Την πόρτα της εξόδου πρόκειται να δουν και όσοι εργάζονται σε νομικά πρόσωπα του Δημοσίου
Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Η κυβέρνηση καθαρογράφει το νομικό πλαίσιο και ετοιμάζεται να οδηγήσει στην έξοδο από το Δημόσιο ή στον «προθάλαμο» της απόλυσης, δηλαδή στη διαθεσιμότητα, μέρος των υπαλλήλων που εργάζονται σε νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα.
Δύο ώρες πριν από την έναρξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, κατά το οποίο ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να επιταχύνουν τις διαδικασίες «αξιολόγησης» των εποπτευόμενων φορέων τους, δημοσιευόταν στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, και Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Συγχωνεύσεις και καταργήσεις
Περιείχε τις απαραίτητες προσθήκες, ώστε το σχέδιο μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων και των καταργήσεων ή συγχωνεύσεων των Οργανισμών να είναι καθ’ όλα νόμιμο.
Με την προχθεσινή ΚΥΑ προστίθενται στους φορείς που θα τεθούν σε αξιολόγηση, κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 35, παρ. 4 του νόμου 4024/2011, οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, καθώς και τα νομικά πρόσωπα εποπτείας αυτών. Πέραν των όσων απολύσεων προκύψουν, προλειαίνεται, επιπλέον, το έδαφος για την ένταξη υπαλλήλων των ΟΤΑ στην επόμενη φάση διαθεσιμότητας. Από τους επόμενους 12.500 «διαθέσιμους», εκτιμάται πως περίπου 10.000 θα προέλθουν από την Αυτοδιοίκηση και τον τομέα της Υγείας.
Ακόμη, με την ίδια τροποποίηση ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του downsizing στο σύνολο των ΔΕΚΟ και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ). Με την τελευταία ρύθμιση, απαλείφεται από τη σχετική παράγραφο η φράση βάσει της οποίας ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ θα αξιολογούνταν «εφόσον απασχολούν τουλάχιστον 30 εργαζόμενους», επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ανέφεραν πως φορείς με αριθμό εργαζομένων μικρότερο ή ίσο με τον παραπάνω, οδηγούνται σε «λουκέτο».
Εξαιρούνται οι εισηγμένες
Υπενθυμίζεται πως εξαιρούνται από την «αξιολόγηση» όσες δημόσιες επιχειρήσεις είναι εισηγμένες ή συνδέονται με εισηγμένες στο χρηματιστήριο.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στη σχετική παράγραφο του νόμου 4024/2011, πέρα από υπουργεία και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εποπτείας τους, προβλεπόταν η αξιολόγηση φορέων όπως η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Αυτοτελείς Δημόσιες Υπηρεσίες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές.
Επίσης, προβλέπεται πως ο παραπάνω κατάλογος φορέων δύναται να συμπληρωθεί με νεότερη ΚΥΑ.