28/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τυμπανοκρουσίες χωρίς αντίκρισμα

Ποια είναι η πραγματικότητα για τον πολίτη πίσω από τις επικοινωνιακές κόντρες για τις τιμές των φαρμάκων.
     
Pin It

Ποια είναι η πραγματικότητα για τον πολίτη πίσω από τις επικοινωνιακές κόντρες για τις τιμές των φαρμάκων

 

Της Ντάνι Βέργου

 

Πολύ κακό για το τίποτα θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του έργου που ανεβάζει μια εβδομάδα τώρα ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. Αλλά δεν είναι μόνος του.

 

Η μείωση των τιμών ως μοναδικό εργαλείο της πολιτικής του φαρμάκου είναι άνευ ουσίας. Οταν ο πολίτης, παρ’ όλο που η δαπάνη του φαρμάκου έχει πέσει στα μισά, βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη όταν φτάνει στο φαρμακείο, η συζήτηση για μειώσεις τιμών είναι τουλάχιστον αστεία.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που γίνεται τόση φασαρία γύρω από το θέμα. Από το 2010 γίνεται ανακοστολόγηση των φαρμάκων δύο φορές τον χρόνο, από την οποία προκύπτει μείωση των τιμών. Γίνεται «σάρωση» των τιμών από τις 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προκύπτει σχετική μείωση στο σύνολο της δαπάνης. Διότι όλες οι χώρες αξιοποιούν περιοδικά τις χαμηλότερες τιμές και με το «σπιράλ» οι τιμές πέφτουν συνεχώς. Η τροπολογία το λέει και μόνη της, δεν εισάγει κάτι νέο. Επειδή όμως είναι ο Αδωνις υπουργός Υγείας, η μείωση των τιμών έπρεπε αυτή τη φορά να γίνει με τυμπανοκρουσίες.

 

Στο έργο του επικοινωνιακού ανδρός δέχτηκε να παίξει και η αξιωματική αντιπολίτευση με τον ίδιο τον πρόεδρό της που είπε «όχι» στην τροπολογία και ύστερα μπήκε «αδιάβαστη» στις λεπτομέρειες.

 

Ο υπουργός εξ αρχής μίλησε για μείωση τιμών σε 6.000 φάρμακα. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε προχθές ότι αυτό είναι ψέμα. «Ο υπουργός ισχυρίζεται ότι μειώνει την τιμή σε 6.000 σκευάσματα. Είναι ψέμα», για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι «συνολικά ο αριθμός των σκευασμάτων που θα μειωθούν θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος, γύρω στα 12 με 15 σκευάσματα, αν δεν κάνω λάθος».

 

Δώδεκα με δεκαπέντε μοιάζουν πολύ λίγα τη στιγμή που η τροπολογία του υπουργού περιλαμβάνει τα πάντα: on patent (τα πρωτότυπα φάρμακα που προστατεύεται η πατέντα ευρεσιτεχνίας τους και δεν έχουν αντίγραφα), off patent (των φαρμάκων που έχουν χάσει την προστασία της ευρεσιτεχνίας τους) και τα γενόσημα (τα αντίγραφα φάρμακα). Ολα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι 6.800. Και για κάθε κατηγορία η τροπολογία προβλέπει κάτι, όπως για τα γενόσημα για παράδειγμα που τα ρίχνει ένα επιπλέον 15%.

 

Χθες υπήρξε νέο μπέρδεμα με το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να αυτοεπιβεβαιωθεί ισχυριζόμενο ότι και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων διαψεύδει τον υπουργό και μιλά για τροπολογία που αφορά τις τιμές 100 μόνο φαρμάκων.

 

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Λιντζέρης, είχε όμως μιλήσει για 100 φάρμακα των οποίων η πατέντα λήγει μετά τον Ιανουάριο του ‘12 («Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, το σύνολο των φαρμάκων των οποίων έχει λήξει η πατέντα μετά την 1.1.12 ανέρχονται σε 100»). Ο ίδιος μάλιστα εξέδωσε ειδική ανακοίνωση αργά το απόγευμα, προκειμένου να μη χρησιμοποιείται η δήλωσή του κατά το δοκούν. Αφού ξεκαθαρίζει τα λεγόμενά του, προσθέτει ότι «η τροπολογία δεν μειώνει τις τιμές μόνο αυτών των φαρμάκων, αλλά περιέχει και πολλές άλλες ρυθμίσεις που θα μειώσουν τη φαρμακευτική δαπάνη».

 

Ολο αυτό δεν αφορά τον πολίτη. Τον αφορά πόσα χρήματα τον αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακά του, τι διαπραγματεύσεις κάνει το υπουργείο Υγείας με τις φαρμακευτικές όταν αγοράζει εκ μέρους του μέσω ΕΟΠΥΥ φάρμακα, τι τελικά πληρώνει από την τσέπη του.