Επεισοδιακή η συνεδρίαση για την τροπολογία Γεωργιάδη, που πέρασε τελικά με 164 ψήφους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε «ναι στα τέσσερα άρθρα και όχι στο πέμπτο»
Του Χάρη Ιωάννου
Σε ένα πρωτοφανές επικοινωνιακό σόου που ευτελίζει το Κοινοβούλιο στα μάτια της κοινής γνώμης επιδόθηκαν χθες κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή την τροπολογία που μειώνει τις τιμές σε ορισμένα φάρμακα. Η ρύθμιση υπερψηφίστηκε, χωρίς τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από μια επεισοδιακή συνεδρίαση, όπου κυριάρχησαν οι φωνασκίες και οι έντονες αντεγκλήσεις, κατά παράβαση κάθε διαδικασίας και κοινοβουλευτικής δεοντολογίας.
Το θέμα, που είχε προκαλέσει ιδιαίτερη ένταση μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Π. Κουρουμπλή, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του Αδ. Γεωργιάδη, προκαλώντας «πόλεμο» δηλώσεων για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Στη συνέχεια αποφασίστηκε διακομματικά να γίνει η ονομαστική ψηφοφορία σχεδόν μία εβδομάδα αργότερα, ενώ την Τρίτη παρενέβη μέσω συνέντευξης Τύπου και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας.
Χθες λίγο πριν από την έναρξη της προγραμματισμένης ψηφοφορίας στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ διά του κ. Κουρουμπλή ανακοίνωσε ξαφνικά ότι το κόμμα του είναι τελικά θετικό στα τέσσερα από τα πέντε άρθρα της τροπολογίας και διαφωνεί μόνο με το τελευταίο σημείο που αναφέρεται στα φάρμακα. Ο προεδρεύων Γ. Τραγάκης υπενθύμισε ωστόσο ότι οι τροπολογίες ψηφίζονται ολόκληρες και όχι ανά άρθρο. Τα τέσσερα άρθρα αφορούν θέματα συγχώνευσης περιφερειακών νοσοκομείων και παροχή κινήτρων σε επικουρικούς γιατρούς που θα υπηρετούν σε νησιά.
Στη συνέχεια επικράτησε πανδαιμόνιο, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να φωνάζουν εκτός μικροφώνου και να προσπαθούν να μπλοκάρουν τη διαδικασία. Η Ο. Γεροβασίλη που είχε οριστεί ως ψηφολέκτης κατέβηκε από την έδρα και τη θέση της πήρε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ). Κατά την ανάγνωση των ονομάτων, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί για μονολεκτική απάντηση («ναι», «όχι», «παρών») έλεγαν «ναι στο 1 έως 4 και όχι στο 5», με το προεδρείο να προσπαθεί να εξηγήσει ότι η ψηφοφορία διεξάγεται με συγκεκριμένο τρόπο, καταμετρώντας τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ ως «όχι».
Αντεγκλήσεις
Για περισσότερο από δύο ώρες στην αίθουσα της Ολομέλειας επικράτησε πανδαιμόνιο. Στις επίμονες φωνές της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο κ. Τραγάκης παρατήρησε: «Γιατί προκαλείτε συνεχώς;». Λάδι στη φωτιά έριξε και η εριστική αποστροφή του έτερου ψηφολέκτη Δ. Τζαμτζή (Ν.Δ.), μετά τις φωνές του Γ. Πάντζα (ΣΥΡΙΖΑ): «Καθίστε κάτω για να μην πάθετε κανένα εγκεφαλικό».
Επειδή η κατάσταση είχε εκτραχυνθεί στη θέση του προέδρου ανέβηκε ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να μη χαλά την εικόνα του Κοινοβουλίου για ανύπαρκτα διαδικαστικά θέματα».
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ διά του Π. Λαφαζάνη ήταν να καταθέσει ένα έγγραφο, με το οποίο καταγγέλλει ότι η ψηφοφορία είναι «παράνομη και αντισυνταγματική, επειδή συμπεριλαμβάνονται αυθαίρετα πέντε διαφορετικά άρθρα. Νόμιμο αποτέλεσμα δεν υπάρχει, δεν θα γίνει ανεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ η φαλκίδευση της ψήφου μας».
Το έγγραφο δεν άφησε ασχολίαστο ο Αδωνις Γεωργιάδης: «Φανταστείτε μια φαρμακευτική εταιρεία, που δεν θέλει να μειωθούν οι τιμές, να εκμεταλλευτεί όσα λέτε εδώ για παρανομίες και να προσφύγει στα δικαστήρια. Δεν υπονοώ ότι παίζετε κάποιο παιχνίδι. Προφανώς σας ξέφυγε».
Ακολούθησε μετά το τέλος της ψηφοφορίας, με πρωτοβουλία του Β. Μεϊμαράκη και κατά παράβαση του Κανονισμού, νέος γύρος αντεγκλήσεων. Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για «μπρος – πίσω» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και χαρακτήρισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ «μη αξιοπρεπή κοινοβουλευτικά». «Πώς είναι παράνομη μια ψηφοφορία που 164 συνάδελφοι ψήφισαν “ναι”;», αναρωτήθηκε.
Ο Π. Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) επισήμανε ότι «ορισμένοι συνάδελφοι, άθελά τους, με την ακραία συμπεριφορά τους ρίχνουν νερό στον μύλο της Χρυσής Αυγής και πρόσθεσε ότι με τη ρύθμιση αυτή το κράτος θα εξοικονομήσει άλλα 300 εκατ. ευρώ ετησίως. «Η φαρμακευτική δαπάνη από 2,5 δισ. το 2004 έφτασε τα 5,4 δισ. το 2009 για να μειωθεί σήμερα στα 2,5 δισ.», συμπλήρωσε. Για «τεχνητή πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ» μίλησε ο Απ. Κακλαμάνης.
«Παράνομες διαδικασίες»
Η Σ. Βούλτεψη (Ν.Δ.) παρατήρησε ότι «τη λέξη “παράνομη ψηφοφορία” την άκουσα σε αυτή την αίθουσα μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή».
Απαντώντας ο Π. Λαφαζάνης δεν αμφισβήτησε το αποτέλεσμα, σημείωσε όμως ότι «τέτοιου είδους διαδικασίες, όπως οι τροπολογίες για άσχετα θέματα, είναι παράνομες. Εμείς τις αμφισβητούμε όπως και τα Μνημόνια και θα τα ανατρέψουμε».
Σημειώνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας παραβρέθηκε στην ψηφοφορία, χωρίς όμως να πάρει τον λόγο, ενώ απουσίαζαν μεταξύ άλλων οι Αντ. Σαμαράς, Ευάγγ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης.
Για την ιστορία, την τροπολογία υπερψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και οι Ανδρ. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης, ενώ την καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ανεξάρτητη βουλευτής Θ. Τζάκρη. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ Ανεξάρτητοι Ελληνες και Χρυσή Αυγή αποχώρησαν. Το τελικό αποτέλεσμα στους 246 ψηφίσαντες ήταν: 164 ναι, 72 όχι και 10 παρών.