοποθέτηση της βουλευτού Επικρατείας της Ν.Δ. Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία αποδόμησε τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι θα αποδειχτεί αντιαναπτυξιακός λόγω της υπερβολικής φορολόγησης που επιβάλλει. «Φτάνουμε στα όρια αντοχής των επιχειρήσεων. Εξαντλούνται οι ελάχιστες αποταμιεύσεις και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Η μεσαία τάξη καταρρέει. Χιλιάδες νοικοκυριά και νομοταγείς πολίτες πασχίζουν να πωλήσουν τα ακίνητά τους πάση θυσία για να πληρώσουν τον ΦΑΠ που έχει οκταπλασιαστεί» επισήμανε σε υψηλούς τόνους η κ. Μπακογιάννη

 

Αντιπρότεινε μάλιστα να μειωθούν κατά 1 δισ. ευρώ οι προβλέψεις για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και το εν λόγω ποσό να εισπραχθεί από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καυσίμων.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος σχολίασε ότι «δεν πάνε καλά οι αποκρατικοποιήσεις και οι εκτιμήσεις είναι απαισιόδοξες». «Η μετάβαση στο λιγότερο κράτος μού φάνηκε πολύ ήπια» πρόσθεσε και υπενθύμισε ότι «ο κ. Στουρνάρας ήταν από αυτούς που κατηγορούσαν την ήπια προσαρμογή της κυβέρνησης Καραμανλή».

 

Ο Αργ. Ντινόπουλος διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι «εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυραίοι που αγωνίστηκαν να φτιάξουν ένα σπίτι, το έχουν ήδη πληρώσει εκατοντάδες φορές» και χαρακτήρισε τον επικείμενο φόρο ακινήτων «άδικο».

 

Υπερασπιζόμενος την άποψή του, ότι… δεν υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα, ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε στην Ντόρα Μπακογιάννη ότι οι φόροι στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη Eurostat, ανήλθαν το 2012 στο 22,8%, ενώ ο μέσος όρος της ευρωζώνης (ΕΖ) είναι 25,7%, δηλαδή 3% υψηλότερα έναντι της χώρας μας.

 

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι ακόμα μακρύς» και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η χώρα σύντομα «θα ακολουθήσει τον δρόμο άλλων χωρών της ΕΖ που κλήθηκαν να εκτελέσουν ευκολότερα αλλά παρόμοια προγράμματα και τα ολοκλήρωσαν επιτυχώς». Απέφυγε πάντως να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξόδου από το Μνημόνιο.

 

Στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι «υπό ομαλές συνθήκες θα απαιτούνταν ίσως μια περισσότερο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Ομως αν η Ελλάδα παρασυρθεί σήμερα σε δημοσιονομική χαλάρωση, θα εξαφανίσει άμεσα κάθε προοπτική, όχι μόνο βραχυπρόθεσμης αλλά και μεσομακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης».

 

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ακόμη ότι «το δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι αδιαπραγμάτευτος στόχος» και πως το 2014 η Ελλάδα «από χώρα σε κρίση, οδηγείται σε ανάκαμψη».

 

«Ενδοοικογενειακές μνημονιακές διενέξεις»

 

Λαμβάνοντας τον λόγο αμέσως μετά, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) αναφέρθηκε σκωπτικά σε «ενδοοικογενειακές διενέξεις των μνημονιακών» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που όλοι έχουν ομολογήσει ότι είναι λάθος και δεν έχει καμία προοπτική. Μίλησε για «εικονικό προϋπολογισμό» και χαρακτήρισε το πρωτογενές πλεόνασμα «κοροϊδία, με ληξιπρόθεσμες οφειλές 6,2 δισ. ευρώ και περιορισμό της επιστροφής φόρων».

 

Η κοινοβουλευτική «μάχη» του προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί με την καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

 

Υπενθυμίζεται ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, Χ.Α.) έχει ταχθεί κατά, όπως και η νεοσύστατη κοινοβουλευτική ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών.

 

Scroll to top